logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego włączniki czasowe regularnie się psują?

box515 21 Maj 2018 16:53 558 6
REKLAMA
  • #1 17232944
    box515
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem ponieważ w rok psuje mi się średnio 5-6 elektronicznych włączników czasowych, co jest przyczyną, to nawet elektronikom cięzko określić, objaw jest taki, że gdy dochodzi do załączenia czerwona dioda która niegdyś syngalizowała pracę urządzenia tylko raz mrygnie i nie podaje napięcia. Zegarek i funkcje działają bez zarzutu, Naprawiał ktoś taką wadę? Mam jeszcze inne pytanie, czy jest możliwość samemu zrobić urządzenie które raz na dobę podawało by napięcie przez minute/dwie ? które byłoby mniej zawodne...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17232965
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    box515 napisał:
    w rok psuje mi się średnio 5-6 elektronicznych włączników czasowych
    Podaj co to za wyłączniki ( typ ) , oraz co jest przez nie załączane/wyłączane.
  • REKLAMA
  • #3 17232979
    box515
    Poziom 4  
    Dlaczego włączniki czasowe regularnie się psują?Dlaczego włączniki czasowe regularnie się psują?

te 2 typy, innych tutaj kupić się nie da, myślę też o zamówieniu z chin innych, zasilają zasilacz 5v 1a obciążony może 300mA. Do innych rzeczy (na dłuższy czas) używam analogowych działają bez zarzutu nawet 10 lat.
  • Pomocny post
    #4 17233004
    dzolo35
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    O ile dobrze pamiętam , do wymiany dioda zenera i profilaktycznie tranzystor sterujący przekażnikiem.
    Tak , trzeba napisać chociazby najprostszy program na procka ,chociażby bez wyświetlacza na zasadzie np: w pętli załącz na 2 min .,wyłącz i czekaj 23godz.58 min. .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17233010
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1878
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2785267.html

Opisz co się dzieje w pierwszym modelu, ten bez LED

A co to proponowanej wymiany, tranzystor przekaźnika?, dioda Zenera, a tam trzeba się przyjrzeć kondensatorowi szeregowemu, zasilacza
  • REKLAMA
  • #7 17234986
    box515
    Poziom 4  
    Dioda zenera wymieniona (z1 24v) programator dziala jak nalezy ;) dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z częstym psuciem się elektronicznych włączników czasowych, które w ciągu roku ulegają awarii średnio 5-6 razy. Objawem jest mrygająca czerwona dioda, która nie sygnalizuje prawidłowej pracy urządzenia, mimo że zegar i inne funkcje działają. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny awarii, takie jak uszkodzenie diody Zenera, tranzystora sterującego przekaźnikiem oraz kondensatora szeregowego. Użytkownik rozważa również samodzielne zbudowanie prostego urządzenia, które mogłoby podawać napięcie przez określony czas. Po wymianie diody Zenera programator zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA