logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór notebooka do 3000zł - który procesor i marka są najlepsze?

takaba 13 Sie 2005 12:37 1122 11
REKLAMA
  • #1 1730626
    takaba
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Staję przed wyborem notebooka w klasie cenowej do 3000zł. Zastanawiam się nad procesorem. W tej klasie jest do wyboru kilka np. mobilne celerony 1.3-1.5GHz 1MB cache, Samtrony lub nie mobilne PC’towe wersje procesorów. Które wybrac?

Konfiguracja konfiguracją a na jakość notebooka wpływają jeszcze inne rzeczy, np wytrzymałość materiałów na czas, bezawaryjność, chłodzenie, głośność. Jaką firmę pod tymi względami określilibyście jako najlepszą?
  • REKLAMA
  • #2 1730650
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Najpierw określ, do czego będziesz go używał, jak będziesz go wykorzystywał (przede wszystkim w podróży czy w domu), na czym Ci przede wszystkim zależy. Skąd mam wiedzieć, że nie chcesz na nim bardzo szybko rozwiązywać w samochodzie układ równań Naviera-Stokesa kreśląc graficzne zobrazowanie funkcji na matrycy 17"?
  • #3 1730665
    Michał__21
    Poziom 15  
    Polecam notebooki Acera i Maxdaty :-)
  • REKLAMA
  • #4 1730696
    takaba
    Poziom 19  
    Będę go wykorzystywać do zadań nie wymagających specjalnie mocy obliczeniowej. Przede wszystkim do programowania, prawdopodobnie surfowania po Internecie itp. Jednak wydając 3k PLN na niego, chce kupić najwydajniejszy z tego przedziału cenowego. Może i na co dzień moc będzie się marnować ale gdy przyjdzie mi do głowy rozwiązywanie układu równań Naviera-Stokesa czy cos w tym stylu, to będę mógł :). Prawdopodobnie przez 11 miesięcy w roku będę w niego korzystał w domu, ale ten jeden miesiąc w podróży i właśnie z tego względu go kupuję, więc powinien się wtedy dobrze sprawować (zresztą w domu też prawdopodobnie będę pracować na baterii).
  • REKLAMA
  • #5 1730805
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Jeżeli zależy Ci na pracy na baterii w grę wchodzi wyłącznie platforma Centrino lub jej okrojona wersja z Celeronem M. Nie "pakuj się" w Mobile AMD czy Pentium 4M (to zupełnie inny procesor niż Pentium M). Standardowa karta graficzna IEG2 powinna Ci w zupełności wystarczyć. Jako "szczęśliwy" posiadacz laptopa HP odradzam tą firmę. Proponuję Toshibę, Acera lub IBMa.
  • REKLAMA
  • #6 1730892
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    szybko (64ibt), wydajnie, tanio bedziesz mial na jakims firmowym laptopie z Turionem (mobilny AMD). Jezeli intel, to tyko Centrino (z procesorem PentiumM), bo CeleronM to "mniej" mobilny procesor (wolniejszy)
  • #7 1733209
    takaba
    Poziom 19  
    platon: o ile wiem to notebooki Turionami nie mieszczą się w przedziale cenowym do 3kPLN. Centrino chyba też nie będzie łatwo znaleść w tej cenie - możesz zaproponować jakiś model?
    A więc odradzasz CeleronaM? Powiedz coś wiecej na ten temat, bo to najbardziej popularny procesor w notebookach w tej cenie.

tzok: widzę, że Ty już bardziej od Platona skłaniasz się w stonę CeleronaM. Uzasadnij jednak swoją opinię o HP, powiedz jaki modle tej firmy posiadasz i powiedz co masz mu za złe. Jakś czas temu już prawie kupiłem notebooka HP, dlatego ciekawi mnie Twoja opinia na temat tej firmy.

Graczem nie jestem, wiec wydajność karty graficznej nie jest dla mnie prorytetem jednak niepokoi mnie fakt "pożyczania" przez karty RAM'u - w koncu notebooki i tak w cale nie maja go tak dużo :( Dlatego ciekawi mnie, czy w tym przedziale cenowym można znaleźć notebooka z kartą grafiki masiadającą własny ram i nie kradnącą go komputerowi.
  • #9 1733261
    tzok
    Mam HP OmniBook 4150B (P!!! 500) - laptop teoretycznie obsługuje ACPI ale ma z tym problemy, ma dziwną tendencję do nadpisywania sobie obszaru Shadow RAM (BIOSu). Poza tym czego zwyczaj programy narzędziowe HP działają niestabilnie. Ogólnie mam trochę sprzętu HP i w miarę zadowolny jestem jedynie ze starej drukarki DJ690... zarówno skaner jak i apartat też mają niedopracowane sterowniki i oprogramowanie.

Mój laptop to stary model ale z tego co widzę to im nowsze produkty HP tym gorsze :/
  • #10 1733282
    takaba
    Poziom 19  
    mgim: odnośnie centrino mam malo inforacji. Ale widze, ze notebook aristo z nalepką centrino ma procesor Celeron M czyli taki sam jak chociażby HP bez oznaczenia Centrino...
  • #11 1733579
    tzok
    Laptop oznaczony logo Centrino nie możee mieć Celerona M, jeśli tak jest - jest to nadużycie, które można zgłosić Intelowi a on już wyciągnie stosowne konsekwencje wobec nieżetelnej firmy.

Platforma sprzętowa pod Celeona M jest identyczna jak pod Pentium M ale tylko laptop z tym drugim pocesorem może mieć logo Centrino.
  • #12 1977669
    takaba
    Poziom 19  
    Zastanawiałem się jakiego notebooka wyprać i... uznałem, że jego zakup może trochę poczekać :D W ostatniej fazie wybierania zacząłem się zastanawiać co byłoby lepsze: Centrino czy Turion. Turion ma kilka zalet Centrino - czas pracy na bateriach, wydajność na dodatek jest 64bit, no nie wiem...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór notebooka do 3000 zł z naciskiem na procesor i markę. Wskazano, że do pracy mobilnej i długiego czasu pracy na baterii najlepsza jest platforma Intel Centrino z procesorem Pentium M, natomiast Celeron M, choć popularny w tej cenie, jest mniej wydajny i nie uprawnia do logo Centrino. Procesory AMD Turion oferują 64-bitową architekturę i dobrą wydajność, lecz notebooki z nimi mogą przekraczać budżet. Zwrócono uwagę na kwestie jakości wykonania, chłodzenia i bezawaryjności, gdzie polecano marki Toshiba, Acer i IBM, a odradzano HP ze względu na problemy ze stabilnością BIOS-u i sterowników. Podkreślono, że notebook z logo Centrino musi mieć Pentium M, a nie Celeron M, co jest istotne przy wyborze. W przedziale do 3000 zł trudno znaleźć modele z dedykowaną pamięcią graficzną, zwykle karty korzystają z pamięci RAM systemu. Przykładowo polecono notebook Aristo z procesorem Celeron M, choć nie jest to pełnoprawna platforma Centrino.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA