logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić zewnętrznie kartę WinFast Geforce2 Pro na płycie Gigabyte GA-686LX3?

RadekM 20 Sie 2005 09:10 1686 16
REKLAMA
  • #1 1749042
    RadekM
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Mam kartę grafiki WinFast Geforce2 Pro i zamontowałem ją do płyty Gigabyte GA-686LX3 rev. 2.0. Przy uruchamianiu kompa zgłasza się karta, ale po kilku sekundach wyłącza się (obraz robi się ciemny) i ponownie załącza. I tak wkółko aż całkiem się wyłączy, komp pozatym ciągle pracuje. Karta posiada 3 ledy. Na karcie świeci się tylko zielony led PWR. Podejrzewam słabą wydajność prądową AGP. Jak zasilić zewnętrznie tą kartę aby odciążyć płytę główną? Dodam, że na karcie jest niezamontowane oryginalnie wejście zewnętrznego zasilania i dwie niewlutowane zworki na 5V i 12V. Czy jak wlutuję gniazdko i te dwie zworki i podłącze do zasilacza to nie pójdzie płyta z dymem? Zasilacz trzyma napięcia świetnie, a kartę sprawdziłem na nowym sprzęcie i bez problemu działa lecz dodatkowo świeci się na niej dioda led AGPx4.
  • REKLAMA
  • #3 1749153
    vankonrado
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ta płyta nie obsługuje (jak widze w internecie) AGPx4. WIdocznie Twoja grafika nie obsługuje innych trybów niż 4x. Powiedz jeszce ilu watowy masz zaisilacz, ale nie sądze żeby był poniżej 250-300W.
  • Pomocny post
    #4 1749373
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    GeForce dziala zarowno z napieciem 3.3V jak i 1.5V wiec to raczej nie wina karty.Chyba ze jest uszkodzona, sprawdzales ja w innym komputerze?
  • REKLAMA
  • #5 1749446
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10267
    Cytat:
    Zasilacz trzyma napięcia świetnie, a kartę sprawdziłem na nowym sprzęcie i bez problemu działa lecz dodatkowo świeci się na niej dioda led AGPx4.

panowie... czytajcie posty[/quote]
  • Pomocny post
    #6 1749484
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Karta na pewno działa z AGP 2x... nie wydala zasialnie przez port AGP, typowe dla tych kart.
    Nie mogę Ci jednak zagwarantować, że na karcie oprócz gniazda i zworek nie brakuje jeszcze czego do zasilania zewnętrznego.

Niektórzy sugerują odcięcie ścieżki zasilającej 3.3V AGP i podpięcie 3.3V wprost z zasialcza ATX do odpowiedniego pinu w złączu AGP (to 3.3V które jest standardowo, jest "robione" przez zasilacz na płycie z napięcia 5V lub 12V).
  • #7 1751194
    RadekM
    Poziom 19  
    Sprawa się wyjaśniła. Zasilacz jest 235W i jest lepszy od niejednego 350W. Trzyma napięcia bo mierzyłem miernikiem cyfrowym. Na płycie głównej jest tranzystor albo stabilizator napięcia (nie wnikałem), który się cholernie grzeje EZ1084CT i jakieś dwa FDB6030L, więc zapodałem radiator profilaktycznie. Głównym powodem dziwnych zachowań karty jest jednak złącze AGP. Usawienie karty graficzej pod odpowiednim kątem i lekkie wysunięcie jej (ok. 2 mm) spowodowało dopiero stabilną pracę kompa. Wcześniej poprawiłem luty na tym złączu. Co dziwne wstawienie ATI Rage IIC w to samo złącze nie powodowało żadnych problemów. Jak to wyjaśnić?!... Jedno jest pewne trzeba wymienić płytę główną. Jak ktoś ma teorię na ten temat to czekam z niecierpliwością.
  • Pomocny post
    #8 1751378
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    Witam ! sadzę że za mało jeszcze drążyłeś ten temat po doginanie styków wyczyszczenie jeszcze raz przelutować nie zapominaj ( to nie jest jedna warstwa) analiza przykładowych układów w linku poniżej do stabilizatora 5A

http://www.anpec.com.tw/products/download/APL/APL1084/APL1084.htm

do Mosfetów:
    http://www.fairchildsemi.com/ds/FD/FDB6030L.pdf
    czy wymiana elektrolitów w tej właśnie przetwornicy ...
  • #9 1751516
    RadekM
    Poziom 19  
    W jaki sposób podoginać te styki? Ktoś ma opracowaną metodę? Napięcia jakie pomierzyłęm na karcie graf. podczas długiej pracy to tylko 12.01V i 4.86V i wyglądają w normie. Nie wiem na których pinach w złączu AGP jakie występują napięcia i jaka mogłaby występować odchyłka.
  • REKLAMA
  • #11 1751698
    tzok
    RadekM napisał:
    (...) Co dziwne wstawienie ATI Rage IIC w to samo złącze nie powodowało żadnych problemów. Jak to wyjaśnić?!... (...)
    Rage pobiera duuużo mniej prądu a GF2 po prostu przeciąża zasilanie AGP.
  • REKLAMA
  • #12 1752173
    RadekM
    Poziom 19  
    Ręce mi opadły, okazało się, że na karcie graf. jest jakiś zimny lut. Jak ją nagnę to obraz na chwilę się pokaże. Przelutowałem największe elementy na płytce i nic... Dioda led zielona nawet nie mrugnie, czyli zasilanie jest, błędu płyta główna nie zgłasza ani na grafie nie świeci się czerwona dioda ERR. Chyba się potnę...
  • #13 1752274
    tzok
    Skoro na innej płycie działa, to raczej nie łączy coś w samym slocie AGP, nie jest on przystosowan do tak dużychprądów i może któryś styk się wpalił.
  • #14 1753179
    RadekM
    Poziom 19  
    Jednak jak ponownie sprawdziłem na dobrym sprzęcie to się okazało, że coś na karcie nie styka. Czasami odpali bez problemu, ale wystarczy lekko dotknąć jej i znika obraz. Przelutowałem ją już całą i nic.
  • Pomocny post
    #15 1753253
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    ... zapewnie będzie wielki problem by zlokalizować mikro pęknięcia albo na ścieżkach ewentualnie na elementach SMD . Super lupa i super extra cierpliwość skoro już coś tam przelutowywałeś . Sprawdź jeszcze elektrolity na samej karcie czy czasami tu nie jest pies pogrzebany?
  • Pomocny post
    #16 1753299
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jak wiadomo karty graficzne, jak i ta są wielowarstwowe, jeśli pękła któraś w środku to usterka jest nie do naprawy !! Obym się mylił, chodź miałem kilka takich przypadków i niestety karty były tylko na szrot. Tego nikt nie naprawia.
  • #17 1991091
    RadekM
    Poziom 19  
    Kartę zwróciłem właścicielowi bo okazała sie uszkodzona. Prawdopodobnie pęknięcie na ścieżce którego nie da się zlokalizować (druk wielowarstwowy). Po zamontowaniu nowej Geforce2 Ti sprzęt śmia bez problemu. Temat uważam za zamkięty i pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył karty graficznej WinFast Geforce2 Pro zamontowanej na płycie Gigabyte GA-686LX3 rev. 2.0, która podczas uruchamiania komputera wyłączała się i włączała na przemian, powodując ciemny obraz. Podejrzewano niewystarczające zasilanie przez port AGP oraz brak oryginalnego złącza zewnętrznego zasilania na karcie, a także niewlutowane zworki na 5V i 12V. Dyskusja wskazywała, że płyta obsługuje tylko AGP 2x, a karta wymaga AGP 4x, co mogło powodować problemy z kompatybilnością i zasilaniem. Sugerowano poprawę styku w złączu AGP, przelutowanie i ewentualne podłączenie zasilania 3.3V bezpośrednio z zasilacza ATX. Autor ostatecznie ustalił, że główną przyczyną problemów był uszkodzony slot AGP na płycie oraz zimny lut na karcie, co powodowało niestabilny kontakt. Po przelutowaniu i poprawieniu styku karta działała stabilnie tylko przy lekkim wysunięciu złącza. Ostatecznie karta okazała się uszkodzona (pęknięcie ścieżki w wielowarstwowym laminacie), co potwierdziło działanie na innym sprzęcie. Po wymianie na nową kartę Geforce2 Ti problem zniknął. Temat zakończono konkluzją, że uszkodzenie karty i płyty głównej było przyczyną problemów, a zasilanie zewnętrzne nie było konieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA