logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać zawór bezpieczeństwa 4 bar do kompresora własnej konstrukcji?

mati98151 19 Lut 2018 00:24 1746 10
REKLAMA
  • #1 17047475
    mati98151
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Kupiłem kompresor własnej konstrukcji, bez zaworu bezpieczeństwa. Kompresor dobija ino do około 4 bar gdyż na tyle silnik mu pozwala. Chciałem założyć zawór bezpieczeństwa na zbiornik o wartości 4 bar tylko takich pneumatycznych nie znalazłem, szukałem wszędzie. Czy taki zawór spełnił by swoją funkcję w kompresorze?
    http://allegro.pl/zawor-bezpieczenstwa-do-c-o-3-4-gw-4bar-goshe-i6688815441.html
    Czy takie zawory posiadają możliwość regulacji?

http://allegro.pl/zawor-bezpieczenstwa-kompresor-3-8-8-bar-i6829871987.html
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17047572
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    Nie w tym rzecz - ten zawór zawsze ma się otworzyć przy przekroczeniu 8 barów. Skoro Twoja sprężarka jest zdolna wyprodukować tylko 4 bary to trudno. Norma dla kompresorów tego typu wynosi 8 barów, celem ochrony przed rozerwaniem zbiornika i instalacji. Może kiedyś wymienisz silnik, wydajność i ciśnienie pracy wzrośnie i co wtedy ?
  • #6 17047991
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    W takim razie bardziej sprawdzi się zawór od instalacji co. Tylko nie wiadomo jaka będzie jego trwałość.
  • REKLAMA
  • #8 17048323
    mati98151
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Ten zawór z allegro jest na 4 bary. Chodzi mi to że ten zawór jest chyba też przystosowany do gazu gdyż w opisie aukcji jest napisane ,,Zawory należy montować w pozycji pionowej w najwyższym puncie urządzenia grzewczego". Czyli wynika, że para lub gazy zgromadzone w największym punkcie też go uruchomią.
  • #9 17048974
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 17049228
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1176
    Jest to zawór wielokrotnego użytku. Jak tam nie widzę różnicy ciśnienie wody czy powietrza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zaworu bezpieczeństwa do kompresora własnej konstrukcji, który osiąga maksymalne ciśnienie 4 bar. W dyskusji podkreślono, że standardowe zawory bezpieczeństwa dla kompresorów otwierają się przy ciśnieniu 8 bar, co może być nieodpowiednie dla jego urządzenia. Zasugerowano, aby rozważyć zawory przeznaczone do instalacji wodnych, jednak ich trwałość w zastosowaniach pneumatycznych może być wątpliwa. Użytkownik zwrócił uwagę na zawór z Allegro, który ma ciśnienie 4 bar, ale pojawiły się wątpliwości co do jego zastosowania w kompresorze. Ostatecznie, podano, że zawór może być wielokrotnego użytku, ale nie jest pewne, czy będzie odpowiedni do pracy z powietrzem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA