logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie cwu kotłem co czy bojlerem elektrycznym w okresie letnim.

Tom233 08 Cze 2018 17:19 4935 13
REKLAMA
  • #1 17265287
    Tom233
    Poziom 6  
    Witam.
    Wkrótce pojawi się u mnie nowe urządzenie grzewcze, mianowicie kocioł 5tej klasy 12kw z podajnikiem na ekogroszek (dodam, że założyłem wkład kominowy ze stali 1.4404). Dodatkowo zostanie zainstalowany bojler dwupłaszczowy z grzałką elektryczną, wstępnie ustalona pojemność 140l.

Chciałem zapytać o szacunkowo najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o grzanie samego cwu poza okresem zimowym. W domu mieszkają 3 osoby dorosłe, w tym 2 na emeryturze, o nieco mniejszym zapotrzebowaniu na ciepłą wodę niż przeciętnie. Mam 3 opcje:

1. Pozwolić pracować kotłowi przez cały ten okres - z przeprowadzonego wywiadu wynika, że zużycie ekogroszku będzie na poziomie 150-200kg/miesiąc, a więc ok 150zł. Zakładam, że minusem będzie praca kotła na minimalnej mocy i dość chłodne spaliny, co skróci żywotność wkładu.

2. Podpiąć pod prąd grzałkę bojlera w standardowej taryfie G11 (temperatura 45C):
    a. na stałe
    b. włączać ją jedynie wieczorem, by podgrzać wodę do kąpieli dla, załóżmy, 2 osób.

Nie chodzi mi o szczegółowe wyliczenia, chciałem jedynie poznać opinię, czy z grubsza opcja 1 czy 2 będzie lepsza, a jeśli 2 to a czy b, z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17265451
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    U siebie wodę użytkową latem grzeję piecem na olej opałowy. Mam zrobioną kotłownię olejowa pod koniec lat 90, gdy cena oleju była 70 groszy za litr, teraz używam ją tylko latem i ostatnio liczyłem to też mi wyszło,że dla 4 osób zużywam oleju za 150 zł. Zastanawiałem się czy nie lepiej bym zrobił montując grzałkę na prąd . Efektywność wysoka, brak kosztów serwisowania, cena energii stabilna, także opcja warta zastanowienia a przy ekogroszku na pewno bym tak zrobił.
  • REKLAMA
  • #3 17265849
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Pierwsza kwestia to jak będzie rozwiązana instalacja hydrauliczna w kotłowni. Od tego zależy co się bardziej opłaca. Moim zdaniem bez tej informacji nie można nic więcej powiedzieć.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 17266517
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    Grzanie energią elektryczną w G11 wyniesie Cię około 100zł/mc, sam sobie odpowiedz czy warto palić w kotle...

Gdy zdecydujesz się na grzanie "prądem" w lecie w G11, to wtedy możesz zmniejszyć bojler, bo możesz podgrzewać cwu na bieżąco, co innego gdy korzystasz z G12.
  • #5 17350417
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    To może dorzucę coś od siebie. W moim przypadku zaczynałem rok temu od 6kg na dobę EKO 26MJ.
    Obecnie wychodzi około 2,5 kg "miału" 20MJ. Dym z komina praktycznie niewidoczny. Kocioł 25kW tłokowiec ze zredukowaną mocą, 5 klasa. Koszty: około 35 PLN opał + 10 PLN prąd. Zużycie około 2m3 cwu miesięcznie, dwie osoby dorosłe, zasobnik 200 l pionowy, więc da się grzać wodę ekonomicznie i ekologicznie. Ekologicznie dlatego, iż elektrownia by codziennie mi dostarczyć 5kWh energii musi spalić około 3,5-4 kg "opału". W pierwszej kolejności to trzeba dobrze docieplić zasobnik oraz wszystko co z niego wychodzi, niezależnie od sposobu grzania. Polecam min 15 cm wełny.
  • #7 17351961
    Linoge
    Poziom 27  
    Wykresy powyżej każdy pik na podajniku to ~0,18kg akurat trochę przesadziłem bo zgasło mi w piecu po 3 dniach przy zużyciu ~2.1kg na dobę. Przerwa podawania to 165 min. wentylator 10% cokolwiek to znaczy.
    Piec grzeje wodę o 18:45 każdego dnia lub jeśli temperatura na nim przekroczy 67*C. Zasobnik ma 200 l więc jeśli nawet zgaśnie wody wystarcza na dwa dni i kawałek następnego.
    Cyrkulacja załączana codziennie przed budzikiem z automatu. Wieczorem na żądanie z panelu dotykowego. Czas cyrkulacji około 3 min. dokładnie nie pamiętam.
    Zasobnik wystarczył od 5 czerwca do 15 lipca. Przy okazji widać iż spadek temperatury zasobnika w ciągu doby to około 5*C na dobę a jest ocieplony dodatkowo 15cm wełny. W "normalnym" wykonaniu to 10*C czyli strata na dobę jeśli grzeje się ciągle to 2,5kWh.
  • REKLAMA
  • #8 17352083
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2944
    Zamiast taryfy G11 można zamówić G12as. Prąd w dzień kosztuje tyle samo co w G11 ale w nocy jest ok. 3x tańszy. Jedyny dodatkowy koszt to opłaty stałe wyższe o 7 zł miesiecznie. Tani prąd jest pomiędzy 22 i 6-tą rano więc wystarczy prosty timer za 100 zł by sporo zaoszczędzić. Inna opcją może być wykonanie instalacji PV podłączonej do grzałki, o ile zrobi sie ją za 2 tys/kW. Na różnych portalach można znaleźć używane PV umożliwiajace nawet niższą cenę kW (o ile wszystko sami zrobimy). Przy takiej cenie nawet G12as staje się nieopłacalna bo mamy czas zwrotu w okolicy 10 lat. W przypadku G12as czy PV lepsze są bojlery pionowe, grzejąc na G11 można używać poziomego bo nie ma wiekszej różnicy czy grzałka pracuje non stop czy jest włączana o określonych porach. Straty na dobrze zaizolowanym bojlerze są tak naprawdę pomijalne.
  • #9 17352481
    Linoge
    Poziom 27  
    Nie zgodzę się że są pomijalne bo jak grzejesz od 22 do 6 to potrzeba około 2-3h na zagrzanie wody więc musisz brać kąpiel około 1 w nocy co jest średnie. Czyli potem przez około 19h stygnie. nawet dobrze zaizolowany w tym czasie straci około 3-4*C co stanowi około 10% potrzebnej energii. Dla zbiornika około 200l trzeba by >4m2 paneli przy sprawności około 15%.

Te 2,5kg jest bliskie teorii.
    Zakładając:
    a) zapotrzebowanie CWU 5kWh
    b) straty pieca: 24h x 150W =3,6kWh
    Razem 8,6kWh
    20MJ /3.6 = 5,6kWh/kg
    Sprawność pieca 80% : 5,6kWh/kg*0.8= 4,4 kWh/kg
    8,6kWh/4,4kWh/kg = 1,95 kg
    Ograniczając straty pieca można jeszcze trochę zyskać.
  • #10 17353116
    Sstalone
    Poziom 31  
    @Linoge , czyli rozumiem że co 165 minut spalane jest 0,2kg miału? A wentylator ile czasu chodzi? Mógłbyś zamieścić zdjęcie płomienia, wtedy gdy się pali?
  • #11 17353137
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2944
    Kiedyś miałem bojler na G11 i nie stosowałem do niego żadnego timera, grzałka włączała się gdy jego temp. spadała poniżej ustawionej. Nie znam nikogo kto na G11 stosuje timery właczajace grzałkę w dzień by nie tracić energii w nocy. Czyli bez względu na to czy mamy typową instalację na G11 czy na G12 z timerem w praktyce straty są takie same. Nawet jak wynoszą 10% to w przeliczeniu na pieniądze poruszamy się w zakresie killkudziesięciu zł rocznie, a jak bojler stoi w łazience prawdziwa strata występuje jedynie podczas upałów. Ciepło tracone przez bojler ogrzewa łazienkę więc de facto nic nie tracimy. Gdy miałem kolektor parę razy zdarzyło się że w marcu/kwietniu Słońce prażyło niemiłosiernie niemal gotujac wodę. Wtedy zdejmowałem górny dekiel z bojlera by ciepło z kolektora dogrzewało także łazienkę.

Swoją instalację PV do grzania bojlera budowałem etapami i z doświadczenia mogę powiedzieć, że na 1 osobę trzeba od 0.5 do 1.5 kW. Optymalna pojemność to 100l na osobę więc dla 200l bojlera trzeba min 1 kW i komfortowo mogą korzystać 2 osoby, mniej komfortowo 4. 1 kW PV zajmuje sporo miejsca na dachu ale przy mniej niż 4 osobach bardziej się kalkuluje niż kolektor, w dodatku jest skalowalne. Można zacząć nawet od 0.5 kW które będzie oszcządzało prąd, wyjątkowo opłacalne gdy decyduje się na G11 gdzie kWh kosztuje ok. 60 groszy. Gdy się zamortyzują (dla PV za 2 tys/kW i G11 trwa to 4-5 lat) można kupić kolejne 0.5 kW itd. Nie muszą to być identyczne panele, na dachu mam 2 rodzaje amorficznych oraz 2 rodzaje CIGS. Ważne jest jedynie napiecie w punkcie mocy, stringi muszą pracować na jak najbardziej zbliżonym do siebie. Każdy kto ma kawałek własnego dachu powinien zainteresować sie tym tematem bo to naprawdę się opłaca, zwłaszcza gdy do grzania wody stosuje się taryfę caodobową.
  • #12 17353440
    Linoge
    Poziom 27  
    Sstalone napisał:
    ]@Linoge , czyli rozumiem że co 165 minut spalane jest 0,2kg miału? A wentylator ile czasu chodzi? Mógłbyś zamieścić zdjęcie płomienia, wtedy gdy się pali?

Tak, około 0,2kg miału. Fotkę zamieszczę jak tylko trafię taką operację.

W podtrzymaniu jest różnie zazwyczaj ognia nie widać i dopiero po chwili się wyłania. Jak się rozpali gdy podgrzewa wodę wygląda to tak:

Wykres temperatury na piecu kiedy Pani Inwestor zażyczyła sobie ciepły grzejnik w łazience kiedy temperatura w niej przekracza 27*C. Można porównać z powyższym jak się zmienia "stała czasowa pieca". Koszt około 0,6-0,8kg na dobę. Na rurkach w piwnicy obok szarej otuliny około 5 cm wełny.
  • #13 17361067
    Sstalone
    Poziom 31  
    @Linoge , dzięki za foto. Czyli rozumiem, że przez 7 minut w kotle się rozpala i pali, a później żar przygasa? Czy dmuchawa ma klapkę, która zamyka dopływ powietrza po wyłączeniu? Ciekaw jestem, jak ocieplony jest kocioł i ile ma wody w sobie? Jak zredukowana jest moc kotła-wspomniałeś o tym?
  • #14 17362877
    Linoge
    Poziom 27  
    Pierwsze 20 sekund to przedmuch potem załącza się podajnik i przez 200 sekund (3 min 20 sek.) daje nadmuch w trybie podtrzymanie.
    Tak dmuchawa ma klapkę, która się zamyka jedna mocniejszy podmuch wiatru umie ją otworzyć.
    Kocioł Kotrem Ceramic 25kW, Niestety nie jest docieplony od spodu więc wcisnąłem tam około 3 cm wełny. Górny wizjer też dość dobrze oddawał temperaturę ( dwie blachy zaspawane ze sobą :() więc na nim jest luzem jakiś kawałek waty. Moc kotła zredukowałem silikonem wysoko temperaturowym ograniczając o 30 % część aktywną paleniska. Od strony popielnika szczeliny napowietrzające zostały zaślepione w/w silikonem. Tam i tak zawsze był popiół więc to powietrze tylko wychładzało kocioł. Same rurki od kotła mają na sobie min 5 cm waty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące efektywności ogrzewania ciepłej wody użytkowej (CWU) latem przy użyciu kotła na ekogroszek oraz bojlera elektrycznego. Użytkownicy przedstawili różne opcje: kontynuowanie pracy kotła, co wiąże się z kosztami ekogroszku (150-200 kg/miesiąc), oraz wykorzystanie grzałki elektrycznej w taryfie G11 lub G12, co może obniżyć koszty do około 100 zł/miesiąc. Wskazano na znaczenie odpowiedniej izolacji bojlera oraz instalacji hydraulicznej. Użytkownicy podkreślili również korzyści z zastosowania paneli fotowoltaicznych (PV) oraz możliwości oszczędności przy użyciu timerów do zarządzania grzaniem. Wskazano na różnice w kosztach i efektywności między różnymi taryfami energetycznymi oraz na znaczenie optymalizacji ustawień kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA