logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować regulację prądu i napięcia zasilacza przy pomocy uPC?

CiekawyŚwiata 20 Lut 2018 00:53 1131 11
REKLAMA
  • #1 17049900
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    Ocena: 15
    Jak można wykonać regulację prądu zasilacza przy wykorzystaniu PWM z uPC? Chodzi o zasilacz 12V chcę do niego dorobić regulację prądu od 0 do 5A.
  • REKLAMA
  • #2 17049910
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    Na przykład PWM za pomocą filtra RC zamieniasz na napięcie które steruje końcówką mocy. Pomiar prądu możesz zrealizować mierząc napięcie na boczniku rezystancyjnym.
  • REKLAMA
  • #3 17050055
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Kol. excray opisał wersję amatorską.
    Wersja profesjonalna: uC przy użyciu szybkiego PWM (min. 100 kHz) steruje bezpośrednio kluczem przetwornicy Buck, mierząc napięcie i natężenie przez ADC.
  • #4 17050117
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    CiekawyŚwiata napisał:
    Jak można wykonać regulację prądu zasilacza przy wykorzystaniu PWM z uPC? Chodzi o zasilacz 12V chcę do niego dorobić regulację prądu od 0 do 5A.

Stabilizowany zasilacz napięciowy nie może być w tej samej chwili prądowym. Myślisz o czymś w rodzaju limitera? Jaki jest zamysł?

excray napisał:
    Na przykład PWM za pomocą filtra RC zamieniasz na napięcie które steruje końcówką mocy. Pomiar prądu możesz zrealizować mierząc napięcie na boczniku rezystancyjnym.

dopowiedzmy: główny obwód pracuje "analogowo" czyli zamiana na ciepło.

BlueDraco napisał:
    Kol. excray opisał wersję amatorską.
    Wersja profesjonalna: uC przy użyciu szybkiego PWM (min. 100 kHz) steruje bezpośrednio kluczem przetwornicy Buck, mierząc napięcie i natężenie przez ADC.

Szybko albo wcale (a szybko to niełatwe)

Zależnie od tego "co to ma być", np limitowanie prądu jakiego się domyslam, czas zwłoki jest taki, że niektóre elementy odejdą do krainy wiecznego dymku.

Dodano po 1 [minuty]:

CiekawyŚwiata napisał:
    ... z uPC? ...

Jakie mikro pisi masz na myśli?
  • REKLAMA
  • #5 17050148
    rafikAVR
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Kiedyś wykonałem projekt z wykorzystaniem MCP4822 (DAC 12bit) : opis podobnego projektu można znaleźć w sieci np :

http://www.kerrywong.com/2013/12/02/a-digitally-controlled-dual-tracking-power-supply-ii/
  • #6 17050245
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    JacekCz napisał:

dopowiedzmy: główny obwód pracuje "analogowo" czyli zamiana na ciepło.

Nie dopowiadajmy jeśli mamy opisywać najsłabsze opcje. Wystarczy w stopniu końcowym przetwornica impulsowa sterowana sygnałem analogowym.
  • #7 17051878
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    JacekCz napisał:
    CiekawyŚwiata napisał:

Stabilizowany zasilacz napięciowy nie może być w tej samej chwili prądowym. Myślisz o czymś w rodzaju limitera? Jaki jest zamysł?

Tak, chodzi mi o ograniczenie maksymalnego prądu

JacekCz napisał:

CiekawyŚwiata napisał:
    ... z uPC? ...

Jakie mikro pisi masz na myśli?

ESP8266 lub ESP32
  • #8 17051889
    JacekCz
    Poziom 42  
    1. ależ "wyczerpującej" odpowiedzi udzieliłeś. Co to jest, jak szybkie, pewne, skuteczne ma być.
    EDIT: czym innym jest danie prądu na oświetleniowe LED, czym innym zabezpieczenie nadprądowe do dynamicznie zmiennego poboru stanowiska laboratoryjnego.
    2. PC = Personal COMPUTER. Myślę że nie o tym myślisz. Raczej uC lub z polska uK
  • #9 17053126
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    1. Nie musi być super szybkie, ważne żeby było skuteczne i aby była możliwość regulacji w zakresie 0-5A z rozdzielczością przynajmniej 50 mA, zasilacz będę wykorzystywał głównie do ładowania akumulatorów.
    2. tak jak napisałem powyżej regulację tę chcę zrealizować przy pomocy ESP8266 (pisząc uPC miałem na myśli mikroprocesor)

//EDIT//

Jeśli bym wykorzystał taką lub podobną przetwornicę czy nie można by w prosty sposób zastąpić potencjometry sygnałem PWM?
    Jak zrealizować regulację prądu i napięcia zasilacza przy pomocy uPC?
  • REKLAMA
  • #10 17054185
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17056928
    JacekCz
    Poziom 42  
    CiekawyŚwiata napisał:
    1. Nie musi być super szybkie, ważne żeby było skuteczne i aby była możliwość regulacji w zakresie 0-5A z rozdzielczością przynajmniej 50 mA, zasilacz będę wykorzystywał głównie do ładowania akumulatorów.

Jakby to możliwości Szanownego Kolegi nie przekraczało, JAKIE akumulatory.
  • #12 17057030
    CiekawyŚwiata
    Poziom 3  
    Różne akumulatory: nicd, nimh, lion, lipol, żelowe czasami jakieś bardziej egzotyczne

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na regulację prądu zasilacza 12V w zakresie od 0 do 5A przy użyciu PWM z mikroprocesora (uPC), w tym przypadku ESP8266 lub ESP32. W odpowiedziach zasugerowano wykorzystanie filtra RC do konwersji PWM na napięcie sterujące końcówką mocy oraz pomiar prądu przez bocznik rezystancyjny. Wskazano również na możliwość zastosowania przetwornicy Buck z szybkim PWM oraz cyfrowego potencjometru. Użytkownik planuje używać zasilacza do ładowania różnych typów akumulatorów, w tym NiCd, NiMH, Li-ion, LiPo oraz żelowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA