logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza - uszkodzony zasilacz czy karta graficzna?

eliaszmentol 20 Maj 2018 00:15 2343 5
REKLAMA
  • #1 17230172
    eliaszmentol
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem przeglądając sobie internet nagle wyłączył mi się komputer i nie chciał się odpalić to sprawdzam zasilacz odpinam wszystkie podzespoły spinam zielony przewód z czarnym działa, wszystko wpinam poza karta graficzna i działa wpinam kartę graficzną już nie działa nawet nie chce się odpalić. Dokładniej tak jakby wysyłał napięcie bo zaczyna się świecić na wiatraku led i gaśnie tak jakby było jakieś zwarcie pomiędzy karta graficzna a zasilaczem :/ zasilacz chciałem rozkręcić i go sprawdzić tylko jedna śrubka mi stawiła wyzwanie i dokończę to jutro :/ nie wiem czego to może być wina
  • REKLAMA
  • #2 17230199
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2349
    Uszkodzona karta. W zasadzie zapewne można to naprawić, jak masz gwarancja to z niej skorzystaj.
    Jak nie masz doświadczenia to lepiej nie rozbieraj zasilacza, mogą tam być wysokie napięcia nawet po jakimś czasie od odłączenia go od sieci.
  • REKLAMA
  • #3 17230228
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8268
    Może uszkodzona karta.
    Może za słaby lub uszkodzony zasilacz (po podłączeniu obciążenia napięcie spada i zabezpieczenie go odcina)
    Może uszkodzona płyta główna (przy podaniu zasilania na port PCIe zwarcie).

Uszkodzenie karty graficznej brzmi najbardziej prawdopodobnie, ale głowy bym sobie nie dał urwać. Fajnie by było, gdyby Autor podał konfigurację sprzętu, znając modele sprzętu można próbować wyciągnąć więcej wniosków.
  • REKLAMA
  • #4 17230229
    Ajdahoa
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Wsadz byle jaką inną kartę graficzną i zobacz co się dzieję. Podaj specyfikację sprzętu, będzie łatwiej ocenić co jest nie tak. Z kartą możesz przejść się do kolegi sprawdzić czy ruszy u niego.
  • REKLAMA
  • #6 17231221
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2349
    Ajdahoa napisał:
    Podaj specyfikację sprzętu, będzie łatwiej ocenić co jest nie tak.

Oczywiście że jest to ważne, ale wątpię że pomoże w rozwiązaniu problemu. Bez podmiany karty autor się nie przekona ;)
REKLAMA