Witam,
Zacznę od tego, że wszystko prawidłowo działało przy takim zestawie:
Płyta główna: MSI Z370 GAMING M5
Procesor: Intel i7-8700K
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1070 GAMING X
RAM: 16GB HyperX Predator 3000 MHZ
Zasilacz: Corsair RM650X
Monitor: BenQ XL2411
SSD1: GoodRam 240 GB 2,5'' Iridium PRO
SSD2: GOODRAM 120GB 2,5'' SATA SSD CX300
I w niedzielę podczas grania w grę Fortnite nagle na moim monitorze wyskoczyło:
Postanowiłem włączyć komputer od nowa i wyskoczyło "Brak BootMGR", więc wziąłem instalkę od Windowsa i starałem się naprawić błąd uruchomienia, lecz jak później sprawdziłem pokazuje, że nie mogę zainstalować na tym dysku Windowsa i wykazuje nieprzydzielone miejsce na SSD2. Po ponownym restarcie "reboot and select proper boot device..." tak jakby nie wykrywało dysku. Podłączyłem HDD zamiast SSD2 i zainstalowałem na nim windowsa i wszystko działa. Zakupiłem więc "Dysk SSD Corsair MP500 120GB M.2 PCIe NVMe (CSSD-F120GBMP500)" i zamontowałem, lecz znowu pojawia się "reboot and select proper boot device..." i nie mogę nawet wejść w BIOS, jedynie bez dysku M.2 mogę. Strasznie dziwna sprawa - dalej mnie zastanawia dlaczego działa SSD1
Nie dawno temu także kupiłem nową obudowę "be quiet! DARK BASE PRO 900" i zauważyłem, że prawdopodobnie od momentu, gdy zatrzymało mi grę, wentylatory i LEDy od obudowy przestały działać. Zauważałem także strasznie ściny w Fortnite, gdy miałem SSD2 przy 300 FPS w grze - co bardzo mnie dziwiło, ale myślałem, że to update gry. Przy przejściu na HDD ustąpiły.
Na SSD2 miałem Windowsa, a na SSD1 gry.
Macie jakąś radę? Czy zostaje mi tylko odesłanie do serwisu?
Pozdrawiam
Zacznę od tego, że wszystko prawidłowo działało przy takim zestawie:
Płyta główna: MSI Z370 GAMING M5
Procesor: Intel i7-8700K
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1070 GAMING X
RAM: 16GB HyperX Predator 3000 MHZ
Zasilacz: Corsair RM650X
Monitor: BenQ XL2411
SSD1: GoodRam 240 GB 2,5'' Iridium PRO
SSD2: GOODRAM 120GB 2,5'' SATA SSD CX300
I w niedzielę podczas grania w grę Fortnite nagle na moim monitorze wyskoczyło:
Postanowiłem włączyć komputer od nowa i wyskoczyło "Brak BootMGR", więc wziąłem instalkę od Windowsa i starałem się naprawić błąd uruchomienia, lecz jak później sprawdziłem pokazuje, że nie mogę zainstalować na tym dysku Windowsa i wykazuje nieprzydzielone miejsce na SSD2. Po ponownym restarcie "reboot and select proper boot device..." tak jakby nie wykrywało dysku. Podłączyłem HDD zamiast SSD2 i zainstalowałem na nim windowsa i wszystko działa. Zakupiłem więc "Dysk SSD Corsair MP500 120GB M.2 PCIe NVMe (CSSD-F120GBMP500)" i zamontowałem, lecz znowu pojawia się "reboot and select proper boot device..." i nie mogę nawet wejść w BIOS, jedynie bez dysku M.2 mogę. Strasznie dziwna sprawa - dalej mnie zastanawia dlaczego działa SSD1
Nie dawno temu także kupiłem nową obudowę "be quiet! DARK BASE PRO 900" i zauważyłem, że prawdopodobnie od momentu, gdy zatrzymało mi grę, wentylatory i LEDy od obudowy przestały działać. Zauważałem także strasznie ściny w Fortnite, gdy miałem SSD2 przy 300 FPS w grze - co bardzo mnie dziwiło, ale myślałem, że to update gry. Przy przejściu na HDD ustąpiły.
Na SSD2 miałem Windowsa, a na SSD1 gry.
Macie jakąś radę? Czy zostaje mi tylko odesłanie do serwisu?
Pozdrawiam