logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa myszki gamingowej RGB Genesis Krypton 190 - wymiana diody LED.

CHOPIN66 14 Mar 2026 17:51 909 5

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Naprawa dotyczyła gamingowej myszki RGB Genesis Krypton 190, której kursor po chwili płynnego ruchu zaczynał zwalniać i zastygać w jednym miejscu.
  • Po rozkręceniu wykryto niesprawną diodę LED i zastąpiono ją dowolną czerwoną diodą odzyskaną z dekodera analogowej telewizji satelitarnej.
  • Wymiana prostej diody LED przywróciła działanie myszki Krypton 190.
  • Przy mocniejszym dociśnięciu myszka nadal potrafi się czasem zlagować.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Przedstawiam szybką naprawę myszki Krypton 190. Przyczyną naprawy był ciekawy zarazem efekt - kursor przesuwał się płynnie po ekranie, następowało spowolnienie, a następnie zamrożenie w jednym miejscu.
    Rozkręciłem myszkę i okazało się, że nie świeciła się dioda LED.
    Otwarta mysz komputerowa z widoczną płytką PCB na drewnianym blacie
    Wymieniłem ową diodę na jakąkolwiek diodę czerwoną pozyskaną z pozostałości dekodera analogowej telewizji satelitarnej. Po wymianie myszka ożyła.
    Otwarta myszka komputerowa z widoczną płytką PCB i świecącymi czerwonymi diodami LED

Film pokazuje działanie po naprawie, czasami potrafi się zlagować przy mocniejszym dociśnięciu.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    CHOPIN66
    Poziom 15  
    Świeżo upieczony projektant i instalator systemów fotowoltaiczny. Szkolenie z fotowoltaiki odbyłem w On.sp.z.o.o
    Specjalizuje się w: Projektant i Instalator systemów fotowoltaiczny
    CHOPIN66 napisał 657 postów o ocenie 251, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Gdańsk. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21862743
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Nie "świeciła" bo może była podczerwona? Efekt naprawy z filmiku i opis, że czasem potrafi się zlagować świadczy, że nie działa jednak jak powinna? Może największą czułość ma na światło IR i trzeba było wstawić właśnie taką diodę?
  • REKLAMA
  • #3 21862766
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7852
    Używam jednej myszki, która właśnie pracuje w świetle niewidzialnym. Nie jest to IR (Logitech), niby marka, ale zasięg bardzo słaby (bezprzewodowa, zestaw z klawiaturą). Warsztatowa "no-name", najtańsza nie ma tych problemów. W Logitechu już któryś z kolei raz czyściłem enkoder rolki... No-name nie ma z tym problemu, jak kończą się baterie, to zaczyna lagować/brak reakcji, za to bardzo ergonomiczny kształt. Co jest in-plus.
  • REKLAMA
  • #4 21862896
    CHOPIN66
    Poziom 15  
    Ocena: 251
    androot napisał:
    Nie "świeciła" bo może była podczerwona? Efekt naprawy z filmiku i opis, że czasem potrafi się zlagować świadczy, że nie działa jednak jak powinna? Może największą czułość ma na światło IR i trzeba było wstawić właśnie taką diodę?

Sprawdziłem i sensor pracuje w świetle widzialnym - użyty jest sensor Avago ANDS 5050
    Przyczyna lagowania się rozwiązała - dioda nie świeci tak intensywnie jak diody współczesne ( stara produkcja z późnych lat 90 a do tego dioda nie jest bezbarwna tylko z czerwonego tworzywa ) a do tego użyłem podkładki białej z lekkim połyskiem . Na powierzchniach matowych tj. kołdra , prześcieradło itp. lagowanie nie występuje. Elektroniczny był o 17 zamknięty. Może naklejenie taśmy izolacyjnej poprawiło by czułość na powierzchniach z połyskiem- tak rekomenduje producent sensora - zmniejszyć emisję boczne diody LED.

Nakleiłem kawałek szarej taśmy na czujnik i LED lagowanie na powierzchni z połyskiem zmalało.
    Załączniki:
    • ADNS5050.pdf (275.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21863311
    robig
    Poziom 24  
    Ocena: 145
    ArturAVS napisał:
    W Logitechu już któryś z kolei raz czyściłem enkoder rolki...

Myślałem, że tylko Asus robi takie badziewia, bo też ostatnio drugi raz czyściłem enkoder rolki, a to taka technologia... ;)

CHOPIN66 napisał:
    Przyczyną naprawy był ciekawy zarazem efekt - kursor przesuwał się płynnie po ekranie, następowało spowolnienie, a następnie zamrożenie w jednym miejscu.
    Rozkręciłem myszkę i okazało się, że nie świeciła się dioda LED..

I trochę mnie kolega oświecił, bo mam dobrą myszę z podobnym defektem i już miała trafić do elektrośmieci, a tak jeszcze w niej pogrzebię w wolnej chwili.
  • #6 21871163
    CHOPIN66
    Poziom 15  
    Ocena: 251
    Wymieniłem przed chwilą diodę LED na bardzo jasną czerwoną - Lagowanie zniknęło - można z powrotem używać myszy na prześcieradle, kołdrze, kocu, płycie OSB itd. i nic się nie przycina.
Słuchaj:
REKLAMA