logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio III - Brak świateł mijania -skądś wziąć sygnał?

zbiniu85 26 Mar 2018 10:29 10803 9
REKLAMA
  • #1 17128483
    zbiniu85
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Dzień dobry!

Mój problem zaczął się od kilkukrotnego rozładowania akumulatora (aku sprawny). Później zauważyłem, że światła mijania nie gasną, a w zasadzie żarzą się mimo wyłączenia ich manetką. Kiedy chciałem wymienić przekaźnik, światła zgasły całkiem i mimo sprawnego przekaźnika już się nie zapalają. Przeszukując forum znalazłem ten temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2151775.html Udało mi się dojść do płytki, lecz mam obawy przed jej rozlutowaniem, dlatego wpadłem na pomysł podłączenia przekaźnika na zewnątrz. Znalazłem w oryginalnym gnieździe pin z napięciem oraz pin idący do świateł. Po wpięciu przekaźnika w te piny i załączeniu go plusem z akumulatora światła się zapaliły, więc ok. Problemem jest dla mnie sygnał uruchamiający przekaźnik. Na schemacie skrzynki BSM widzę, że sygnał świateł mijania to pin 2 we wtyczce MT, natomiast u mnie piny 2 i 3 tej wtyczki są puste. Może orientujecie się gdzie szukać tego sygnału?

zbiniu85
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17131551
    karolrak
    Poziom 18  
    Ocena: 108
    Nie znajdziesz sygnału włączenie przekaźnika na kablach. Informacja o światłach idzie po CAN.
  • REKLAMA
  • #3 17133447
    zbiniu85
    Poziom 11  
    Tak podejrzewałem, ale miałem nadzieję, że uda się jakoś wyprowadzić sygnał. Trudno, trzeba będzie spróbować się z lutownicą.

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!
  • #4 17136751
    zbiniu85
    Poziom 11  
    Renault Clio III - Brak świateł mijania -skądś wziąć sygnał?

Dzisiaj rozlutowałem BSM. Spodziewałem się jakiejś przepalonej ścieżki, ale na moje oko wszystko wydaje się być ok. Jeżeli możecie Koledzy spojrzeć na dołączone zdjęcie i ocenić, czy jest coś podejrzanego, to będę bardzo wdzięczny.
  • #5 17152770
    zbiniu85
    Poziom 11  
    Rozumiem, że nie nikt nie jest pewien sprawności, bądź ustetki tej płytki?
  • #6 17152837
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Skoro znalazłeś przekaźnik, to go wydłub i z jego bebechów wyciąg sygnały.
  • REKLAMA
  • #7 18268775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18268849
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Po połataj i ciesz się naprawionym autkiem.
  • #9 18268877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21694081
    Greechu
    Poziom 2  
    Podpinam się do tematu, mam identyczną sytuację — brak świateł mijania. Sprawdziłem wszystko, doszedłem do modułu BSM, czy jak go zwał, i stwierdziłem, że problem u mnie polega dokładnie na tym, że po włączeniu świateł na przekaźnik w BSM powinien być na jeden pin sterujący podany sygnał 12 V, a z tego, co zmierzyłem multimetrem, podaje mi tam około 7,81 V, a przy tak niskim napięciu przekaźnik się nie chce wzbudzić. Potwierdziłem to dodatkowo, sprawdzając próg wzbudzenia tego przekaźnika na stole przy pomocy zasilacza lab. Może ktoś by pomógł, który element odpowiada za to napięcie, bo obstawiam, że to jakiś element na płytce jest uwalony, gdyż nie znalazłem żadnych spalonych ścieżek ani zimnych lutów. Pomocy!

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Clio III wystąpił problem z brakiem świateł mijania po wcześniejszym rozładowywaniu akumulatora i objawach żarzenia się lamp mimo wyłączenia manetką. Po sprawdzeniu przekaźnika i BSM ustalono, że sterowanie świateł mijania nie jest dostępne na kablach, ponieważ informacja o włączeniu świateł jest przesyłana po CAN. Próba wyprowadzenia zewnętrznego sterowania przekaźnika nie rozwiązała problemu, a po rozlutowaniu BSM nie znaleziono widocznych przepaleń ścieżek ani uszkodzeń. W dalszej części pojawił się też przypadek z Clio III dotyczący braku świateł przeciwmgielnych, gdzie okazało się, że problemem była brakująca wiązka przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA