logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Becker Q01 BE 6015 - Uszkodzony układ SONY A2510Q, brak 6 nóżki, odbiera 1 stację

bpjl 08 Sty 2018 19:52 2271 6
REKLAMA
  • #1 16946145
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 172
    Witajcie.

Trafiło do mnie takie radio samochodowe:
    Becker Q01 BE 6015 - Uszkodzony układ SONY A2510Q, brak 6 nóżki, odbiera 1 stację

W radiu tym uszkodzony jest układ SONY A2510Q. Scalakowi brakuje 6 nóżki:

Podobno po podłączeniu w samochodzie jedynym zauważonym objawem jest odbieranie tylko 1 stacji radiowej z zaprogramowanych wcześniej. Nie wydaje mi się jednak żeby to było skutkiem uszkodzenia A2510Q a raczej utraty zawartości pamięci w wyniku długotrwałego odłączenia od zasilania. Aczkolwiek to tylko moje myślenie nie poparte wiedzą w tym temacie.

Biorąc pod uwagę znaleziony na tym forum schemat wyprowadzeń jest to jakieś MSLPF:

I teraz zestaw pytań:
    1) Co to jest MSLPF (Cut-off frequency adjustment of the music sensor LPF)?
    2) Nie znalazłem nigdzie schematu tego radia a w miejscu uszkodzenia nie widzę dochodzącej do tego pinu ścieżki. Czy jest możliwość ze to wyprowadzenie w tym radiu nie było używane i jego uszkodzenie nie zmieni działania sprzętu?
  • REKLAMA
  • #2 16957799
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Patrząc na rodzaj uszkodzenia zadał bym sobie pytanie: "co spowodowało taki strzał, tym bardziej jeśli rzekomo ten pin nie jest podłączony. Być może pad ma ścieżkę biegnącą pod scalakiem, może jest przelotka na drugą stronę (bottom), albo w ogóle jest to płytka o większej ilości warstw, niż 1/2... Trudno wyrokować. Układ na pewno jest do wymiany, warto wcześniej zapoznać się z jego notą katalogową. Tam zobaczysz, za co odpowiada to wyprowadzenie. Czy ten niebieski element THT też jest przypalony, czy mnie oczy zwodzą?
  • REKLAMA
  • #3 16957868
    bpjl
    Poziom 12  
    Uszkodzenie spowodował kolega próbujący wlutować się w 7 i 24 nóżkę tego układu żeby spreparować "partyzanckie" złącze AUX.

yogi009 napisał:
    Czy ten niebieski element THT też jest przypalony, czy mnie oczy zwodzą?

Tak, tutaj tez nieumiejętne lutowanie dało o sobie znać.

Pokazałem mu już że te nóżki łączą się z wieloma innymi bezpiecznymi polami gdzie można się wlutować zamiast atakować tak drobne wyprowadzenia.

Układ bym i może wymienił tylko nie potrafię namierzyć go nigdzie w sprzedaży w Polsce. Nawet u chińczyka na Ailexpress nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 16957981
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    On chyba występował też w radyjkach Mercedesa, może znajdziesz jakiegoś dawcę... W handlu to raczej już chyba po ptakach. Teraz układ, który ma 5 lat już jest jak dinozaur, takie czasy... A kolegę pozdrów :-)
  • #5 16958002
    bpjl
    Poziom 12  
    Nie mam zdjęcia od frontu ale to jest właśnie radio z merca i opatrzone jego logiem.
  • REKLAMA
  • #6 16968659
    adrian846
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam ja bym szukał podobnego z Seri 60 czasem można czasem wyrwa na Allegro za 50 ZL cale radio lub olx jeszcze jest wolumen giełda :)
  • #7 17425526
    bpjl
    Poziom 12  
    Radio wróciło do właściciela i nie znam jego dalszych losów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z radiem samochodowym Becker Q01 BE 6015, w którym uszkodzony jest układ SONY A2510Q, brakujący 6. nóżki. Radio odbiera tylko jedną stację radiową, co może być wynikiem uszkodzenia układu lub utraty zawartości pamięci po długotrwałym odłączeniu od zasilania. Użytkownicy sugerują, że uszkodzenie mogło być spowodowane nieumiejętnym lutowaniem przy próbie dodania złącza AUX. Wskazano, że układ SONY A2510Q może być trudny do znalezienia w sprzedaży, a jego zamienniki mogą występować w radiach Mercedesa. Użytkownik rozważa poszukiwanie podobnych modeli na platformach sprzedażowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA