Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralke wybrać Electrolux czy Bosch

fido 26 Feb 2018 20:56 4500 10
    fido
    Level 26  
    Muszę zakupić pralkę i zastanawiam się nad
    Bosch VarioPerfect WLG2426KPL lub Electrolux EWS1266CI
    Jaką wybrać a może coś innego, ważne że głębokość nie może przekraczać 40cm no może max 42cm ale wolałbym do 40cm.
    Dobrze żeby była cicha, oszczędna itp. no i obroty 1200.
    Z góry dzięki za pomoc w wyborze.
    airwolff
    Level 12  
    Proponuję Bosch pod warunkiem że w Niemczech składana.
    arekb81
    Level 28  
    Bosch: Poziom hałasu (pranie/wirowanie) 58 dB / 85 dB - bardzo głośna.

Electrolux: Poziom hałasu (pranie/wirowanie) 54 dB / 77 dB - dość cicha

Lubię ciszę i dla mnie wybór oczywisty. Poza tym większe zużycie wody = lepiej wyprane ubrania.
    airwolff
    Level 12  
    arekb81 wrote:
    Bosch: Poziom hałasu (pranie/wirowanie) 58 dB / 85 dB - bardzo głośna.

Electrolux: Poziom hałasu (pranie/wirowanie) 54 dB / 77 dB - dość cicha

Lubię ciszę i dla mnie wybór oczywisty. Poza tym większe zużycie wody = lepiej wyprane ubrania.

Niekoniecznie większe zużycie wody = lepiej wyprane pranie. Odpowiednia twardość wody + dobry detergent = lepiej wyprane pranie.
    fido
    Level 26  
    Ten model Boscha akurat wydaje mi się że składany jest w Rosji.
    Co do hałasu czy dla normalnego zjadacza chleba będzie odczuwalna różnica ?
    Jak jest z awaryjnością Electrolux a Bosch ? Do tej pory używam Indesita WISE 107 już po wymianie łożysk ale pracuje jakieś 11 lat ale może lada dzień paść.
    anet870
    Level 26  
    Bosch to już jest padaka. Na Amica może warto spojrzeć?
    airwolff
    Level 12  
    Teraz prawie każdy sprzęt AGD psuje się kilka miesięcy po gwarancji. Ot taka technologia. :lol:
    fido
    Level 26  
    A może jakiś Samsung ?
    anet870
    Level 26  
    Koreaniec?.. Pijongczang ma wiele do zarzucenia :) Lepiej Polską Amicę bo serwis bliżej :)
    Damaran
    Level 11  
    Ja mam Samsunga, przez 6 lat wymieniłem tylko łożyska. Jak odróżnić modele z Niemiec od innych modeli Bosch? Szukam pralki i suszarki, z racji nowego mieszkania, kupimy nowy sprzęt bo w samsungu i tak trzpień bębna jest już obity i nawet po wymianie łożysk lata. Wolałbym kupić komplet ale jeśli była by możliwość szybkiej i samodzielnej naprawy pralki to było by miło.
    80x86
    Level 11  
    airwolff wrote:
    arekb81 wrote:
    ... tym większe zużycie wody = lepiej wyprane ubrania.

Niekoniecznie większe zużycie wody = lepiej wyprane pranie. Odpowiednia twardość wody + dobry detergent = lepiej wyprane pranie.

Zgoda, ale twardość wody w miejscu instalacji będzie taka sama dla każdej pralki.
    A i z większym zużyciem niekoniecznie. To że jedna pralka na cykl zużyje 40 litrów wody, a druga 50, wcale nie oznacza że będą prać w różnych ilościach wody - któraś może płukać w większej ilości albo ma jeden cykl płukania więcej.