logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacja lutownicza ZD-912 - błąd kolby, losowe temperatury, WAIT i ERROR

Jaselek 23 Sty 2018 16:43 1833 7
REKLAMA
  • #1 16982692
    Jaselek
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam po pewnym czasie użytkowania owej lutownicy padła regulacja temperatury kolby. Nastawy plus minus działają normalnie jednak aktualna temperatura wyskakuje sporadycznie z losową temperaturą jednak w większości jest tylko " - - - " i informacje "WAIT" oraz "ERROR".
    Kolba się grzeje jednak nie wiem czy jest równa temperaturze zadanej. Rozebrałem obudowę i wstępnie zakładam że płytki od sterowania kolby oraz hot-air wyglądają tak samo. Czy ktoś ma doświadczenie z tą lutownicą żeby powiedzieć mi czy jest możliwe zamiana tych płytek bez uszczerbku dla stacji (regulacja hot-air jest sprawna). Skoro kolba się grzeje to wydaje mi się że zakup nowej kolby jest bez sensu. Wejście jest 4-pinowe jednak są tylko dwa piny podłączone czyli działa na zasadzie zwykłej transformatorówki? Zasilania płytek są z tych samych wyjść transformatora, czyli skoro regulacja hot-air działa to nie w zasilaniu tkwi problem. Na płytce nie zauważyłem uszkodzeń mechanicznych. W razie braku pomysłów mogę postarać się o narysowanie schematu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16985697
    Jaselek
    Poziom 7  
    Jednak sa 4 piny podłączone nie zauważyłem. 2 są podłączone pod złącze wtykane jp2 na płytce z transformatorem, a następne dwa wlutowane w płytkę ze sterowaniem opisane też jp2. Przewody przedzwoniłem jest ok. Myślałem że kolba jest nie rozbieralna jednak udało się. Przeciąłem termokurczkę w której jest płytka. Dwa przewody idą na bolec i jest między nimi przejście, pozostałe dwa idą na obudowę bolca i też mają przejście. Elementów elektronicznych tu nie widzę. Druty które idą na obudowę bolca są owinięte izolacją materiałową możliwe że w środku coś jest wlutowane.
  • #4 17241726
    Jaselek
    Poziom 7  
    Po rozkręceniu i skręceniu na trochę się naprawiło. Za którymś razem zamiast wyskoczyć error temperatura która powinna automatycznie wzrastać stanęła na 25C a obudowa grzałki stała się czerwona, więc szybko wyłączyłem. Kupiłem nową grzałkę, polutowałem przewody tak jak w oryginale, jednak zrobiło się to samo co przed wymianą. Czy warto jest kupić nową cała kolbę, czy objawy wyglądają na usterkę w stacji lutowniczej?
  • REKLAMA
  • #5 18918250
    FrankyRC
    Poziom 5  
    Hy, I have same problem
  • #6 18918557
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Prawdopodobnie termopara padła. Kolba do wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 18918708
    FrankyRC
    Poziom 5  
    Termopara jest w porządku. Ponieważ mam dwa uchwyty i jeden nowy mają taką samą wartość. Jego rezystancja wynosi około 1,4 oma. Inaczej nigdzie nie widziałem płytki drukowanej niższej jakości. Bardzo łatwo go zniszczyć przy minimalnym lutowaniu. Sprawdziłem wszystkie elementy na pcb i pokazują wartości porządkowe. Oczywiście problem tkwi w mikrokontrolerze. A po drugiej stronie dmuchawy robi wszystko zgrabnie oprócz wyświetlacza. Wyświetlacz jest nieczytelny.
  • #8 18918764
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Jeżeli sprawdziłeś poprawne działanie termopary (w tym reakcję miernika na zmianę temperatury termopary), trzeba dalej szukać. Mikrokontroler bym na razie zostawił, u mnie w podobnym (ale nie takim samym układzie) do wymiany był komparator LM311. Uszkodzenie objawiało się stałym nieograniczonym nagrzewaniem kolby, czyli brakiem odłączania zasilania grzałki w ustawionym momencie. Po wymianie LM311 lutownica znowu działa (do dzisiaj).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z stacją lutowniczą ZD-912, gdzie kolba nieprawidłowo reguluje temperaturę, wyświetlając losowe wartości oraz komunikaty "WAIT" i "ERROR". Po rozebraniu urządzenia, użytkownik zauważył, że kolba się grzeje, ale nie ma pewności co do jej rzeczywistej temperatury. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej termoparze lub mikrokontrolerze. Wymiana grzałki nie przyniosła poprawy, a niektórzy wskazują na możliwość uszkodzenia komparatora LM311, który może powodować niekontrolowane nagrzewanie kolby. Użytkownik rozważa zakup nowej kolby, ale nie jest pewien, czy to rozwiąże problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA