logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte/Intel - Czarny ekran po resecie, BIOS nie startuje, ciągłe restarty

K1NG_KING 19 Mar 2018 17:56 1551 8
REKLAMA
  • #1 17114272
    K1NG_KING
    Poziom 2  
    Witam!
    Jakiś czas temu gdy korzystałem z komputera w mojej miejscowości został wyłączony prąd. Po odczekaniu ok 30 min prąd został przywrócony, komputer się uruchomił ponownie ale system uznał że pliki systemowe zostały uszkodzone i zaczął je naprawiać. Proces ten zakończył się pomyślnie i system wstał. Włączyłem wtedy TS3 oraz serwer testowy WoT i przeglądarkę. Czekałem wtedy w kolejce aby się dostać na serwer. Gdy przeglądałem różne strony internetowe w przeglądarce pojawił się komunikat "Oczekiwanie na pamięć podręczną" a strona nie chciała się załadować i wtedy przyciskami alt+tab włączyłem WoT'a, a komputer się zawiesił. Nie myśląc zbyt długo nacisnąłem przycisk reset na obudowie. Komputer wyłączył się i zaczął uruchamiać ponownie ale ekran pozostawał cały czas czarny. Nic się nie pojawia na ekranie, nawet BIOS się nie bootuje, a komputer cały czas się resetuje po kilku sekundach. Raz na ok. 10 uruchomień pojawia się niebieski ekran BIOS'u z napisem UEFI Dual BIOS i znów się samoczynnie resetuje. Wentylator na procesorze chwilę działa ale od razu się wyłącza.

Dodam jeszcze że płytę testowałem z innym zasilaczem oraz pamięcią RAM. ?Niestety nic to nie dało i komputer zachowywał się tak jak we wcześniejszym opisie. Próbowałem również odpiąć wszystkie zbędne podzespoły (karta graficzne, dźwiękowa, dyski twarde), zostawiłem tyko procesor z płytą i ram'em. Wyjmowałem baterię z pyty, wyciągałem płytę z obudowy aby wykluczyć spięcie które mogła powodować obudowa. Niestety nic z tego.

I teraz moje pytanie, czego to może być wina. Płyta główna do wymiany czy procesor? Niestety nie mam jak sprawdzić tych dwóch elementów osobno ponieważ nikt z moich znajomych nie ma płyty z socket'em LGA 1155.

Jeżeli potrzebujecie więcej informacji śmiało pytajcie. Żadnych SS nie będzie ponieważ nie ma dostępu do żadnych informacji zawartych w komputerze.

Jeszcze podzespoły:
    Procesor: Intel Core i5 3570k (standardowe zegary i BOX'owe chłodzenie)
    Płyta głowna: Gigabyte GA-Z77-DS3H /intel Z77
    Pamięć RAM: Crucial 8GB 1600MHz CL11 Spectek
    Karta graficzna: Sapphire HD7950 Boost 925Mhz
    Dyski:SSD Plextor M6S 128GB, WD Green 1TB, Hitachi 150GB
    Karta dźwiękowa: Asus Xonar DS
    Zasilacz: Zasilacz XFX TS 550W
    System: Windows 10
  • REKLAMA
  • #2 17114374
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Na 99,9% uszkodzona płyta główna.
  • REKLAMA
  • #4 17114701
    K1NG_KING
    Poziom 2  
    310artur napisał:
    No ale na sam początek poodpinaj dysk, napęd, kartę graficzną. Daj monitor pod zintegrowany uklad i zobacz czy ci BIOS pokaże.

A czy przeczytałeś dokładnie cały temat? Wydaje mi się że nie, wróć na górę przeczytaj wszystko jeszcze raz i wróć spowrotem. Pisze jak wół że "Próbowałem również odpiąć wszystkie zbędne podzespoły (karta graficzne, dźwiękowa, dyski twarde), zostawiłem tyko procesor z płytą i ram'em."
  • REKLAMA
  • #5 17114727
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Ano faktycznie to zdanie mi umknęło. Pozostaje jeszcze test bez RAM - speaker jeśli milczy to bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie płyty niż CPU (statystycznie znacznie częściej to płyta umiera).
    Dodatkowo - piszesz że wentylator na CPU szybko się zatrzymuje. Jak szybko? Jeśli tylko drga czy tam robi 3 obroty to by na zwarcie wskazywało (wyłącza się zasilacz). Jeśli odepniesz zasilanie CPU (zostaje tylko 24pin) to wentylator CPU kręci się dłużej jak włączysz?
  • #6 17114747
    K1NG_KING
    Poziom 2  
    Wentylator robi te 3 obroty jak mówisz. Potem już się nie obraca. Podłączyłem go pod inny port i wtedy nie ma z nim problemu, kręci się cały czas aż do resetu. A speaker milczy cały czas, czy ram jest czy nie.
  • REKLAMA
  • #8 17114788
    K1NG_KING
    Poziom 2  
    No skoro już dwie osoby mówią że to płyta, ja sam również ja podejrzewam to pora ją wymienić :D Jeżeli jeszcze możecie to prosił bym o jakieś sugestie podobnych płytek do mojej obecnej w cenie jakoś 200-300zl i będę zamykał temat.
  • #9 17114888
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Takie pytania to już w dziale Co kupić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po awarii zasilania nie uruchamia BIOS-u i ciągle się resetuje. Po próbie resetu ekran pozostaje czarny, a wentylator CPU wykonuje tylko kilka obrotów. Użytkownik odłączył wszystkie niepotrzebne komponenty, ale problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna, a także proponują testy z pamięcią RAM oraz zasilaniem CPU. Użytkownik planuje wymianę płyty głównej i prosi o sugestie dotyczące modeli w przedziale cenowym 200-300 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA