logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria li-ion Bosch 10s4p do e-roweru 36V 11Ah - błąd przy połowie naładowania

Brutal123 31 Mar 2018 15:55 1548 8
REKLAMA
  • #1 17140427
    Brutal123
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Bateria od roweru elektrycznego 36v 11Ah . Problem polega na tym że rozładowuje się tylko do połowy później wywala błąd . Mam dwie baterie do tego roweru i do tej dobrej baterii przełożyłem same ogniwa z tej uszkodzonej i dzieje się tak samo . Czyli wygląda na to że problem jest z pakietem ogniw ? 9pakietów ma napięcie 3,7v a jeden 3.16v . Czy wymiana tych czterech słabszych ogniw załatwi sprawę ?
  • REKLAMA
  • #2 17140486
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Może to być powodem błędów.
    Musisz jednak wymieniać na identyczny typ ogniwa.
  • #3 17141695
    Bart921
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Rozumiem, że 3.7V ma na rozladowanym wg roweru?
  • REKLAMA
  • #4 17141986
    Freddy
    Poziom 43  
    Bart921 napisał:
    To akurat normalne napięcie. Minimalne to w zależności od producenta 2,6 - 3.0V, a całkowicie naładowane to około 4.2V
    Pomiar możesz zrobić teraz, ale rozładuj potem jeszcze trochę i powtórz pomiary.
  • REKLAMA
  • #5 17142019
    Bart921
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Freddy napisał:
    Bart921 napisał:
    To akurat normalne napięcie. Minimalne to w zależności od producenta 2,6 - 3.0V, a całkowicie naładowane to około 4.2V
    Pomiar możesz zrobić teraz, ale rozładuj potem jeszcze trochę i powtórz pomiary.

Ja to wiem ;) pytałem, co rower sądzi o tym napieciu.

Podejrzewam jeszcze, że ta ostatnia cela może być uszkodzona. Kiedy napięcie w li ion spadnie do ok 3V, bardzo rośnie opór wewnętrzny ogniwa,co powoduje duże spadki napięć. Może tak być, że w dodatku odpial się jeden akumulatorek I spadek jest jeszcze większy. Sprawdziłlbym ta cele pod obciążeniem.
  • #6 17142023
    Freddy
    Poziom 43  
    Bart921 napisał:
    Ja to wiem pytałem, co rower sądzi o tym napieciu.
    To już musisz się roweru zapytać :)
  • REKLAMA
  • #7 17154972
    Brutal123
    Poziom 14  
    Bart921 napisał:

Według roweru to są dwie kreski na pięć . Wymieniłem ogniwa ale niestety przeszczep się nie przyjął . Elektronika wyrzuca błąd ,migają dwie diody a na wyświetlaczu błąd 200 (błąd wewnętrzny elektroniki) . Z tych czterech wyjętych ogniw dwa się mocno grzały i nie chciały się w ładowarce naładować , dwa były ok .
  • #8 17155122
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Takie podmiana kilku ogniw to rzeźba w gównie. To, że pozostałe pakiety trzymają napięcie wcale nie znaczy, że są sprawne. Wzrost rezystancji wewnętrznej powoduje, że ogniwa nie są w stanie oddać wysokiego prądu co powoduje, że elektronika odcina pomimo napięcia wyższego niż napięcie rozładowania.
    Regeneracja takiej baterii na, krótki okres to rozłączenie całej baterii na pojedyncze ogniwa, które trzeba przetestować i wybrać te, które dysponują sensowną pojemnością i ładują się bez problemu powyżej 4,15V. Trupy mają problem z uzyskaniem napięcia 4,15-4,2V takie ogniwa luzem szybko ulegają samorozładowaniu natomiast w pakiecie jest to szkodliwe dla pozostałych ogniw. W skrócie proces wymaga dużo pracy/czasu a wydłuży to żywot baterii o kilka miesięcy.

Drugim sposobem jest wymiana wszystkich ogniw na nowe o podobnych parametrach. To niestety jest jedyna słuszna droga regeneracji baterii. jeśli nie chcesz robić 2 razy tej samej roboty za 2-3 miesiące.

Na twoim miejscu sprzedał bym te ogniwa razem 2 x 40 x 18650 na alledrogo chodzą nietestowane po 2 zł sztuka po sprzedaży dołożył kasę i kupił nowe markowe ogniwa 40 sztuk do regeneracji 1 baterii i byś miał święty spokój.
  • #9 17496769
    Brutal123
    Poziom 14  
    Pomysł był dobry niestety wykonanie nie obyło się bez błędów . Jak się okazało nie z balansowałem ogniw i sterownik się uszkodził (zablokował ) . Trzeba było wymienić sterownik i teraz wszystko ładnie śmiga .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z baterią litowo-jonową Bosch 10s4p do e-roweru 36V 11Ah, która rozładowuje się tylko do połowy, a następnie wyświetla błąd. Po wymianie ogniw z uszkodzonej baterii na ogniwa z działającej, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że jeden z pakietów ogniw ma napięcie 3.16V, podczas gdy pozostałe mają 3.7V. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia ogniwa, które przy niskim napięciu zwiększa opór wewnętrzny, co prowadzi do błędów w elektronice. Wskazano, że wymiana tylko kilku ogniw może być niewystarczająca, a zaleca się wymianę wszystkich ogniw na nowe o podobnych parametrach. Użytkownik ostatecznie wymienił sterownik, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA