logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję dopuszkowy czujnik ruchu zas. 24V DC/230V AC z oddzielnym zestykiem

pod123pradem 16 Lip 2018 15:42 975 3
REKLAMA
  • #1 17332120
    pod123pradem
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Czy może ktoś spotkał się już z takim urządzeniem jak opisanym w temacie? Chce zastosować czujnik ruchu do załączania wejścia cyfrowego w sterowniku PLC. Ważne jest aby mieściło się to w puszcze podtynkowej.

Cała sprawa przedstawia się tak: po niepotrzebnym gniazdku w przedpokoju zostało mi w puszcze przewody 230 VAC i skrętka z 24 VDC. Aby jakoś ciekawie to wykorzystać postanowiłem dodać funkcjonalność taką jak "Tryb nocny" do programu w PLC. Będzie wyłączać to zasilanie gniazdek w niepotrzebnych miejscach w nocy i wyłączać oświetlenie główne. Natomiast rzeczony czujnik ruchu, podczas tego trybu, mógłby przekazywać sygnał na PLC i załączać oświetlenie LED w różnych miejscach mieszkania ze zmniejszonym natężeniem świecenia. Myślałem, aby czujnik był również dwustrefowy, mógłbym wtedy rozróżnić skąd dokąd osoba się przemieszcza i decydować które LED'y uruchamiać, ale to już drugorzędna sprawa.
  • REKLAMA
  • #2 17340060
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    a standardowy czujnik ruchu wpuszczany w puszkę i dodatkowy przekaźnik z cewką 230VAC nie wchodzi w grę?
  • REKLAMA
  • #3 17341475
    pod123pradem
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    ditomek napisał:
    a standardowy czujnik ruchu wpuszczany w puszkę i dodatkowy przekaźnik z cewką 230VAC nie wchodzi w grę?

Jak najbardziej tylko martwię się o miejsce w puszce. Nie wiem czy przekaźnik i czujnik zmieszczą się na głębokość (+ kabel zas. + skrętka).
  • #4 17341530
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Zawsze można podkuć puszkę na głębokość, jeśli oczywiście ściana jest w miarę gruba.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA