logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 49UJ634V - podłączenie tv do gniazda w ścianie

hophopemi 11 Cze 2018 13:52 2691 8
  • #1 17269831
    hophopemi
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

jestem kompletnie zielona i nie umiem tego nigdzie znaleźć. Kupiłam nowy TV i za cholerę nie wiem jak go podłączyć do gniazda w ścianie.
    Za poleceniem obsługi w sklepie kupiła już 3 różne kable. Sygnału brak. Gniazdo w ścianie(ponoć aktywne) i w tv na zdjęciu
    LG 49UJ634V - podłączenie tv do gniazda w ścianieLG 49UJ634V - podłączenie tv do gniazda w ścianie
  • #2 17269884
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    hophopemi napisał:
    Kupiłam nowy TV i za cholerę nie wiem jak go podłączyć do gniazda w ścianie.

Poprzedni działał podłączony do tego gniazda?

hophopemi napisał:
    Za poleceniem obsługi w sklepie kupiła już 3 różne kable.

Pokaż foto tych kabli.

hophopemi napisał:
    Sygnału brak.

Jak to sprawdzasz?

hophopemi napisał:
    Gniazdo w ścianie(ponoć aktywne)

Kto tak powiedział? To jest nowe mieszkanie w nowym bloku?
  • Pomocny post
    #3 17269899
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    @hophopemi - czy posiadasz wiedzę jaką telewizję masz doprowadzoną do tego gniazda?
    Jeżeli naziemna lub kablowa to taki, jeżeli satelitarna to taki.
  • #4 17269930
    hophopemi
    Poziom 2  
    Mieszkanie w nowym bloku.
    Posiadam telewizję UPC - więc chyba kablowa(?). Monter jak zakładał router i zmieniał ustawiania w serwerowni to powiedział ze syngał będzie, więc nie sprawdzałam - ale jak udało mi się podłączyć jeden z kabli to nie znalazłam żadnego kanału
    Jeden kabel ma dwie takie końcówki - ale wygląda na zrobiony ręcznie i to bardzo słabo - ten jeśli dobrze pamiętam dostałam od montera. A z kupionych został mi jeden bo resztę zwróciłam, bo nie pasowała.
    LG 49UJ634V - podłączenie tv do gniazda w ścianieLG 49UJ634V - podłączenie tv do gniazda w ścianieLG 49UJ634V - podłączenie tv do gniazda w ścianie
  • #6 17269951
    hophopemi
    Poziom 2  
    Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    A monter nie zostawił dekodera? :-)

nie, tylko router.
  • Pomocny post
    #7 17269974
    _kli_
    Poziom 41  
    Skoro kablówka, to odpowiedź masz wyżej. Ale nie musisz kupować nowego kabla, tylko do tego co masz od instalatora dokup przejście "gniazdo F-wtyk antenowy" i nakręć na jednym z końców.
    Podłączasz kabel, w telewizorze jako źródło sygnału wybierasz tv kablową (Kabel) i skanujesz.
    https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006940
  • #8 17270029
    hophopemi
    Poziom 2  
    _kli_ napisał:
    Ale nie musisz kupować nowego kabla
    Ten kabel pomimo średniej estetyki wykonania będzie się nadawał?
  • #9 17270064
    _kli_
    Poziom 41  
    Jeżeli końcówki F są właściwie (bez zwarcia) i pewnie osadzone (nie spadają), to estetyka jest rzeczą drugorzędną. Po zastosowaniu w/w przejściówki ma działać.
    Jedynie można byłoby troszkę skrócić (obciąć ok. 2-3 mm) żyłę główną (drut) wystającą z złącz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem telewizora LG 49UJ634V do gniazda w ścianie w nowym mieszkaniu, gdzie zainstalowana jest telewizja kablowa UPC. Po zakupie trzech różnych kabli, nie udało się uzyskać sygnału. Użytkownik otrzymał od montera kabel, który wygląda na wykonany ręcznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby do istniejącego kabla dokupić przejściówkę "gniazdo F-wtyk antenowy" i podłączyć go do telewizora, wybierając źródło sygnału jako telewizję kablową. Podkreślają, że estetyka kabla nie jest kluczowa, o ile końcówki są prawidłowo osadzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA