logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 12V daje za wysokie napięcie - czy to może być zasilacz 18V?

hefajstos1 07 Lut 2018 11:09 4278 8
REKLAMA
  • #1 17019145
    hefajstos1
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam problem z zasilaczem, nie jest on nowy, a po prostu gdzieś go wygrzebałem w domu. Problem polega na tym, że daje za wysokie napięcie na wyjściu. Czyżby był to zasilacz 18V a nie 12V? Początkowo nieświadomy podłączałem go do arduino i niby działało poprawnie, ale potem sprawdziłem napięcie na pinie Vin (z obciążeniem rezystorem) i wynik spoooro odbiegał od 12V. W załączniku zamieszczam zdj z pomiarów i zasilacza. W drugim pomiarze możliwe, że słabo widać ale jest tam rezystor 1k.
    Zasilacz 12V daje za wysokie napięcie - czy to może być zasilacz 18V?Zasilacz 12V daje za wysokie napięcie - czy to może być zasilacz 18V?Zasilacz 12V daje za wysokie napięcie - czy to może być zasilacz 18V?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17019150
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1322
    Taki zasilacz bez obciążenia będzie dawał dużo wyższe napięcie niż nominalne, bo nie jest stabilizowany.
    Gdybyś obciążył go prądem kilkaset mA to pewnie napięcie spadnie do ok 12V.
    Pomiar z szeregowym rezystorem w ogóle sobie daruj. Tam nie płynie prawie żaden prąd, więc i przy 10k napięcie nie spadnie.
  • #3 17019154
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Na zasilaczu jest napisane przy jakim prądzie otrzymasz, odpowiednie napięcie.
  • REKLAMA
  • #4 17019178
    hefajstos1
    Poziom 9  
    Dzięki za szybkie odpowiedzi.
    Myślałem, że informacja na obudowie znaczy mniej więcej tyle, że na napięcie będzie stale 12V przy niewielkim obciążeniu, a maksymalny prąd może wynieść 900mA. Czyli ten zasilacz będzie niebezpieczny dla arduino jeśli nie będzie ono mocno obciążone bo będzie wtedy dawał sporo ponad te 12V? Bo tak zrozumiałem twoją wypowiedź krzysiozak.
  • Pomocny post
    #5 17019199
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    hefajstos1 napisał:
    Dzięki za szybkie odpowiedzi.
    Myślałem, że informacja na obudowie znaczy mniej więcej tyle, że na napięcie będzie stale 12V przy niewielkim obciążeniu, a maksymalny prąd może wynieść 900mA. Czyli ten zasilacz będzie niebezpieczny dla arduino jeśli nie będzie ono mocno obciążone bo będzie wtedy dawał sporo ponad te 12V? Bo tak zrozumiałem twoją wypowiedź krzysiozak.

Ideałem by było znaleźć odpowiednie zasilanie pod odbiornik, tak są obliczane na przykład ładowarki do telefonów komórkowych.
    Czy za wysokie zasilanie będzie do arduino, nie wiem, ale w dokumentacji arduino będziesz miał zakres napięć zasilania przy których będzie działać prawidłowo. I zakres maksymalnych i minimalnych prądów jakie będzie pobierać. I tego należy się trzymać.
    I odpowiednio dobierać zasilacz.

Tu jest napisane że przy prądzie 900 mA ustawi napięcie na 12 V.
  • #6 17019219
    hefajstos1
    Poziom 9  
    Ok, trochę mi objaśniłeś. Na stronie arduino wyczytałem, że przyjmie nawet i 20V albo więcej, więc zasilanie 12V jest jak najbardziej bezpieczne.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #7 17019243
    kajron
    Poziom 29  
    Ocena: 159
    Jeśli w środku niema stabilizatora 12V jest to możliwe przy braku obciążenia pojemności kondensatora filtrującego
  • REKLAMA
  • #8 17021709
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    kajron napisał:
    Jeśli w środku niema stabilizatora 12V
    Można by się pokusić i takowy wstawić, np. 7812.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem 12V, który wydaje się dostarczać zbyt wysokie napięcie, co może sugerować, że jest to zasilacz 18V. Odpowiedzi wskazują, że zasilacze bez stabilizacji mogą generować wyższe napięcia przy braku obciążenia. Użytkownik dowiaduje się, że napięcie może spaść do nominalnych wartości przy odpowiednim obciążeniu. Wskazówki dotyczą również sprawdzenia specyfikacji zasilacza oraz dokumentacji Arduino, która dopuszcza zasilanie do 20V. Proponowane są również rozwiązania, takie jak dodanie stabilizatora napięcia (np. 7812) w celu uzyskania stabilnego 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA