logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor 11kW wyrzuca zabezpieczenia na drugiej tablicy licznikowej

Zymer 01 Lip 2018 10:59 3393 13
REKLAMA
  • #1 17306130
    Zymer
    Poziom 7  
    Witam.
    Mam problem z kompresorem na 11kW, ponieważ wyrzuca mi zabezpieczenia.
    Zacznę od tego, że mam 2 liczniki i na jednym chodzi ale akurat chciałbym żeby chodził na tym drugim.
    Na pierwszej tablicy licznikowej(tej co działał na niej kompresor) jest zabezpieczenie przed rozdzielnią FAEL C32 S303 i później jest zabezpieczenie FAEL C20 S303 i wtedy idzie prąd do kompresora i o dziwo działa.

Na drugiej tablicy licznikowej w rozdzielni jest zabezpieczenie FAEL C25 S303, a później idzie zabezpiecznie FAEL C20 S303 i właśnie to zabezpieczenie wyrzuca.
    Na drugim liczniku włączałem urządzenia nawet o łącznej mocy 14kW i działało to teraz sam nie wiem.

Dziękuję za każdą pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17306146
    Zymer
    Poziom 7  
    anchilos napisał:
    Zymer napisał:
    Na drugim liczniku w skrzynce jest zabezpieczenie FAEL C25 S303, a później idzie zabezpiecznie FAEL B20 S303 i na tym liczniku wywala
    Wywala C25 czy B20 ? Z szacunkiem. Pozdrawiam.

Wywala B20.
    Trochę nie jasno napisałem. Pozdrawiam.
  • #3 17306261
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 849
    Zymer napisał:
    wyrzuca mi bezpieczniki

Dużo Ci już tych bezpieczników wyrzucił?
    Żeby móc Ci cokolwiek doradzić, potrzebuje znać rodzaj sieci, wartość IPZ, grubość przewodu zasilającego.
  • Pomocny post
    #4 17306267
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    Jakieś niewielkie rozbieżności w charakterystyce zabezpieczeń, różna wartość IPZ i wiele innych... Rozumiem że start kompresora realizowany jest w układzie gwiazda/trójkąt?
  • REKLAMA
  • #5 17306317
    Zymer
    Poziom 7  
    Kabel 4mm, start kompresora gwiazda/trójkąt.
  • #6 17306370
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Pokaż tabliczkę kompresora. Coś mi się wydaje, chociaż to mało prawdopodobne, że jeden z aparatów nie działa prawidłowo.
    Nie napisałeś,kiedy następuje wyzwolenie zabezpieczenia, a to bardzo ważna informacja.
    Ja bym na początku cęgami zmierzył prąd na biegu jałowym.
  • Pomocny post
    #7 17306401
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    jalop napisał:
    Ja bym na początku cęgami zmierzył prąd na biegu jałowym.
    Chyba raczej prąd rozruchowy ? Z szacunkiem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 17306426
    Zymer
    Poziom 7  
    Kompresor 11kW wyrzuca zabezpieczenia na drugiej tablicy licznikowej

Nie wiem czy tak można ale ten bezpiecznik B20 zamieniłbym na C25 i może to by załatwiło sprawę.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #9 17306485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17306527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17306536
    Zymer
    Poziom 7  
    markus-19 napisał:
    Zymer napisał:
    Jakie są skutki wymiany bezpiecznika B20 na C25 żeby tylko sprawdzić czy zadziała ?
    Pozdrawiam.

Często nie sposób przewidzieć co się może zdarzyć , wszystko zależy od stanu i parametrów instalacji.
    ]
    Czyli jeśli jest dobra instalacja to nic się nie powinno zdarzyć, a jak przekroje czy coś się nie zgadza to może ją przepalić tak ?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 17306572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17306577
    Zymer
    Poziom 7  
    markus-19 napisał:
    Jeśli spełnione są wszystkie warunki dla C25(ale ty bez pomiarów tego nie wiesz) to nic się nie wydarzy, nie mniej nie wolno zostawić takiej konfiguracji. Telefon do elektryka czeka

No tak, telefon do elektryka i wszystko będzie jasne.
    Dam znać co i jak, jak uda się to uruchomić.

Dziękuję wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kompresorem o mocy 11kW, który wyłącza zabezpieczenia na drugiej tablicy licznikowej. Na pierwszej tablicy kompresor działa poprawnie z zabezpieczeniem FAEL C32 S303 oraz FAEL C20 S303. Na drugiej tablicy, gdzie zabezpieczenie to FAEL C25 S303, występuje problem z wyzwalaniem. Użytkownik zauważa, że przy włączeniu kompresora zabezpieczenie B20 wyłącza się po około 5 sekundach. W dyskusji poruszane są kwestie związane z rodzajem sieci, wartością IPZ, grubością przewodu (4mm) oraz metodą rozruchu kompresora (gwiazda/trójkąt). Uczestnicy sugerują pomiar prądu oraz konsultację z elektrykiem, a także rozważają możliwość zmiany zabezpieczenia na C25, jednak podkreślają, że taka zmiana powinna być poprzedzona odpowiednimi pomiarami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA