logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] risco gtx one i solid security

king kong 04 Cze 2018 06:56 18726 19
  • #1 17257194
    king kong
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    mam w domu centralę risco gtx one, założoną przez poprzedniego właściciela. Centrala jest podłączona do solidu(umowa z solid). Z racji tego, że trochę się bawię elektroniką, chciałbym dołożyć kolejną czujkę. Jednak problemem jest kod instalatora, ten z instrukcji nie działa(to akurat dobrze:). Solid z racji tego, że gwarancja na system już minęła życzy sobie 150zł netto za podjechanie i zmianę kodu na fabryczny. Co sugerujecie? Podłączyć się komputerem i próbować coś zdziałać samemu, reset do ustawień fabrycznych??
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #2 17258815
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Moim zdaniem tryb programowania (połączenie z PC) można uruchomić tylko z trybu serwisowego. Nie znam tego systemu, lecz wydaje się to trochę oczywiste.
  • #3 17258879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17259800
    Gutek1512
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    A dlaczego firma po upływie gwarancji nie przyjechała sama i przywróciła fabryczny kod instalatora ? System jest ich czy Twój. To może kupić mieszkanie, klucze dać grupie interwencyjnej i płacić za każde wejście do WŁASNEGO mieszkania firmie zewnętrznej. Ja bym nie odpuścił, nakazał im pisemnie przywrócić kod i tyle w temacie.
  • #5 17259847
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Gutek1512 napisał:
    A dlaczego firma po upływie gwarancji nie przyjechała sama i przywróciła fabryczny kod instalatora ?

A to niby czemu mieli by to robić za darmo? Jeśli kupisz telewizor to też gdy chcesz go rozkręcić wzywasz producenta aby usunął plomby gwarancyjne lub przyjechał z wkrętakiem bo akurat zastosował jakieś nietypowe śruby??
  • #6 17259896
    Gutek1512
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Tylko telewizor kupujesz z możliwością konfiguracji, do tego nie wzywasz serwisu.
  • #7 17260068
    kood
    W alarmie też masz możliwość konfiguracji na tyle na ile to potrzebne przy codziennej eksploatacji tak samo jak w telewizorze. Idź poproś producenta telewizora o wsad procesora, najlepiej z żądaniem aby przyjechał i bezpłatnie Ci go udostępnił. Powodzenia.
  • #8 17260277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 17260333
    kood
    krolik2 napisał:
    Prawda jest taka, że klient powinien znać kod instalatora od samego początku.

Myślę że instalatorzy nie mają nic przeciwko, klient podpisuje rezygnację z gwarancji i to że bierze pełną odpowiedzialność za system i chyba każdy instalator przekaże klientowi kod instalatora.
    Tak samo jak w przypadku zerwanej plomby gwarancyjnej, klient zaglądał i grzebał gdzie nie powinien to nie ma gwarancji czy odpowiedzialności producenta.

king kong napisał:
    Co sugerujecie? Podłączyć się komputerem i próbować coś zdziałać samemu, reset do ustawień fabrycznych??

Sugeruję po pierwsze sprawdzić czy masz jeszcze wolne linie w systemie, jest jeszcze możliwość podpięcia się pod którąś z czujek które są zamontowane, wtedy może obędzie się bez hasła instalatora.
  • #10 17267179
    king kong
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
    W systemie są jeszcze 2 wolne linie i zależy mi żeby do nich się podpiąć.
    Gdzieś przeczytałem, że nawet reset, nie przywraca hasła fabrycznego, więc kiepsko. Jeśli zresetuje i hasło serwisowe pozostanie bez zmian to niestety, ale zostanę bez alarmu.
    Stanowisko solid jest takie, że bezpłatnie zmienia hasło pod koniec gwarancji, jeśli gwarancja już minęła to chcą 150 zł netto. Chyba muszę zmienić firmę ochroniarską.
    😁
  • #11 17268374
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    king kong napisał:
    Gdzieś przeczytałem, że nawet reset, nie przywraca hasła fabrycznego, więc kiepsko.
    "
    nie bój żaby" Jak się da zrestartować to i da dostęp do programowania. Inaczej jaki miało by to sens ?
    king kong napisał:
    Stanowisko solid jest takie, że bezpłatnie zmienia hasło pod koniec gwarancji, jeśli gwarancja już minęła to chcą 150 zł netto. Chyba muszę zmienić firmę ochroniarską.
    😁

Nie jestem miłośnikiem tej firmy ochroniarskiej ( czego dawałem wyraz wiele razy), ale chyba kolega oczekuje od nich jednak zbyt wiele. Gdybym miał oceniać sens współpracy z daną AO brałbym jednak inne względy pod uwagę.
    pozdrawiam
  • #12 17268742
    howaitofurasshu
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Dip Switch drugi od lewej resetuje tylko hasła (główny i serwisowy). Nie stracisz ustawień więc spokojnie dasz rade sam.
  • #13 17274121
    king kong
    Poziom 10  
    Jesteś pewien że resetuje tylko hasła?
  • #14 17274224
    howaitofurasshu
    Poziom 12  
    Tak, restart ustawień wykonuje się programowo w ustawieniach serwisowych.
    Wyłącz zasilanie, zmień stan switcha i włącz, sprawdz czy wrócił do fabrycznych haseł i spokój.
    Zanim skonczysz to przełącz z powrotem switcha z prostego powodu, by przy wyłączeniu centrali znów haseł nie zresetować ;)
  • #15 17923321
    pawelkunik
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Panowie, a jakii jest domyślny kod instalatora dla GTX One? Z góry dzięki za odpowiedź
  • #16 17923364
    howaitofurasshu
    Poziom 12  
    Znasz rym do:
    Kod blondynki to...

Cztery jedynki.
  • #17 17951695
    rolniksam
    Poziom 11  
    Firmy ochrony zmieniają celowo kod instalatora aby utrudnić przejście do konkurencji. Wypowiadasz umowę i zadasz przywrócenie kodów fabrycznych.
  • #18 17951718
    pawelkunik
    Poziom 2  
    A czy ktoś może jeszcze powiedzieć jak znajdę ten Dip Switch? Nie grzebałem jeszcze w tym w środku. Wybaczcie, jeśli pytanie wydaję się trywialne...
  • #19 17951719
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    rolniksam napisał:
    Firmy ochrony zmieniają celowo kod instalatora aby utrudnić przejście do konkurencji.

A ja myślałem do tej pory, że kod zmienia się przede wszystkim po to by uniemożliwić osobie postronnej zmianę ustawień systemu. Mam rozumieć, że kolega nie zmienia?

pawelkunik napisał:
    A czy ktoś może jeszcze powiedzieć jak znajdę ten Dip Switch? Nie grzebałem jeszcze w tym w środku. Wybaczcie, jeśli pytanie wydaję się trywialne...

Po otwarciu obudowy, wszystko stanie się jasne :) Ja bym szukał po prawej stronie płyty :)
  • #20 17951763
    howaitofurasshu
    Poziom 12  
    Nie, dip'y są na środku płyty troszkę nad sprężyna sabotażu obudowy, nawet ładnie opisane 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada centralę alarmową Risco GTX One, która została zainstalowana przez poprzedniego właściciela i jest podłączona do firmy ochroniarskiej Solid. Chciałby dodać nową czujkę, ale napotyka problem z kodem instalatora, który nie działa. Solid żąda 150 zł netto za zmianę kodu na fabryczny, co skłania użytkownika do rozważenia samodzielnego resetu systemu. W dyskusji pojawiają się różne sugestie, w tym możliwość resetu do ustawień fabrycznych za pomocą DIP switcha, co może pozwolić na dostęp do programowania bez utraty ustawień. Użytkownicy podkreślają, że kod instalatora powinien być znany klientowi od początku oraz że zmiana kodu przez firmę ochroniarską może być celowa, aby utrudnić przejście do konkurencji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA