Jak można wykonać regulację prądu zasilacza przy wykorzystaniu PWM z uPC? Chodzi o zasilacz 12V chcę do niego dorobić regulację prądu od 0 do 5A.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCiekawyŚwiata napisał:Jak można wykonać regulację prądu zasilacza przy wykorzystaniu PWM z uPC? Chodzi o zasilacz 12V chcę do niego dorobić regulację prądu od 0 do 5A.
excray napisał:Na przykład PWM za pomocą filtra RC zamieniasz na napięcie które steruje końcówką mocy. Pomiar prądu możesz zrealizować mierząc napięcie na boczniku rezystancyjnym.
BlueDraco napisał:Kol. excray opisał wersję amatorską.
Wersja profesjonalna: uC przy użyciu szybkiego PWM (min. 100 kHz) steruje bezpośrednio kluczem przetwornicy Buck, mierząc napięcie i natężenie przez ADC.
CiekawyŚwiata napisał:... z uPC? ...
JacekCz napisał:
dopowiedzmy: główny obwód pracuje "analogowo" czyli zamiana na ciepło.
JacekCz napisał:CiekawyŚwiata napisał:Jak można wykonać regulację prądu zasilacza przy wykorzystaniu PWM z uPC? Chodzi o zasilacz 12V chcę do niego dorobić regulację prądu od 0 do 5A.
Stabilizowany zasilacz napięciowy nie może być w tej samej chwili prądowym. Myślisz o czymś w rodzaju limitera? Jaki jest zamysł?
JacekCz napisał:CiekawyŚwiata napisał:... z uPC? ...
Jakie mikro pisi masz na myśli?
CiekawyŚwiata napisał:1. Nie musi być super szybkie, ważne żeby było skuteczne i aby była możliwość regulacji w zakresie 0-5A z rozdzielczością przynajmniej 50 mA, zasilacz będę wykorzystywał głównie do ładowania akumulatorów.