logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NC+ - Holandia - brak sygnału

lukasz12379 14 Cze 2018 21:29 6927 9
REKLAMA
  • #1 17276831
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Ocena: 102
    Cześć. Zakupiłem zestaw NC+ z myślą go o instalacji na terenie Holandii. Mam antenę konwenter na 1 kabel i dekoder PVR BOX+ PACE HDS7241.
    Ominąłem instalację anteny którą dostałem w zestawie ze względu na na to gdyż na domu w którym mieszkam jest już talerz. Podłączam wszystko i wyświetla mi się ciągle 0 sygnał... Antene ustawiam korzystając z programu SatFinder. Wybieram satelite HotBird13B.
    Pytania: Czy problemem może być antena sama w sobie ? np: długość uchwytu konwertera ?
    Czy antena musi być ustawiona idealnie w stopniach ?
    Mam antenę załączona na zdjęciu:
    NC+ - Holandia - brak sygnału

(ofc akurat na zdjęćiu jest zdjęty konwerter)
    Pozdrawiam Ł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17276938
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Mam tą aplikację która pokazuje przez GPS w którą stronę powinna być ustawiona antena i tyle. Nic więcej.
  • REKLAMA
  • #4 17277037
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    lukasz12379 napisał:
    na domu w którym mieszkam jest już talerz
    lukasz12379 napisał:
    na terenie Holandii

Jeżeli w Holandii, to być może nie jest ustawiona na HotBirda 13E. Większość holenderskich kanałów nadaje z 9E i 23.5E. No, ale zależy kto z tej anteny korzystał wcześniej.
    lukasz12379 napisał:
    Czy antena musi być ustawiona idealnie w stopniach ?

Antena musi być ustawiona idealnie w punkt na konkretnego satelitę.
    lukasz12379 napisał:
    Czy problemem może być antena sama w sobie ?

Mam wrażenie że antena jest odkształcona. Jeżeli tak, to może być problem z jej ustawieniem.
  • REKLAMA
  • #5 17277120
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    Nie dość, że musi być przekręcona odpowiednio (azymut) to jeszcze trzeba ustawić odpowiednią wysokość (elewację). Nie jest to trudne, ale jeśli nie jesteś w temacie to skorzystaj z pomocy fachowca.
  • #6 17277332
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17991094
    lukasz12379
    Poziom 12  
    Rozwiązanie: Antena musi być ustawiona co do mm. ;) Najlepiej sobie pomagać aplikacjami do ustawienia satelit na androida.
  • #8 17991295
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    1098678 napisał:

_kli_ napisał:
    Mam wrażenie że antena jest odkształcona. Jeżeli tak, to może być problem z jej ustawieniem.

Także mi się wydaje że jest odkształcona. Lecz może to zdjęcie tak zrobione.

To było pierwsze moje spostrzeżenie i widzę, że nie tylko moje. Druga sprawa to czy tej anteny coś nie zasłania. Akurat dzisiaj poruszyłem ten temat. Dość częsty ostatnio...

Dodano po 5 [minuty]:

A drzewa obok widzę są...

Dodano po 2 [minuty]:

Trzecia sprawa widzę, ze próbujesz chyba ustawiać tą antenę na "kwadratowej" rurce :D . Nie mówię, że jest to niemożliwe bo się zdarza , że jest ale niewątpliwie jest trudniejsze...
  • #9 17991329
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2924
    lukasz12379 napisał:
    Rozwiązanie: Antena musi być ustawiona co do mm. ;) Najlepiej sobie pomagać aplikacjami do ustawienia satelit na androida.

To jest oczywiste. Nawet dziesiąte, setne milimetra mają znaczenie. Mi aplikacje są niepotrzebne. Szkoda, że po roku ale znaczy, że działa i nie chodzi o podpowiadanie. :D :D
  • #10 17991340
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 975
    Pojawił się nowy temat to odpowiedziałem. A nie zwróciłem uwagi, ze to był odgrzany kotlet. Dla tego należy zamykać tematy. Co do aplikacji nie są potrzebne ale przydają się. W kazdym razie moga ułatwić pracę ale trzeba podchodzić do tego z rozwagą. W przeciwnym razie moga zaszkodzic jak juz niejednego nawigacja w bagno zaprowadziła...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował zestaw NC+ w Holandii, korzystając z istniejącej anteny, ale nie uzyskuje sygnału (0 sygnał). Używa aplikacji SatFinder do ustawienia anteny na satelitę HotBird 13B. Uczestnicy dyskusji sugerują, że antena musi być precyzyjnie ustawiona zarówno w azymucie, jak i elewacji, a także zwracają uwagę na możliwość odkształcenia anteny. Wskazują, że inne satelity, takie jak 9E i 23.5E, mogą być bardziej odpowiednie dla holenderskich kanałów. Zwracają uwagę na potencjalne przeszkody, takie jak drzewa, które mogą blokować sygnał.
REKLAMA