logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić układ na tranzystorach BC547 w przełączniku 2 stanowym?

toffik353 23 Mar 2018 22:05 2256 9
REKLAMA
  • #1 17123680
    toffik353
    Poziom 11  
    Ocena: 120
    Witam,
    postanowiłem zrobić przełącznik elektroniczny, który działa w sposób następujący:
    naciskam przełącznik i załącza się dioda, ponowne naciśnięcie gasi diodę.
    Wykonałem układ na CD4069 wykorzystując dwie bramki NOT. Schemat poniżej. Wszystko działa.

Postanowiłem wykonać ten układ na tranzystorach. Bramki NOT zastąpiłem inwerterami z tranzystorami BC547. Schemat poniżej.

Układ nie działa poprawnie tzn. naciskając przełącznik zapala się dioda, ponowne naciśnięcie przełącznika już jej nie gasi.
    Poproszę o wskazanie błędu co zrobiłem nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 17123704
    AdamFilipek
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    To nie jest "przełącznik" tylko włącznik - on nic nie przełącza.
    W swoim układzie zastosowałeś przyciski zwierne jak na schemacie, czy przełączniki o których piszesz?
    Szklane kule ostatnio podrożały a z fusów kiepsko idzie wróżenie, także może jakiś zdjęcia?

to jest schemat bloku z pdfa 4069 - prawda, że nieco się różni od inwertera z bc547?
  • #3 17123777
    toffik353
    Poziom 11  
    Zastosowałem przycisk zwierny tak jak na schemacie w układzie, który nie działa poprawnie.

Inweter z PDF'a różni się od mojego, ale idea działania jest taka sama. W inwerterze z tranzystorem bipolarnym podaje 1 na bazę i na wyjściu mam 0. Jak jest 0 na wejściu to na wyjściu jest 1.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17124986
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Jeżeli Kolega chce układ załącz/wyłącz na tranzystorach za pomocą nie stabilnego przycisku proponuję poeksperymentować z tymi czterema układami:
    Wszystkie te układziki zostały sprawdzone kilka lat temu w praktycznym działaniu, łącznie z optymalnym doborem elementów, i odłożone "na póżniej" do ewentualnego wykorzystania. Może przydadzą się.
  • #5 17125818
    toffik353
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc i podsunięcie ciekawych układów Marian B.

A czy kolega może mi wytłumaczyć dlaczego mój układ nie działa tak jak zakładałem?
  • REKLAMA
  • #6 17125820
    lemu
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Nie wystarczy zwykły przerzutnik na 2 tranzystorach?
  • REKLAMA
  • #7 17125859
    Artyliusz
    Poziom 12  
    @toffik353 czemu w ogóle oparłeś układ o ładowanie i rozładowanie kondensatora? Twój układ nie działa pewnie przez zastosowanie takich samych wartości jak w układach cyfrowych na pierwszym schemacie plus pewnie inna zasada działa przez zastosowanie różnego rozwiązania. Próbowałem Twój tranzystorowy układ odtworzyć na negatorach TTL, ale nie udało mi się - nie działało. Dopiero po zastosowaniu takiego samego inwertera jak w 4069, którego schemat kolega pokazał wyżej udało się uzyskać wynik jaki chciałeś. A więc nie wystarczy 1:1 taka sama idea działania. Tutaj link do symulatora on-line: http://tinyurl.com/yaztw8mw
  • #8 17126279
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6086
    @toffik353 Nie działa w symulacji czy w praktyce? Z czego zasilasz? Daj większy kondensator na próbę.
  • #9 17127350
    toffik353
    Poziom 11  
    jarek_lnx nie działa w symulacji i w praktyce (działa tak jak opisałem że jestem w stanie tylko włączyć LED ale nie jestem w stanie wyłączyć). Zasilam z 5V. wymieniałem na większe i mniejsze kondensatory- ciągle tak samo.

Artyliusz może i masz racje ze nie można przełożyć układu 1:1 ale bardzo chciałem bo zależy mi na minimalizacji układu na SMD.
    Kolega pyta dlaczego taki układ z kondensatorem? Po prostu miałem taki schemat, który jest sprawdzony.

Układ chciałem zastosować do domofonu żeby przyciskiem na nim załączać lampkę
    przy furtce (takie oświetlenie). Chciałem zrobić na tranzystorach SMD BC-817 i rezystorach gdyż wszystko posiadam i nie musiał bym ponosić dodatkowych kosztów. Poza tym w domofonie jest bardzo mało miejsca.
  • #10 17128046
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Załącz/wyłącz za pomocą nie stabilnego przycisku można też zrealizować bez żadnej elektroniki, za pomocą dwóch przekażników.
    W wielu przypadkach jest to układ dużo pewniejszy niż elektroniczny, a największą zaletą jest zachowanie "przerwy powietrznej".
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573-90.html#3103017

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stworzył układ przełącznika elektronicznego na tranzystorach BC547, który miał załączać i wyłączać diodę LED. Po naciśnięciu przycisku dioda się zapala, ale nie gaśnie po ponownym naciśnięciu. W odpowiedziach zasugerowano, że układ działa jako włącznik, a nie przełącznik, oraz że zastosowanie przycisku zwiernego może być problematyczne. Użytkownik został zachęcony do eksperymentowania z różnymi układami, w tym z przerzutnikami na tranzystorach oraz do rozważenia użycia przekaźników. Wskazano również na różnice w schematach inwerterów oraz na konieczność dostosowania wartości elementów w układzie. Użytkownik dążył do minimalizacji układu na SMD, aby zaimplementować go w domofonie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA