logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nagrzewnicy wodnej

blondyn26044 13 Sty 2018 22:00 12246 7
REKLAMA
  • #1 16958545
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Cześć

W warsztacie mam zamontowane 3 grzejniki w sposób taki jak na rysunku.
    Grzejniki bez uruchomionej pompy grzeją tak, że nie można ich dotknąć.
    Kupiłem nagrzewnice i zauważyłem, że na niej zasilanie jest na dole a powrót na górze czyli odwrotnie jak na grzejnikach, przynajmniej takie oznaczenie jest na nagrzewnicy.
    I teraz pytanie jak ją podłączyć, żeby było dobrze? tak jak grzejniki? czy tak jak jest oznaczone czyli powrót góra nagrzewnicy zasilanie dół?Podłączenie nagrzewnicy wodnej
  • REKLAMA
  • #2 16958850
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    blondyn26044 napisał:
    czy tak jak jest oznaczone czyli powrót góra nagrzewnicy zasilanie dół?
    Skoro tak zaznaczone fabrycznie to tak podłącz.
  • REKLAMA
  • #3 16959035
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    witajcie, kolego podłącz tak jak jest oznakowane,to znaczy zasilanie od dołu a powrót na górze ,ale pamiętaj że trzeba zasilić taką średnicą jak wychodzi z nagrzewnicy ,bo jak dasz mniejszą to będzie lipa.Może się również okazać że temperatura podawana taka jak na grzejniki będzie za mała,wtedy trzeba to przerobić na oddzielnej pompie i wyższej temperaturze. pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16959387
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    roman 18 napisał:
    kolego podłącz tak jak jest oznakowane,to znaczy zasilanie od dołu a powrót na górze

Widzisz kolego romanie 18 koło zatoczyło niewielki krąg, nie tak dawno doradzałem komuś z tego forum, że najlepiej podłączyć stojący bojler odwrotnie, czyli zasilanie od dołu a powrót na górze, to mnie objechałeś, że to niezgodne ze sztuką i działać nie będzie. Ja po stokroć tak robiłem i działa.
    Dziś Ty doradzasz autorowi tematu, aby podłączył odwrotnie nagrzewnice. Jakiś brak konsekwencji? Zmiana punktu widzenia?
  • #5 16959486
    bobi70
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Podłączenie od dołu.
    Obieg wymuszony.
  • REKLAMA
  • #7 16961318
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    roman 18 napisał:
    witajcie kolego pablo, różnica w doradzaniu między mną a tobą różnica jest taka że ja doradzałem wykonanie według sztuki,podczas gdy ty nie. pozdrawiam.

Istotą pisania w tym temacie nie jest wzajemne policzkowanie się, lecz chęć niesienia pomocy autorowi tematu. Mało tego, te wpisy czyta szerokie grono użytkowników forum i nie tylko. W moim odczuciu i zapewne w wielu innych postronnych opiniach, Twoja postawa w wypowiedziach jest przepełniona zadufaniem i zarozumiałością.
    Udzielając się w tym temacie nadrzędnym moim celem było to, aby pomóc osobie, która tego potrzebuje, lecz na pewno moim zamiarem nie było to, aby publicznie polemizować o kolorze czarnej farby.
    Więc dla porządku potwierdzam, farba czarna jest koloru czarnego.
    Dodam jeszcze że, cokolwiek wpiszesz pod moim postem, ja na pewno nie będę tego komentował. Więc masz wolną rękę. pisz co Ci opuszki palców na klawiaturze pozwolą.
  • #8 16964715
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Panowie..
    Podłączone zasilanie od dołu.
    Rury z pieca podłączyłem 1,5 m 1cal stalowe, później do samej nagrzewnicy rura miedziana fi 28 i przy samej nagrzewnicy redukcja na fi 22 bo taka jest w nagrzewnicy.
    Efekt? Temperatura na piecu 50 stopni a dmuchawa na 3 biegu dmucha ciepłym powietrzem :)
    Straszyli mnie po zakupie, że piec nie da rady i będę musiał trzymać temperaturę 80 stopni i nie wiadomo czy zimnym nie będzie dmuchało.
    Nie ma co oszczędzać w materiale bo z tego więcej szkody jak pożytku będzie.
    Dziękuje za podpowiedzi
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat podłączenia nagrzewnicy wodnej w warsztacie, gdzie użytkownik miał wątpliwości dotyczące kierunku zasilania i powrotu. Uczestnicy forum zalecili podłączenie nagrzewnicy zgodnie z oznaczeniami fabrycznymi, czyli zasilanie od dołu, a powrót na górze. Podkreślono również znaczenie odpowiedniej średnicy rur, aby zapewnić właściwy obieg wody. Użytkownik, po zastosowaniu się do rad, uzyskał pozytywne rezultaty, osiągając odpowiednią temperaturę powietrza z nagrzewnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA