Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stacja lutownicza zd-912 error kolby lutowniczej

Jaselek 23 Sty 2018 16:43 417 3
  • #1 23 Sty 2018 16:43
    Jaselek
    Poziom 3  

    Witam po pewnym czasie użytkowania owej lutownicy padła regulacja temperatury kolby. Nastawy plus minus działają normalnie jednak aktualna temperatura wyskakuje sporadycznie z losową temperaturą jednak w większości jest tylko " - - - " i informacje "WAIT" oraz "ERROR".
    Kolba się grzeje jednak nie wiem czy jest równa temperaturze zadanej. Rozebrałem obudowę i wstępnie zakładam że płytki od sterowania kolby oraz hot-air wyglądają tak samo. Czy ktoś ma doświadczenie z tą lutownicą żeby powiedzieć mi czy jest możliwe zamiana tych płytek bez uszczerbku dla stacji (regulacja hot-air jest sprawna). Skoro kolba się grzeje to wydaje mi się że zakup nowej kolby jest bez sensu. Wejście jest 4-pinowe jednak są tylko dwa piny podłączone czyli działa na zasadzie zwykłej transformatorówki? Zasilania płytek są z tych samych wyjść transformatora, czyli skoro regulacja hot-air działa to nie w zasilaniu tkwi problem. Na płytce nie zauważyłem uszkodzeń mechanicznych. W razie braku pomysłów mogę postarać się o narysowanie schematu.

    0 3
  • #2 24 Sty 2018 15:04
    DamianRTV
    Poziom 27  

    A może jest gdzieś przerwa na kablu się przełamał jakiś drucik... Albo w grzałce jest termik co się pokruszył lub nie dostaje informacji elektronika od termika.

    1
  • #3 24 Sty 2018 18:03
    Jaselek
    Poziom 3  

    Jednak sa 4 piny podłączone nie zauważyłem. 2 są podłączone pod złącze wtykane jp2 na płytce z transformatorem, a następne dwa wlutowane w płytkę ze sterowaniem opisane też jp2. Przewody przedzwoniłem jest ok. Myślałem że kolba jest nie rozbieralna jednak udało się. Przeciąłem termokurczkę w której jest płytka. Dwa przewody idą na bolec i jest między nimi przejście, pozostałe dwa idą na obudowę bolca i też mają przejście. Elementów elektronicznych tu nie widzę. Druty które idą na obudowę bolca są owinięte izolacją materiałową możliwe że w środku coś jest wlutowane.

    0
  • #4 26 Maj 2018 15:06
    Jaselek
    Poziom 3  

    Po rozkręceniu i skręceniu na trochę się naprawiło. Za którymś razem zamiast wyskoczyć error temperatura która powinna automatycznie wzrastać stanęła na 25C a obudowa grzałki stała się czerwona, więc szybko wyłączyłem. Kupiłem nową grzałkę, polutowałem przewody tak jak w oryginale, jednak zrobiło się to samo co przed wymianą. Czy warto jest kupić nową cała kolbę, czy objawy wyglądają na usterkę w stacji lutowniczej?

    0