logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie wykrywa nowych dysków SSD w konfiguracji MSI Z370, Intel i7-8700K

onStyle 10 Lip 2018 20:23 456 5
REKLAMA
  • #1 17322072
    onStyle
    Poziom 7  
    Witam,
    Zacznę od tego, że wszystko prawidłowo działało przy takim zestawie:

Płyta główna: MSI Z370 GAMING M5
    Procesor: Intel i7-8700K
    Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
    Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1070 GAMING X
    RAM: 16GB HyperX Predator 3000 MHZ
    Zasilacz: Corsair RM650X
    Monitor: BenQ XL2411
    SSD1: GoodRam 240 GB 2,5'' Iridium PRO
    SSD2: GOODRAM 120GB 2,5'' SATA SSD CX300
    I w niedzielę podczas grania w grę Fortnite nagle na moim monitorze wyskoczyło:
    Postanowiłem włączyć komputer od nowa i wyskoczyło "Brak BootMGR", więc wziąłem instalkę od Windowsa i starałem się naprawić błąd uruchomienia, lecz jak później sprawdziłem pokazuje, że nie mogę zainstalować na tym dysku Windowsa i wykazuje nieprzydzielone miejsce na SSD2. Po ponownym restarcie "reboot and select proper boot device..." tak jakby nie wykrywało dysku. Podłączyłem HDD zamiast SSD2 i zainstalowałem na nim windowsa i wszystko działa. Zakupiłem więc "Dysk SSD Corsair MP500 120GB M.2 PCIe NVMe (CSSD-F120GBMP500)" i zamontowałem, lecz znowu pojawia się "reboot and select proper boot device..." i nie mogę nawet wejść w BIOS, jedynie bez dysku M.2 mogę. Strasznie dziwna sprawa - dalej mnie zastanawia dlaczego działa SSD1 :O

Nie dawno temu także kupiłem nową obudowę "be quiet! DARK BASE PRO 900" i zauważyłem, że prawdopodobnie od momentu, gdy zatrzymało mi grę, wentylatory i LEDy od obudowy przestały działać. Zauważałem także strasznie ściny w Fortnite, gdy miałem SSD2 przy 300 FPS w grze - co bardzo mnie dziwiło, ale myślałem, że to update gry. Przy przejściu na HDD ustąpiły.

Na SSD2 miałem Windowsa, a na SSD1 gry.

Macie jakąś radę? Czy zostaje mi tylko odesłanie do serwisu? :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17322128
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Strasznie chaotyczny opis zrobiłeś. Wejdź do UEFI i zobacz czy faktycznie nie jest widoczny dysk. Brak BootMGR? Nie powinno tego być jak system w UEFI był zainstalowany. Moim zdaniem mógł SSD paść.
  • REKLAMA
  • #3 17322202
    onStyle
    Poziom 7  
    Cytat:

Strasznie chaotyczny opis zrobiłeś. Wejdź do UEFI i zobacz czy faktycznie nie jest widoczny dysk. Brak BootMGR? Nie powinno tego być jak system w UEFI był zainstalowany. Moim zdaniem mógł SSD paść.

Wybacz, pisane pod wpływem emocji.
    Nie do końca rozumiem jak wejść w UEFI, ale podczas uruchamiania się i kliknięcia F9 mam do wyboru ten dysk SSD:

Skoro ten dysk SSD padł to co z tym nowym "Dysk SSD Corsair MP500 120GB M.2 PCIe NVMe (CSSD-F120GBMP500)", który dzisiaj próbowałem zamontować? Także występuje "reboot and select proper boot device..." - tylko w tym przypadku nie mogę wejść nawet w BIOS.
  • REKLAMA
  • #4 17322587
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Delete lub F2 wciskasz przy uruchamianiu. Gdzieś powinna być lista podłączonych dysków.
  • REKLAMA
  • #5 17323118
    onStyle
    Poziom 7  
    W takim razie system został zainstalowany w BIOS/Legacy. Zostanie mi odesłanie na gwarancję :D 1 miesiąc podziałał.

Teraz sam już nie wiem co z tymi wentylatorami i LEDami od odbudowy, przestały działać - jestem pewny, że wszystko jest podłączone.
  • #6 17323125
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    To może z zasilaczem/płytą główną jest coś nie tak, jak LED ma świecić, a nie świeci?
    Przez problemy z zasilaczem, dysk też może paść.
    Trzeba znaleźć przyczynę, zanim sobie coś dalej uszkodzisz...
REKLAMA