logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MF 255 - Luz zaworowy Perkins 3P, problem z regulacją po wymianie głowicy

Pawel19995 20 Sty 2018 09:49 74271 34
REKLAMA
  • #1 16974475
    Pawel19995
    Poziom 8  
    Ocena: 46
    Cześć wszystkim

Mam takie problem , próbuje złożyć silnik perkins 3P i mam problem z luzami zaworowymi , głowica jest nowa a klawiatura została stara , i o ile uda się wyregulować zawory na luz jaki podaje literatura 0,3 mm na zimnym , to w chwili kilku obrotów luz robi się w granicach 1 cm ,
    A jak znów ten luz się zniweluje to zawór spotyka się z tłokiem , możliwe że ja gdzieś robię błąd

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16974555
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Pawel19995 napisał:
    Mam takie problem , próbuje złożyć silnik perkins 3P i mam problem z luzami zaworowymi

Zostaw ten silnik w spokoju, on nie współpracuje z domorosłymi mechanikami i bardzo często przedwcześnie kończy swój żywot przez nieumiejętne składanie.
    Pawel19995 napisał:
    i o ile uda się wyregulować zawory na luz jaki podaje literatura 0,3 mm na zimnym , to w chwili kilku obrotów luz robi się w granicach 1 cm ,

Coś źle złożyłeś i tyle, nikt tego nie widzi więc i pomóc ciężko.
    Pawel19995 napisał:
    A jak znów ten luz się zniweluje to zawór spotyka się z tłokiem , możliwe że ja gdzieś robię błąd

Przecież nie krasnoludki
  • REKLAMA
  • #3 16975134
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    Żeby ustawiać luzy na zaworach musisz najpierw ustawić wał korbowy we właściwym położeniu dla każdego cylindra innym. Bez kręcenia wałem nie da się wyregulować luzów.
    Jak ustawiasz wał korbowy do regulacji ?
  • #4 16975357
    Pawel19995
    Poziom 8  
    Zaczynam od pierwszego cylindra od strony rozrządu i tak jak idzie 1,2,3,5, pełny obrót koła posredniczacego w rozrządu i pozostałe dwa zawory, tak podaje książka,
  • #6 16975390
    Pawel19995
    Poziom 8  
    Jeszcze dorzucę ze sprężyny w momencie otwarcia zaworu są maksymalnie zgniecione,

Dodano po 21 [minuty]:

Wiem ze może blache pytania ale ćwiczę go 3 wieczór i nic, stoję w miejscu, głowica jest nowa, jakieś inne zawory, krótsze były by włożone?
  • #7 16975451
    bearq
    Poziom 39  
    Pawel19995 napisał:

Wiem ze może blache pytania ale ćwiczę go 3 wieczór i nic, stoję w miejscu, głowica jest nowa, jakieś inne zawory, krótsze były by włożone?

Na pewno w fabryce założyli Ci za krótkie zawory, reklamuj głowicę z tego powodu :wink:
  • REKLAMA
  • #8 16975495
    Pawel19995
    Poziom 8  

Dodano po 3 [minuty]:

Nie wiem czy mówisz poważnie czy hejtujesz
    ...
  • #9 16975512
    bearq
    Poziom 39  
    Nie potrafisz sobie poradzić z zaworami, naprawdę to nie jest wstyd, poproś jakiegoś sąsiada kolegę czy kogokolwiek kto ma jakieś nikłe pojęcie aby Ci to ustawił a ty się patrz żebyś na drugi raz już wiedział.
  • #10 16975712
    Pawel19995
    Poziom 8  
    A jeszcze głowica stara i nowa są uzbrojone, i jest różnica 2mm na wysokości uzbrojonego zaworu

Dodano po 4 [minuty]:

A różnica między stara a nowa głowica i wysokością uzbrojonego zaworu stare są wyższe o 2mm
  • #11 16976081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16976127
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 569
    W starej zawory wpadły już w gniazda lub sama głowica była regenerowania. To nie przeszkadza w ustawieniu ich prawidłowo. Ustaw na mijankę i daj znać jak wyszło.
  • #13 16976581
    Pawel19995
    Poziom 8  
    Tak to wygląda, luz na zaworach 0,35
    Załączniki:
    • MF 255 - Luz zaworowy Perkins 3P, problem z regulacją po wymianie głowicy DSC_0311.JPG (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MF 255 - Luz zaworowy Perkins 3P, problem z regulacją po wymianie głowicy DSC_0312.JPG (1011.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MF 255 - Luz zaworowy Perkins 3P, problem z regulacją po wymianie głowicy DSC_0314.JPG (434.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 16976601
    sewo.k
    Poziom 26  
    He tak czytam twoje posty jeszcze raz i źle to ustawiasz.
    Kręć silnikiem aż na pierwszym bedzie mijanka a potem obróć wałem o 360 stopni. Koło zamachowe ustaw na znaku GMP i ustaw zawory 1, 2, 3, 5. Potem zrób pełny obrót WAŁU NIE POŚREDNIEGO!!! I ustaw 4 i 6.
    Możesz 4 i 6 ustawić jak na pierwszym będzie mijanka, obrót wału o 360 i ustawić 1, 2, 3, 5. Koło pośrednie ma rozmiar z życi wzięty i nie jest żadnym odnośnikiem w tym silniku.
  • #15 16977398
    Pawel19995
    Poziom 8  
    A maksymalnie ściągnięte sprężyny, nawet jak powieksze ten luz
  • #16 16977562
    bearq
    Poziom 39  
    sewo.k napisał:
    Kręć silnikiem aż na pierwszym bedzie mijanka a potem obróć wałem o 360 stopni

Nic mu to nie da, on nie rozróżnia zaworu ssącego od wydechowego i nie wie nawet kiedy te zawory mają się otwierać dlatego ustawia to na pałę, w połowach suwu dlatego ma kolizje.
    Pawel19995 napisał:
    maksymalnie ściągnięte sprężyny, nawet jak powieksze ten luz

Bo źle to ustawiasz, wstyd by mi było mieć jeszcze w specjalizacji "technik mechanik"...

Ustaw moment w którym pierwszy tłok jest w GMP. Pierwszy tłok to ten od rozrządu, kolejność zapłonu 1,2,3 czyli po kolei. Możesz poluzować wszystkie dźwigienki tak aby żaden zawór się nie otwierał i nie wprowadzał Cię w błąd. Kolejność zaworów to:
    ssący
    wydechowy
    wydechowy
    ssacy
    ssacy
    wydechowy

Ustalasz moment w którym pierwszy tłok jest w GMP i następuje suw ssania.
    Suw ssania rozpoznasz po tym jak pierwszy popychacz od strony rozrządu zacznie "wychodzić" do góry z głowicy. W momencie kiedy popychacz dopiero zaczyna "wychodzić" ustawiasz luz zaworowy.
    Kręcisz dalej widzisz że zawór ssący zaczyna się otwierać, kręcisz dalej do momentu w którym ten sam zawór zaczyna się zamykać.
    Teraz rozpoczyna się suw sprężania, kręcisz dalej wałem i obserwujesz teraz popychacz drugi.
    W momencie w którym popychacz drugi zaczyna "wychodzić" z głowicy do góry następuje suw wydechu, wtedy ustawiasz luz zaworowy na zaworze wydechowym.

Robisz analogicznie to samo z cylindrem drugim i trzecim pamiętając o kolejności zaworów (patrz wyżej). Wszystko rozumiesz?
  • #17 16977720
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1424
    Jeżeli zwoje sprężyny się stykają to trzeba coś z tym zrobić.
    Jak nowa głowica to reklamować. Na zdjęciach nie jest to oryginalna głowica, za jasny odlew.
    Perkins ma słabe gwinty w bloku pod śruby od głowicy dlatego obowiązkowo dokręcamy je kluczem dynamometrycznym.
  • #18 16977750
    Pawel19995
    Poziom 8  
    Może w trudno Ci w to uwierzyć ale wiem co to zawór, tłok, czy głowica, wiele silników juz złożyłem i chodzą, nawet nie źle, a to ze że z tym mam problem nie jest końcem świata, ale dzięki za podpowiedź,

Dodano po 1 [minuty]:

Właśnie o to mi glowienie chodzi luz jest ten prawidłowy nie ma kolizji, a sprężyny są jak na zdjęciach
  • #19 16977771
    sewo.k
    Poziom 26  
    Przecież tam dwa zawory są otwarte przez krzyki wałka rozrządu. Czyli prawidłowo. Pokręcisz wałem to się zamknąć chyba że luz tak ustawiłeś że otwarłeś je regulacją.
  • #20 16977827
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #21 16977840
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 16977847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 16977997
    Pawel19995
    Poziom 8  
    Głowice kupiłem kompletna nie oryginalna, zawory chodzą bez problemu, wszytsko się domyka, próbowałem na sucho, kupiłem w sklepie mizar
  • #25 16978049
    slaaw68
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Kto z was widział silnik 3 cylindrowy tam jest 6 zaworów i inny system ustawiania. Wszyscy co wygadują o jakichś mijankach to się sami mijają z prawdą. Chłopak niema wprawy i się uczy.MF 255 - Luz zaworowy Perkins 3P, problem z regulacją po wymianie głowicy
  • #26 16978076
    sewo.k
    Poziom 26  
    Następny mądry. Jeśli nie ma wprawy, nie zna zasady pracy silnika to najprościej ustawić na mijankę. Jest 100% pewności że zawory będą dobrze ustawione, nie trzeba instrukcji, systemu i mądrości. A ty taki mądry wiesz co to i kiedy jest mijanka?
    Nasz kolega według instrukcji ustawił a kręcąc wałem na pośrednie patrzył.
  • #27 16978219
    slaaw68
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Żebyś był bliżej to bym ci dał silnik do naprawy i wtedy byś szukał mijanki jak są 3 tłoki a nie 4. Kolega bearq dobrze napisał jak się reguluje zawory. Do wiadomości forumowicza SERWO.K więcej tych silników naprawiłem niż ty widziałeś.
  • #28 16978325
    sewo.k
    Poziom 26  
    A dalej nie wiesz co to mijanka i nie umiesz jej wykorzystać w silniku innym niż czterocylindrowy? Brawo. Oświece cię. Kręci wałem korbowym i gdy zamyka się zawór wydechowy a otwiera ssący to znak że tłok jest w GMP mniej więcej. Robisz znak na kole prasowym, obraca wał o pełny obrót by znów zagrały się zrobione znaki, tłok jest w DMP i oba zawory zamknięte. Regulujesz oba. I tak postępuje z kolejnymi cylindra mi. To wersja dla laika polecam spróbuj. A instrukcję regulowania zaworów w tym silniku mam w głowie jak byś cały temat przeczytał to znalazł byś mój opis a nie wystawioną fotkę z tekstem niezbyt dla niektórych zrozumiałym.
  • #29 16978379
    bearq
    Poziom 39  
    Krążą dwie zasady mijanek, wtedy kiedy jest suw sprężania i zamknięte są zawory ssące/wydechowe albo biorąc pod uwagę kolejność zapłonu.
    I oby dwoje macie rację, biorąc pod uwagę kolejność zapłonu nie ustawimy na taką mijankę silnika 3 cylindrowego ale z mijanką w suwie sprężania w jednym cylindrze już tak.

Takie ustawianie i tak nic nie da jeśli ustawiający robi to na pałę nie określając najpierw momentu w którym jest tłok.
  • #30 16978421
    sewo.k
    Poziom 26  
    W dwu, cztero i sześciocylindrowcach ustawiasz zawory na tłoku który chodzi równocześnie z tym co ma mijankę bo na nim wtedy wtrysk paliwa. W trzycylindrowym laik powinien sobie obrócić wałem o pełny obrót gdy znajdzie mijankę cylindra i ustawić na nim zawory. Zasada dalej ta sama. Według instrukcji szybciej ale trzeba ją rozumieć a z tym coś nie za bardzo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z regulacją luzów zaworowych w silniku Perkins 3P po wymianie głowicy. Nowa głowica i stara klawiatura powodują, że luz zaworowy, ustawiony na 0,3 mm, zwiększa się do 1 cm po kilku obrotach wału. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z błędnego ustawienia wału korbowego, niewłaściwych zaworów lub ich długości, a także z nieprawidłowego montażu. Po wymianie sprężyn i dostosowaniu ustawień, użytkownik potwierdza, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA