logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Separator cyklonowy do trocin - 95% trocin trafia do odkurzacza, co robię źle?

Mc'Cart 30 Gru 2017 18:46 14394 11
REKLAMA
  • #1 16924763
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Po naoglądaniu się na YT filmików, kupiłem od chińczyka separator do trocin. Zmontowałem jak większość ludzie i...? Nie działa tak jak bym oczekiwał. 95% trocin ląduje w odkurzaczu a tylko 5% w zbiorniku separatora.
    Nie znam się na tym kompletnie i szukam wśród was osób które wiedzą więcej ode mnie i są w stanie mi pomóc co zrobiłem nie tak.
    Zdjęcie zamieszczam poniżej. Dodam, że uszczelniłem połączenie cyklonu z pokrywą oraz dokładnie taśmą klejącą pokrywę wraz z wiadrem.... I nic to nie dało... nadal niski stopień filtracji. Podciśnienie na wężu wejściowym do separatora jest bardzo dobre.

Jakby ktoś miał pomysł co zrobiłem nie tak, będę b wdzięczny.
    Pozdro i najlepsze życzenia w nadchodzącym 2018r.!!!
    Załączniki:
    • Separator cyklonowy do trocin - 95% trocin trafia do odkurzacza, co robię źle? IMG_2697.JPG (593.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16924864
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam,
    Zwiększ podciśnienie pomiędzy odkurzaczem a cyklonem.
    Dzieje się tak kiedy cyklon jest zbyt duży ( za mała prędkość wlotowa zanieczyszczeń) mają zbyt małą prędkość (energię) żeby wytracać ją na ściankach kierując w stronę zbiornika opadowego. .
    Udanej zabawy sylwestrowej.
  • #3 16924870
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2585
    Wrzuć dobre, duże zdjęcia tego separatora, zwłaszcza od spodu (wnętrza) i z boku, po odłączeniu od osadnika.
    Ja mam zrobioną centralkę domowego odkurzacza z cyklonem własnej roboty- działa całkiem poprawnie.
    Chciałem porównać co i jak, czemu Twój nie działa.
    V.
  • REKLAMA
  • #5 16925042
    vorlog
    Poziom 40  
    To jest zabawka nie separator... Długość ok. 12", czyli jakieś 30cm, reszta w proporcji.
    Mój cyklon ma dwa razy tyle.
    I najważniejsze- w moim jest rura przez całą długość (nawet więcej, bo wystaje u dołu z pięć cm) stanowiąca część kanału wylotowego- zasysanie odbywa się w osadniku, nie w koronie stożka, jak w tym chińskim wynalazku. Problem w tym, że śmieci w Twoim separatorze są zasysane praktycznie z króćca wlotowego.
    Spróbuj tak- znajdź kawałek rury PVC o średnicy tak dobranej, by ciasno wlazła w króciec wylotowy, wsuń ją OD DOŁU pozostawiając wystający odcinek ok. 5-8 cm poniżej podstawy cyklonu, słowem ma przechodzić przez całą jego długość i jeszcze wystawać na dole.
    Dowcip w tym, że śmieci/trociny mają zostać zawirowane w cyklonie i opadając pod jego dolny wylot muszą wirować z taką prędkością, by rozkładać się na boki osadnika. W profesjonalnych sprzętach prędkość kręcących się śmieci przekracza prędkość dźwięku ponoć :)
    Potestuj.
    V.
  • REKLAMA
  • #6 16925126
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Może z tą rurą wchodzącą do osadnika to przesada, ale tak w granicach 1/3-2/3 jego długości można potestować.
  • #7 16925170
    vorlog
    Poziom 40  
    Czy przesada- nie wiem. Mój wynalazek robiłem w oparciu o podgląd różnych DIY zagranicznych i trochę na zasadzie "uda się, to dobrze, nie- zrobimy inaczej". Wymiary dobrane na oko, bo te podglądane nie miały ich podanych (zwłaszcza zbieżność stożka cyklonu).
    Działa toto już prawie pięć lat, i to skutecznie. Agregat ssący ma osobny pojemnik na ewentualnie zassane śmieci, ale generalnie jest pusty (przy okresowym przeglądzie, czyli przy opróżnianiu osadnika :P )
    Poświęciłem się (z okazji zbliżającego się końca roku...) i zrobiłem słitfocie tej prowizorki
    V
    Separator cyklonowy do trocin - 95% trocin trafia do odkurzacza, co robię źle?
    Separator cyklonowy do trocin - 95% trocin trafia do odkurzacza, co robię źle?
  • #8 16925199
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Też robiłem cyklon i u mnie 1/3 wysokości okazała się optymalna. Wszystko zależy od wymiarów, proporcji i siły ssania. Cząstki "stałe" muszą nabrać odpowiedniej prędkości po prostu by z wykorzystaniem siły odśrodkowej poleciały do wiadra.
  • #10 16925233
    lukaszd82
    Poziom 31  
    U mnie na ssaniu jest odkurzacz przemysłowy 2000W. Cyklon odciąga wióry z elektronarzędzi stolarskich. Sprzęt był robiony dla teścia i spisuje się bardzo dobrze przy okazjonalnych pracach (heblowanie, szlifowanie, frezowanie itp).
  • #11 16925250
    vorlog
    Poziom 40  
    Ja wykorzystałem uszkodzony odkurzacz przemysłowy (uwalony silnik, zardzewiała turbinka- chyba ktoś wodę chciał zebrać...) ze "smoczkiem" podobnym do tych z centralnych odkurzaczy (z bocznym wylotem, rodzaj tuby) 1200W. Całość robi za odkurzacz centralny dla całej chałupy plus mój warsztat w piwnicy.
    Cyca na tyle mocno, że dziś mi wciągnął przypadkiem śrubę meblową "konfirmat" :)
    V.
  • REKLAMA
  • #12 17009037
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam Panowie,

Dobrnąłem do końca tematu. A więc...

Najważniejsza sprawa to szczelność w układzie. Drobne nieszczelności na połączeniu wieka i wiadra powodowały zasysanie powietrza i zmianę aerodynamikę i trajektorie opadu wiórów ( ale mądre słowa).
    Dodatkowo średnice węży... Pozmianiałem aby były takie same na wejściu jak i na wyjściu cyklonu.
    Wydłużanie wewnętrznej rury wylotowej tylko pogorszyło efekty. Rura mocno zbliżyła sie do skośnych ścianek leja i więcej ściągało podciśnienie niż opadało do wiadra.

W obecnym stanie w odkurzaczu mam zamontowany filtr i włókninowy worek. Worek jest po to aby filtrować drobniutenki pył, który po dłuższym czasie osadzał sie na filtrze i radykalnie zmniejszał moc ssania.
    Używam zestawu ponad 2 tyg i filtr czyściutki, 99% wiórów jest w wiadrze pod cyklonem a w worku zbiera sie sam drobniutki pył.

Dzięki wam na pomysły i udział w dyskusji.

Dodam, ze tak mi sie spodobał cyklon, ze zakupiłem trochę większy ( fi 60) i podłączyłem pod niego wentylator 2,2 KW. Pięknie to chodzi.

Zostawię temat jeszcze chwile otwarty jakby ktoś miał pytanie to chętnie odpowiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił separator cyklonowy do trocin, jednak zauważył, że 95% trocin trafia do odkurzacza, a tylko 5% do zbiornika separatora. W dyskusji poruszono kilka potencjalnych przyczyn problemu, w tym nieszczelności w układzie, niewłaściwe wymiary separatora oraz długość rury wylotowej. Użytkownicy sugerowali zwiększenie podciśnienia, dostosowanie średnic węży oraz wydłużenie rury wylotowej, co ostatecznie okazało się nieefektywne. Po wprowadzeniu poprawek, takich jak uszczelnienie połączeń i zastosowanie filtrów, użytkownik osiągnął 99% skuteczności w zbieraniu trocin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA