Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Seat Ibiza III - Seat Ibiza III awaryjne otwieranie

wojtala17 01 Mar 2018 13:16 12645 12
    wojtala17
    Level 6  
    Witam. Nie mogę otworzyć Seata Ibizy III. Wyciągnąłem akumulator, zamknąłem auto kluczykiem i teraz nie mogę otworzyć kluczykiem. Bolec z drzwi nie chce pójść do góry, tylko delikatnie się podniesie z 1 mm po przekręceniu. Próbuję awaryjne otworzyć maskę, ale nie jestem w stanie zobaczyć gdzie co i jak? Zdemontowałem grill i nie mogę znaleźć miejsca, żeby śrubokrętem coś podważyć. Dzięki za odpowiedzi.
    andrzej20001
    Level 43  
    wojtala17 wrote:
    zamknąłem auto kluczykiem
    czytaj pilotem... :) i podwójny rygiel działa :)
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Jeżeli nie masz wanny pod autem ,to można podłączyć akumulator za pomocą przewodów rozruchowych podłączonych pod rozrusznik lub alternator.Wiadomo że należy zrobić to ostrożnie by (+)nie zwarł się do masy.Można to też zrobić przewodami o mniejszym przekroju.Przy tym pomocna byłaby druga osoba.
    wojtala17
    Level 6  
    Prot wrote:
    Oczywiście samochód stoi w cieplutkim garażu i niemożliwe jest zwykłe zamarznięcie zamka :wink: :?:

Auto stoi na parkingu przy bloku

Dodano po 2 [minuty]:

andrzej20001 wrote:
    wojtala17 wrote:
    zamknąłem auto kluczykiem
    czytaj pilotem... :) i podwójny rygiel działa :)

nie pilotem bo akumulator wyciagnięty.powiem szczerze ze nie pamietam czy obydwa rygle dzialaja czy poprostu wcisnalem bolce w drzwiach i je zamknalem

Dodano po 4 [minuty]:

nikusert wrote:
    Witam .
    Jeżeli nie masz wanny pod autem ,to można podłączyć akumulator za pomocą przewodów rozruchowych podłączonych pod rozrusznik lub alternator.Wiadomo że należy zrobić to ostrożnie by (+)nie zwarł się do masy.Można to też zrobić przewodami o mniejszym przekroju.Przy tym pomocna byłaby druga osoba.

Dzięki,ale raczej nie bede tego probowal,wolal bym sposobem poprzez otworzenie maski i w zamku cos sprobowac.

Dodano po 3 [minuty]:

Czy jest szansa ze jak sie troche ociepli to otworze drzwi kluczykiem normalnie?temperatura obecna w dzien -7 w nocy -16
    andrzej20001
    Level 43  
    Można maskę "na motyla'
    wojtala17
    Level 6  
    Prot wrote:
    wojtala17 wrote:
    Auto stoi na parkingu przy bloku

W podobnej sytuacji (przy temperaturze tylko -5 st C :| ) otwierałem drzwi VW Golfa poprzez "rozgrzewanie" kluczyka :D , owszem otworzyłem ale skończyło się wszystko w warsztacie "klinika zamków" wymianą wszystkich wkładek :cry:

kluczykiem w zamku robie pełen zakres ruchu
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przestańcie głupoty wypisywać. Jeśli auto zostało zamknięte przed wyjęciem akumulatora, to się podwójnie zaryglowało. Teraz bez prądu to można sobie wiecie... Wszelkie próby siłowego obracania wkładki poza jej zakres, skończą się uszkodzeniem zamka. Trzeba dobrać się od spodu pojazdu do zacisku rozrusznika/alternatora podłączyć na przewodach mały akumulatorek i dopiero można auto otwierać.
    wojtala17
    Level 6  
    po zdjeciu grilla sa do odkręcenie dwie śruby 10 mm ktore lacza gorna czesc zamka z maska,ciezki dostep ale juz jedna okrecilem,potrzebne klucze oczkowe grzechotkowe i oczkowy odgięty
    wojtala17
    Level 6  
    Trzeba sciagnac grill,odkrecic dwie sruby co sa na wprost 9 albo 10 mm nasadkowy klucz i wtedy pusci zawias i mozna otworzyc maske:) pozdrawiam