logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Ibiza III - Seat Ibiza III awaryjne otwieranie

wojtala17 01 Mar 2018 13:16 22482 12
REKLAMA
  • #1 17072310
    wojtala17
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam. Nie mogę otworzyć Seata Ibizy III. Wyciągnąłem akumulator, zamknąłem auto kluczykiem i teraz nie mogę otworzyć kluczykiem. Bolec z drzwi nie chce pójść do góry, tylko delikatnie się podniesie z 1 mm po przekręceniu. Próbuję awaryjne otworzyć maskę, ale nie jestem w stanie zobaczyć gdzie co i jak? Zdemontowałem grill i nie mogę znaleźć miejsca, żeby śrubokrętem coś podważyć. Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 17072364
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    wojtala17 napisał:
    zamknąłem auto kluczykiem
    czytaj pilotem... :) i podwójny rygiel działa :)
  • REKLAMA
  • #4 17072372
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1756
    Witam .
    Jeżeli nie masz wanny pod autem ,to można podłączyć akumulator za pomocą przewodów rozruchowych podłączonych pod rozrusznik lub alternator.Wiadomo że należy zrobić to ostrożnie by (+)nie zwarł się do masy.Można to też zrobić przewodami o mniejszym przekroju.Przy tym pomocna byłaby druga osoba.
  • REKLAMA
  • #5 17072468
    wojtala17
    Poziom 6  
    Prot napisał:
    Oczywiście samochód stoi w cieplutkim garażu i niemożliwe jest zwykłe zamarznięcie zamka :wink: :?:

Auto stoi na parkingu przy bloku

Dodano po 2 [minuty]:

andrzej20001 napisał:
    wojtala17 napisał:
    zamknąłem auto kluczykiem
    czytaj pilotem... :) i podwójny rygiel działa :)

nie pilotem bo akumulator wyciagnięty.powiem szczerze ze nie pamietam czy obydwa rygle dzialaja czy poprostu wcisnalem bolce w drzwiach i je zamknalem

Dodano po 4 [minuty]:

nikusert napisał:
    Witam .
    Jeżeli nie masz wanny pod autem ,to można podłączyć akumulator za pomocą przewodów rozruchowych podłączonych pod rozrusznik lub alternator.Wiadomo że należy zrobić to ostrożnie by (+)nie zwarł się do masy.Można to też zrobić przewodami o mniejszym przekroju.Przy tym pomocna byłaby druga osoba.

Dzięki,ale raczej nie bede tego probowal,wolal bym sposobem poprzez otworzenie maski i w zamku cos sprobowac.

Dodano po 3 [minuty]:

Czy jest szansa ze jak sie troche ociepli to otworze drzwi kluczykiem normalnie?temperatura obecna w dzien -7 w nocy -16
  • #6 17072675
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    wojtala17 napisał:

W podobnej sytuacji (przy temperaturze tylko -5 st C :| ) otwierałem drzwi VW Golfa poprzez "rozgrzewanie" kluczyka :D , owszem otworzyłem ale skończyło się wszystko w warsztacie "klinika zamków" wymianą wszystkich wkładek :cry:
  • #7 17072683
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Można maskę "na motyla'
  • REKLAMA
  • #8 17074151
    wojtala17
    Poziom 6  
    Prot napisał:
    wojtala17 napisał:

W podobnej sytuacji (przy temperaturze tylko -5 st C :| ) otwierałem drzwi VW Golfa poprzez "rozgrzewanie" kluczyka :D , owszem otworzyłem ale skończyło się wszystko w warsztacie "klinika zamków" wymianą wszystkich wkładek :cry:

kluczykiem w zamku robie pełen zakres ruchu
  • #10 17074224
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    Przestańcie głupoty wypisywać. Jeśli auto zostało zamknięte przed wyjęciem akumulatora, to się podwójnie zaryglowało. Teraz bez prądu to można sobie wiecie... Wszelkie próby siłowego obracania wkładki poza jej zakres, skończą się uszkodzeniem zamka. Trzeba dobrać się od spodu pojazdu do zacisku rozrusznika/alternatora podłączyć na przewodach mały akumulatorek i dopiero można auto otwierać.
  • #11 17074394
    wojtala17
    Poziom 6  
    po zdjeciu grilla sa do odkręcenie dwie śruby 10 mm ktore lacza gorna czesc zamka z maska,ciezki dostep ale juz jedna okrecilem,potrzebne klucze oczkowe grzechotkowe i oczkowy odgięty
  • #12 17074741
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    robokop napisał:
    Przestańcie głupoty wypisywać. Jeśli auto zostało zamknięte przed wyjęciem akumulatora, to się podwójnie zaryglowało.
    wojtala17 napisał:
    Wyciągnąłem akumulator, zamknąłem auto kluczykiem i teraz nie mogę otworzyć kluczykiem.

Zgoda :D
  • #13 17225781
    wojtala17
    Poziom 6  
    Trzeba sciagnac grill,odkrecic dwie sruby co sa na wprost 9 albo 10 mm nasadkowy klucz i wtedy pusci zawias i mozna otworzyc maske:) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z otwarciem Seata Ibizy III po wyjęciu akumulatora i zamknięciu auta kluczykiem. Zamek nie reaguje, a bolec z drzwi podnosi się tylko o 1 mm. Użytkownik próbował awaryjnie otworzyć maskę, ale nie znalazł odpowiedniego miejsca do podważenia. W odpowiedziach sugerowano podłączenie akumulatora przez przewody rozruchowe do rozrusznika lub alternatora, co może umożliwić otwarcie drzwi. Inne metody obejmowały rozgrzewanie kluczyka oraz odkręcenie śrub mocujących zamek do maski po zdjęciu grilla. Użytkownicy ostrzegali przed siłowym otwieraniem zamka, co mogłoby go uszkodzić.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA