Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Skoda Octavia 1.9 TDi 110 KM - Duży pobór prądu na postoju w granicach 0,33 A.

07 Feb 2018 13:06 1773 21
  • Level 11  
    Witam. Mam następujący problem a mianowicie wysoki pobór prądu na postoju 0,33 A. Sprawdziłem bezpieczniki, wyciagając je po kolei, jednak to nic nie dało nadal jest 0,33 A. Wszystkie bezpieczniki sprawdzałem 3 krotnie i nic.
    Zastanawia mnie tylko jedno a mianowicie kiedys po włączeniu klaksonu, radio zaczeło przerywać i musiałem na nowo wyłączyć i włączyć radio, dodam tylko, że po podgłośnieniu radia na ponad 20 na skali przy wszystkich głośnikach, słychac tylko charakterystyczne trzaski, natomiast gdy włączę tylko na 2 głośniki z tyłu lub na tylko jeden z przodu to trzasków nie słychać.
    Gdzieś jest zwarcie?
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    Level 32  
    Po jakim czasie sprawdzasz ten pobór prądu?
  • Level 11  
    Czekam tak dlużej 2-3 min. Jak sprawdzam bezpieczniki to mam wpiety multimetr na pomiar prądu i wartość 0,33V jest caly czas.
  • Helpful post
    Level 41  
    Poczekaj pół godziny i dodam że octavia jest wersja 1 i 2 a nawet 3,a mi szklana kula spadła i za ch...a nie wiem też jakie masz radio i jak te głośniki odłączasz...
  • Level 39  
    slaw777 wrote:
    mam wpiety multimetr na pomiar prądu i wartość 0,33V jest caly czas.

    To się wkońcu zastanów co Ty mierzysz bo skoro "pomiar prądu" to napewno nie "V".
  • Helpful post
    Level 32  
    Dokładnie jak Ireneo napisał, octavia zasypia po 30 min.
  • Level 11  
    Octavia 1, a radio JVC Model NO. KD-G332. Głośniki przełączam klawiszem funkcyjnym SEL w radio.

    Dzieki za info.
  • Level 11  
    Radio całkowicie wypiełem bo w pierwszej chwili myslałem, że to ono pobiera prąd na postoju.
  • Helpful post
    Moderator of Cars
    Poczekaj dłużej, moduł centralnej elektryki chwilę zwleka po wyłączeniu zapłonu.
  • Level 11  
    Ok zrobię pomiar po 30 min. jak tu koledzy pisali.
  • Level 11  
    Klapa maski raczej nie ma żadnego znaczenia w pomiarze. Właśnie mam klape zwolnioną centralka zamknięta i czekam juz dobre 40 minut i za moment idę zrobić pomiar.

    Dodano po 49 [minuty]:

    Zrobiłem pomiar po 50 min. wyszło 0,23A.
  • Level 41  
    Przy aku też rozlączałeś plusy?
  • Level 11  
    Ireneo wrote:
    Przy aku też rozlączałeś plusy?


    Chodzi Ci o to czy przed pomiarem po 50 min. czy akumulator z plusa był rozłączony - nie nie byl. Rozłaczylem plusy dopiero przed samyym pomiarem.
  • Helpful post
    Level 32  
    Sam nie bardzo rozumiem jak mierzysz.
    Zrób tak:
    pozamykaj auto, zdejmij jedną klemę (może być -) podłącz miernik, poczekaj 30min i zobacz jaki jest pobór.
  • Level 11  
    30 min. na mrozie mam stać...:) troche to niedorzeczne co napisałeś. Zrobie raz jeszcze zamknę centralnym drzwi odrygluję klape silnika, rozepnę klemę plusową w aucie ( będzie lużna) i przyjdę zrobie pomiar np. po 50 min - teraz rozumiesz?
  • Helpful post
    Level 22  
    slaw777 wrote:
    Ireneo wrote:
    Przy aku też rozlączałeś plusy?


    Chodzi Ci o to czy przed pomiarem po 50 min. czy akumulator z plusa był rozłączony - nie nie byl. Rozłaczylem plusy dopiero przed samyym pomiarem.


    Jezeli kolega rozłączył plusy przed samym pomiarem to szlak trafił całe czekanie 50 minut!!!!! Musisz mieć wpięty miernik na pomiar amperów cały czas i patrzeć co dzieje sie z prądem z upływem czasu
  • Level 11  
    Musisz mieć wpięty miernik na pomiar amperów cały czas i patrzeć co dzieje sie z prądem z upływem czasu[/quote]

    Nikt nie pisał o tym, to ide zrobić tak, będę mial wpięty miernik w klemę minusową i przez 30 min. będzie robiony pomiar prądu.

    Tylko szczerze powiedziawszy dziwna ta metoda pomiaru aby czekać 30 min. z wpiętym miernikiem, czyli wszystkie filmy na Yo...e o kant d...y rozbić, czy to tylko wyjątek przy Octavii 1....że usypia auto po 30 min...
  • Helpful post
    Level 22  
    Nie,większość aut usypia po dłuższym czasie,Koledzy co przedstawili Ci sposób pomiaru napisali całkiem właściwie i to nie jest wcale dziwne {doświadczenie}. A Yo ----cóż,o kant.
  • Level 11  
    Dziś zmierzyłem pobór prądu, na początku pomiaru miernik pokazywał tym razem 0,23A po 30 minutach ciągłego pomiaru faktycznie nastapiło odcięcie- uspanie auta i miernik pokazywał już 0,01A. Dziękuje za pomoc i temat uważam za zamknęty.
  • Level 11  
    Dziś zmierzyłem pobór prądu, na początku pomiaru miernik pokazywał tym razem 0,23A po 30 minutach ciągłego pomiaru faktycznie nastapiło odcięcie- uspanie auta i miernik pokazywał już 0,01A. Dziękuje za pomoc i temat uważam za zamknęty.