logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Głośniki Kruger&Matz Passion 2 - znikomy bas w jednej z kolumn

gothic77 30 Cze 2018 19:48 1677 12
  • #1 17305440
    gothic77
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Witam.

Proszę mi powiedzieć, czym może być spowodowane znikome odczuwanie basu z jednej z kolumn? Mam zestaw aktywny i w kolumnie aktywnej membrana głośnika basowego działa poprawnie, a w kolumnie pasywnej membrana prawie że nie chodzi.

Nie zwracałem do tej pory aż tak bardzo na to uwagi, bo po zamontowaniu kabli odstawiłem kolumny na miejsce, ale tak się stało, że dziś kable z kolumny zostały wyrwane i zarabiając i montując odczułem, że coś jest nie tak. Czy taki stan może być np. spowodowany złym zarobieniem kabla, montażem? Nie używałem do tego wtyków bananowych, czy też widełek, a normalnie zostały wkręcone w otwór jaki jest.
  • #2 17305530
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    gothic77 napisał:
    Czy taki stan może być np. spowodowany złym zarobieniem kabla, montażem?

Tak.

gothic77 napisał:
    Nie używałem do tego wtyków bananowych, czy też widełek, a normalnie zostały wkręcone w otwór jaki jest.

Wkręcone w otwór czy dociśnięte główką zacisku? Zdjęcie pokaż.
  • #3 17305551
    gothic77
    Poziom 14  
    Poszła metoda tak zwanie gołe przewody :)

Głośniki Kruger&Matz Passion 2 - znikomy bas w jednej z kolumn
  • #5 17306520
    gothic77
    Poziom 14  
    398216 Usunięty napisał:
    Dolne zaciski dokręcone?

Już opisuje... Sytuacja wygląda w ten sposób, że cały ten łącznik pomiędzy górą, a dołem był zdjęty. Założyłem go w czasie robienia zdjęcia. Kolumny odpaliłem dosłownie parę min.temu i okazuje się, że bass wrócił :)

Nie mam doświadczenia w takich sprawach i będę prosił kolegów o wyjaśnienie zależności, co do tego łącznika, jaką pełni funkcję i co można ew.do dolnego gniazda podłączyć?

Następna sprawa... Czy rozwiązanie typu wtyk banan jest odpowie, bo patrząc na te gołe kable mam wrażenie, że może i tak dochodzić do jakiś strat przy takim podłączeniu...
  • #6 17306585
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9245
    O straty się nie martw. Jak kabelki są dokręcone (oby nie za mocno, po je potniesz) to styk jest wystarczający - pomijalnie mały.
    Co do blach - są to łączniki właśnie sekcji nisko i wysokotonowej w kolumnie - stosowane w wypadku podłączenie bi-amp lub bi-wiring (poczytaj co zacz) - taki wynalazek dla audiofili ;) .
  • Pomocny post
    #7 17306626
    jdubowski
    gothic77 napisał:
    Sytuacja wygląda w ten sposób, że cały ten łącznik pomiędzy górą, a dołem był zdjęty.

To jak to miało grać całym pasmem? Po co zdejmowałeś?

gothic77 napisał:
    Kolumny odpaliłem dosłownie parę min.temu i okazuje się, że bass wrócił :)

Nie ma sie co dziwić...

gothic77 napisał:
    Nie mam doświadczenia w takich sprawach i będę prosił kolegów o wyjaśnienie zależności, co do tego łącznika, jaką pełni funkcję i co można ew.do dolnego gniazda podłączyć?

Kolumna ma oddzielnie wyprowadzony głośnik basowy i wysokotonowy (wysokotonowy przez filtr górnoprzepustowy, basowy przez filtr dolnoprzepustowy lub beposrednio). Po zdjęciu łączników mozesz zrobić bi-wiring (podłaczyć dwoma parami przewodów "paczkę" do wzmacniacza) albo bi-amping (napędzać głośniki nisko i wysokotonowy oddzielnymi wzmacniaczami).

gothic77 napisał:

Następna sprawa... Czy rozwiązanie typu wtyk banan jest odpowie, bo patrząc na te gołe kable mam wrażenie, że może i tak dochodzić do jakiś strat przy takim podłączeniu...

Nie zawsze, lepiej zobacz jakość tych twoich przewodów - jeśli to CCA (aluminium pokryte miedzią) to je wywal.
  • #8 17306767
    gothic77
    Poziom 14  
    jdubowski napisał:
    gothic77 napisał:
    Sytuacja wygląda w ten sposób, że cały ten łącznik pomiędzy górą, a dołem był zdjęty.

Cytat:

To jak to miało grać całym pasmem? Po co zdejmowałeś?

- dobre pytanie :)

Myślałem, że jest to niepotrzebne...
    - śmieszne, ale nic na to nie poradzę jak ma się brak wiedzy o sprzęcie :)

gothic77 napisał:

Cytat:

Kolumna ma oddzielnie wyprowadzony głośnik basowy i wysokotonowy (wysokotonowy przez filtr górnoprzepustowy, basowy przez filtr dolnoprzepustowy lub beposrednio). Po zdjęciu łączników mozesz zrobić bi-wiring (podłaczyć dwoma parami przewodów "paczkę" do wzmacniacza) albo bi-amping (napędzać głośniki nisko i wysokotonowy oddzielnymi wzmacniaczami).

Proszę mi w takim razie rozrysować to w jakimś punkcie, co mogę zrobić na swoich kolumnach? W kolumnie aktywnej (wzmacniacz wbudowany) mam tylko takie wyjście:

Głośniki Kruger&Matz Passion 2 - znikomy bas w jednej z kolumn
    - rozumiem, że tu nie ma innej opcji jak pociągnięcie z kolumny aktywnej kabla do drugiej (pasywnej) Łącznik w kolumnie pasywnej powoduje granie wszystkich pasm... i teraz kwestia, co do pasywnej mogę dołączyć, podłączyć, aby np. lepiej grała?

gothic77 napisał:

Cytat:

Nie zawsze, lepiej zobacz jakość tych twoich przewodów - jeśli to CCA (aluminium pokryte miedzią) to je wywal.

- kabel był dodany od producenta kolumn to chyba nie wepchali tak złej jakości kabli?
  • Pomocny post
    #9 17306774
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Audiofile wymyślili sobie, że jeśli do kolumny będą poprowadzone dwie pary przewodów (zamiast jednej jak w Twoim wypadku) i każdą z tych par podłączy się indywidualnie pod sekcję nisko i wysokotonową to dźwięk będzie lepszy... Czy tak jest w rzeczywistości? Nie znam żadnych udowodnionych i potwierdzonych w naukowy (nie pseudo naukowy) sposób dowodów.
    Najprawdopodobniej masz dobre (miedziane) kable, ale jeśłi koniecznie chcesz, możesz to w prosty sposób sprawdzić skrobiąc jedną nitkę żyły i oglądając pod lupą. Miedź ma inny kolor niż aluminium...
  • #10 17307073
    gothic77
    Poziom 14  
    398216 Usunięty napisał:
    Audiofile wymyślili sobie, że jeśli do kolumny będą poprowadzone dwie pary przewodów (zamiast jednej jak w Twoim wypadku) i każdą z tych par podłączy się indywidualnie pod sekcję nisko i wysokotonową to dźwięk będzie lepszy... Czy tak jest w rzeczywistości? Nie znam żadnych udowodnionych i potwierdzonych w naukowy (nie pseudo naukowy) sposób dowodów.
    Najprawdopodobniej masz dobre (miedziane) kable, ale jeśłi koniecznie chcesz, możesz to w prosty sposób sprawdzić skrobiąc jedną nitkę żyły i oglądając pod lupą. Miedź ma inny kolor niż aluminium...

Czyli dla takiego zjadacza jak Ja nie ma to nawet sensu, aby coś w tym kierunku modzić.

Ostatnie koledzy pytanie i wszystko stanie się dla mnie oczywiste i przejrzyste :)

Ma znaczenie, gdzie będą podłączone kable w kolumnie pasywnej, co mam dwa gniazda - góra, dół? Czy jest to obojętne i z kolumny będzie wydostawał się taki sam dźwięk nie zależnie od podłączenia kabli?

- takie jeszcze własne przemyślenie:
    Nie mniej mam i tak wrażenie, że w aktywnej jakość dźwięku i tak jest o wiele lepsza niż w pasywnej.
    - pełniejszy bas, a sam dźwięk tak jakby o wiele mocniejszy...
  • #11 17307214
    jdubowski
    gothic77 napisał:
    Ma znaczenie, gdzie będą podłączone kable w kolumnie pasywnej, co mam dwa gniazda - góra, dół? Czy jest to obojętne i z kolumny będzie wydostawał się taki sam dźwięk nie zależnie od podłączenia kabli?

Skoro zaciski są zwarte łacznikami - to nie ma.
  • #12 17308404
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    gothic77 napisał:
    Czyli dla takiego zjadacza jak Ja nie ma to nawet sensu, aby coś w tym kierunku modzić.
    Nic nie stoi na przeszkodzi byś sam sprawdził kto ma rację. Zrób test, posłuchaj z dodatkowymi kablami (oczywiście wówczas muszą być zdjęte te blaszki zwierające) tak kilka dni, potem wróć do połączenia jedną parą kabli z założonymi blaszkami i oceń na spokojnie czy słychać różnicę.
    gothic77 napisał:
    Ma znaczenie, gdzie będą podłączone kable w kolumnie pasywnej, co mam dwa gniazda - góra, dół?
    Nie ma to żadnego znaczenia - blaszki są po prostu zworą - nie mającą żadnego wpływu na sygnał.
    gothic77 napisał:
    Nie mniej mam i tak wrażenie, że w aktywnej jakość dźwięku i tak jest o wiele lepsza niż w pasywnej.
    - pełniejszy bas, a sam dźwięk tak jakby o wiele mocniejszy...
    Możliwe, że głośnik pasywny był dotychczas nieużywany? Daj mu się "rozruszać" i oceniaj dopiero po jakimś czasie. Poza tym na odczucie ilości basu ma wpływ samo ustawienie kolumn - gdy kolumna stoi np. w rogu pomieszczenia jej bas zawsze będzie "silniejszy".
  • #13 18236612
    gothic77
    Poziom 14  
    Głośnik wymieniony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niskim basem w jednej z kolumn głośnikowych Kruger&Matz Passion 2. Po sprawdzeniu okazało się, że problem wynikał z nieprawidłowego podłączenia kabli, a po założeniu łącznika między sekcjami niskotonową i wysokotonową bas wrócił. Uczestnicy dyskusji wyjaśnili, że łącznik umożliwia bi-wiring lub bi-amping, co może poprawić jakość dźwięku. Zwrócono uwagę na znaczenie jakości kabli oraz ich prawidłowego podłączenia, a także na wpływ ustawienia kolumn na odczucie basu. Użytkownik wymienił głośnik, co mogło również wpłynąć na poprawę dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA