logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po wgraniu Windowsa XP Windows 10 nie uruchamia się.

carbon_45 19 Cze 2018 13:13 933 21
REKLAMA
  • #1 17284629
    carbon_45
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam Forumowiczów.
    Wszystko zaczęło się od tego, że po zainstalowaniu EaseUS Partitin Master 12.9 Free, na Windows 10, ten program bardzo długo się uruchamiał i nie można było z nim nic zrobić, nie szło zmienić wielkości partycji, ani zmienić litery partycji, bo po zakończeniu jakiej pracy, pojawiał mi się jakiś komunikat, że nie szło coś tam wykonać (nie spisałem tego). Wcześniej miałem dwa systemy Windows XP i ten Windows 10. Na Windows XP, nie było żadnych problemów z tym programem. Coś mnie podkusiło, że usunąłem ten XP. Teraz, żeby przywrócić sprawność tego programu EaseUS postanowiłem wgrać go sobie na Windows XP, ale, że usunąłem ten Windows XP to ponownie zainstalowałem w tym samym miejscu ten Windows XP i teraz nie mam nic, ani Windowsa 10, ani Windows XP. Czy można w jakiś sposób przywrócić sprawność tego systemu Windows 10, bez ponownej instalacji?
    Windows 10 pisze
    Invalid BOOT.INI file Booting from C:\Windows\
    Windows could not start because the following file is missing or corrupt:
    <Windows root>\system32\ntoskrnl.exe.
    Please re-install a copy of the above file.
    Janusz
  • REKLAMA
  • #2 17284697
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    Uruchom instalatora z 10 i wybierz opcje naprawy systemu, podczas uruchamiania.
  • REKLAMA
  • #3 17284780
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Na przyszłość najpierw zainstaluj starszy system a później nowszy, w przeciwnym wypadku nie uruchomisz żadnego z nich.
  • #4 17284894
    carbon_45
    Poziom 12  
    Robiłem te naprawy, żadna nic nie daje.
  • #6 17288092
    carbon_45
    Poziom 12  
    Witam. Czy w tym przypadku, skoro Windows XP coś tam nadpisał, to nie ma żadnych szans na to, żeby przywrócić w tym miejscu (nie wiem gdzie), ten wpis, który daje Windows 10 i doprowadzić do prawidłowego startu Windows 10. Co jest za to odpowiedzialne i gdzie się to znajduje.
  • #7 17288137
    leonov
    Poziom 43  
    Poczytaj jeszcze o programie BCDedit.
  • #8 17288260
    carbon_45
    Poziom 12  
    Na tym dysku są partycje, pierwsza była na Windows 10 i reszta, tematyczne. Została mi jedna pusta przestrzeń na samym końcu 70 GB. Ja chyba nie dam rady w tym BCDEdit to zrobić, bo dla mnie to jest już wyższa szkoła jazdy. Chyba będę jednak zmuszony do ponownej instalacji Windows 10 w tym samym miejscu co on był, (nie cierpię tego Windowsa 10) i teraz mam pytanie. Czy mogę zainstalować Windows XP na tej ostatniej pustej partycji, i potem dopiero ten Windows 10 w tym miejscu co był, czyli na pierwszej jako pierwszy, czy muszę wszystko przesuwać i zrobić drugą partycje zaraz za tym Windows 10, czy jako na pierwszej partycji Windows XP, a na drugiej Windows 10. Wcześniej Windows XP, był na oddzielnym dysku, i tylko on tam był. Coś czytałem na temat MBR. Czy ma to jakiś wpływ na te instalację tych Windowsów, bo teraz nie wiem, gdzie jest ten MBR i czy on musi być na tym dysku co będą te dwa Windowsy.
  • #9 17288278
    leonov
    Poziom 43  
    carbon_45 napisał:
    Wcześniej Windows XP, był na oddzielnym dysku, i tylko on tam był
    Wcześniej o tym nie wspomniałeś, wrzuć tu screena z zarządzania dyskami.
  • REKLAMA
  • #10 17288585
    carbon_45
    Poziom 12  
    Dołączam zrzut z zarządzania.
    Po wgraniu Windowsa XP Windows 10 nie uruchamia się.

Dodano po 17 [godziny] 18 [minuty]:

Ten screen jest z tego drugiego starszego komputera, z wyjętym i podpiętym tym dyskiem co jest na nim ten niestartujący Windows 10.
  • #12 17289866
    carbon_45
    Poziom 12  
    Zostało mi jednak ponowna instalacja tego systemu. Czy w tym przypadku mogę wpierw ten XP zainstalować na tej ostatniej pustej partycji, a dopiero później Windows 10 miejscu co był przedtem. Szukam jakiś wydań na temat tego MBR, nie mogę nic znaleźć, przecież na pewno są jakieś wydania, a ja chyba źle wpisuje w google. że mi nic nie znajduje. Czy wiecie coś na temat tych literatur?
  • REKLAMA
  • #14 17289927
    carbon_45
    Poziom 12  
    Dysk nr. 1 - SATA 80GB, został wyjęty z tego głównego komputera na którym wcześniej był zainstalowany Windows XP. Musiałem go wyjąć, bo w tym starszym był dysk ATA 80 GB i już miał bad sectory, nie dało się zainstalować Windows XP. On już nie będzie podłączony w tym głównym komputerze, zostanie na stałe w tym starszym. Dysk nr. 0 - 1 TB SATA, to ten główny na którym był zainstalowany Windows 10. Z przodu ma 500 MB zarezerwowane i 80GB dla Windows 10, oraz ten pusty 70 GB na samym końcu i teraz, czy mogę ten Windows XP, zainstalować w tym pustym, niewykorzystanym miejscu. Teraz żeby coś zrobić, to muszę ten dysk nr. 0 - 1 TB SATA, odpiąć od tego starszego i podłączyć go z powrotem do tego miejsca co był. Musiałem go wymontować i podłączyć w tym starym, bo tam są te partycje tematyczne z, których korzystam.
  • #15 17289933
    bloodyman
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Dlatego ja najpierw instaluje linuxa robię partycje i dopiero Windowsa. Gdy nawet się boot zepsuje to można naprawić z dysku liveUSB. Co do konkretnego przypadku prawdopodobnie trzeba zainstalować od nowa i tak jak radzi @leonov każdy system na osobnej partycji.
  • #16 17289944
    leonov
    Poziom 43  
    carbon_45 napisał:
    czy mogę ten Windows XP, zainstalować w tym pustym, niewykorzystanym miejscu
    Możesz.
  • #17 17289993
    carbon_45
    Poziom 12  
    Czy ten dysk LiveUSB, to jest płyta, czy pendrive i gdzie to można zdobyć.
  • #18 17290033
    bloodyman
    Poziom 26  
    Napisałem to w ramach ciekawostki. Dla początkujących jest to trudne ale nie niewykonalne, szczególnie że i tak musisz od nowa 2 systemy zainstalować więc możesz eksperymentować. Zależy to od Twoich chęci i czasu jaki możesz poświęcić.
    https://lenovozone.pl/forum/systemy-operacyjne/topic54.html
    przykładowy artykuł.
    szukaj pod hasłami linux/ grub
  • #19 17290047
    carbon_45
    Poziom 12  
    No właśnie, żeby się czegoś nauczyć, to musimy jednak się tego podjąć. To samo jest dla kursantów na prawo jazdy. Z początku nie dają rady, a później? Nie ma na nich bata. Wrócę do tego LiveUSB. Jest do pobrania na internecie i czy tym programem jestem w stanie przed instalacją sytemu, wpierw dokonać zaplanowanych partycji.
  • #20 17290076
    bloodyman
    Poziom 26  
    liveUSB to w skrócie system Linux (polecam linux mint bądź ubuntu) który jest pełnoprawnym systemem ale odpalanym z dysku USB. Za jego pomocą można zainstalować linuxa bądź odpalić programy znajdujące się wraz z dystrybucją. Programem który nas interesuje jest Gparted. Nim podzielisz sobie dysk na odpowiednie partycje (łatwy w obsłudze). Polecam zrobić małą partycję na samego linuxa 20GB starczy (by się nim pobawić). Szukaj w internecie jest multum poradników i tutoriali.:)

BTW liveUSB przydaje się również gdy padnie windows. Wkładasz, odpalasz, zgrywasz ważne dane po czym przystępujesz do naprawy/reinstalacji windowsa.
  • #21 17295670
    carbon_45
    Poziom 12  
    Witam. Ten dysk nr.1 - 75GB, (#10) był wpięty w tym systemie co Windows 10 i przestał się uruchamiać, gdy zainstalowałem na nim Windows XP. Wyjąłem go, podłączyłem w tym drugim starszym komputerze, zainstalowałem Windows XP ponownie bo nie widział tego XP i teraz go wykorzystuje. Czy można w jakiś sposób odzyskać Windows 10, jeżeli ja z powrotem podepnę go do tego głównego komputera, z tym zainstalowanym w innym komputerze Windows XP, żeby nie instalować od nowa wszystkiego. Znalazłem na internecie taki artykuł https://www.dobreprogramy.pl/n33trox/Instalacja-starszego-Windowsa-obok-nowszego.,24440.html i pytam się Was, czy to się sprawdzi. Wiem, mogę dostać odpowiedź, że mam sam sprawdzić, ale nie chciał bym, by w nieświadomy czy nieumiejętny sposób, uszkodzić wszystkiego, co wtedy sprowadza się do ponownej instalacji od nowa tych Windowsów.
  • #22 17304477
    carbon_45
    Poziom 12  
    Witam. Rzeczywiście, nie dostałem żadnej odpowiedzi, że mogę śmiało to zrobić tak jak jest opisane w tym artykule. Wpisałem te trzy wpisy i Windows 10 uruchomił się od razu. Przeczytałem też gdzieś, że lepiej jednak zainstalować sobie Windows XP na innym dysku i przy instalacji odpiąć dysk z zainstalowanym Windows 10, potem podpiąć dysk z Windowsem 10 i ten Windows startuje normalnie. Gdy chcemy mieć Windows XP, to podczas aktywacji biosu, (u mnie mogę to zmienić F12) i wskazać dysk na którym jest zainstalowany Windows XP.
    Dziękuje za pomoc i porady.

Podsumowanie tematu

✨ Po zainstalowaniu Windows XP na dysku, na którym wcześniej był Windows 10, użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem systemu. Pojawił się komunikat o błędzie związanym z plikiem BOOT.INI. Użytkownicy forum sugerowali różne metody naprawy, w tym użycie narzędzi takich jak BCDedit oraz instalację systemu Windows 10 z opcją naprawy. Wskazano również, że lepiej jest instalować starsze systemy operacyjne przed nowszymi, aby uniknąć problemów z uruchamianiem. Użytkownik rozważał ponowną instalację Windows 10 oraz instalację Windows XP na nowej partycji. Ostatecznie, po zastosowaniu odpowiednich wpisów, udało mu się uruchomić Windows 10.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA