logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta SIM do modemów - z długim czasem ważności konta i pakietów danych (M2M)?

Freddie Chopin 24 Lip 2018 08:46 4452 10
REKLAMA
  • #1 17346560
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Wkrótce zabieram się za projekt w którym wykorzystywać będę modem LTE i zastanawiam się, jaką kartę SIM pre-paid sobie zakupić. Generalnie nie mam praktycznie żadnych doświadczeń z kartami pre-paid, stąd pytanie (; Może ktoś ma jakieś zdanie na ten temat, więc oszczędziłby mi przeglądania setek ofert i analizy która bardziej tu pasuje. Zależy mi głównie na tym, aby karta miała długi czas ważności konta i pakietów danych. Przedmiotem projektu jest aplikacja telemetryczna, nie planuje na pewno wysyłania dużych ilości danych - bardziej właśnie zależy mi na tym, aby zabawy w doładowania konta jak najbardziej od siebie oddalić. Ciężko przewidzieć ilość danych która będzie przesyłana, ale nie sądzę abym był w stanie przemielić więcej niż 100 MB na miesiąc, więc zapewne wystarczą mi najmniejsze możliwe pakiety. Tyle że pakiety zwykle są tylko na miesiąc... Fajnie by też było, aby dało się tą kartą łatwo zarządzać bez potrzeby wkładania jej do jakiegokolwiek telefonu - czyli najlepiej przez jakiś panel on-line.

Wiem że finalnie do takiego produktu powinna być użyta specjalna karta typu M2M, ale mówimy tu o fazie prac nad prototypem, więc raczej nie jestem skłonny podpisywać jakiejś umowy na 24 miesiące z którymś z operatorów (; No chyba że zakup takiej karty z przeznaczeniem do komunikacji między jakimiś urządzeniami nie jest aż takim problemem jak mi się wydaje? Może da się kupić kartę pre-paid z przeznaczeniem właśnie do M2M, czyli bez żadnych pakietów rozmów, jedynie SMS + internet, ale najlepiej bez restrykcyjnych limitów doładowywania konta co jakiśtam (krótki) czas?
  • REKLAMA
  • #2 17346736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 17346842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17346893
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 694
    Zobacz Play + "rok ważności po każdym doładowaniu" + automatycznie odnawialny pakiet internetowy (najtańszy kosztuje chyba 5 zł/mies.)
  • #6 17346963
    czasnagli
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Przy tak małym zużyciu, jak 100MB na miesiąc to polecam kartę prepaid Klucz mobilne. Kartę kupisz za 5 lub 10 zł na allegro z darmową dostawą. Te 5 lub 10 zł będzie do wykorzystania. Kartę możesz też kupić w salonach tetetorium. Zasilenia są od Plusa.

Karta po każdym doładowaniu ważna jest przez 12 miesięcy. Jest możliwość obsługi tej karty przez stronę internetową. Można też zadzwonić na darmową infolinię i poprosić o włączenie lub wyłączenie danej usługi.

Cena za korzystanie z Internetu wynosi 0.03 zł za 1MB. Za 100MB zapłacisz 3 zł, ale nie ma czasu ważności pakietu.
  • REKLAMA
  • #7 17348347
    vania
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Ja korzystam z nju mobile, 0,00738 zł za 1 MB transmisji danych. Bezterminowa ważność konta z drobnym haczykiem:
    Cytat:
    10.1. W 187 dniu liczonym od pierwszego dnia po ostatnim doładowaniu konta dokonanym w Promocji,
    Abonent otrzyma pierwszego SMS-a utrzymaniowego o treści: Jesli nadal chcesz korzystac z tego
    numeru telefonu doladuj konto albo wyslij w ciagu 24h SMSa o tresci TAK pod nr 80608. Jesli
    rezygnujesz z numeru, wyslij NIE.

15. Jeżeli Abonent będzie doładowywać konto dowolną kwotą częściej niż co 186 dni, wówczas nie będzie
    otrzymywać SMS-ów utrzymaniowych, a środki pochodzące z doładowań będą ważne na jego koncie
    bezterminowo.

Zasilam regularnie (ustawiony zasilanie cykliczne w Inteligo) co miesiąc za 5zł. Te 5zł wystarcza na ok 655MB danych.
    Można wykupić dodatkowy pakiet internetu 9 GB. Pakiet ważny jest 31 dni. Koszt pakietu to 9zł.
  • REKLAMA
  • #8 17348556
    Cmentarz
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Rzuć okiem także na ofertę virgin freemium. Za darmo masz 300 MB co miesiąc i konto ważne rok. Można z panelu zarządzać kartą. Należy tylko pamiętać żeby pierwszy raz doładować kartę i wykonać połączenie. Potem aktywacja pakietu freemium przez stronę albo kodem i wszystko działa. Pakiety cyklicznie co miesiąc się same odnawiają, minusem jest że po pół roku trzeba je aktywować ponownie.
  • #10 17348737
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    Moim zdaniem najlepszą opcją Play Rok Ważności Konta + Pakiet internetu 600 MB za 5zł miesięcznie.
    Pakiet może być automatycznie odnawiany co miesiąc. Doładujesz konto za 60 zł i masz na rok spokój.
    Wszystko obsługujesz on-line przez Play24.
  • #11 17348746
    czasnagli
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Dorzucę jeszcze ofertę Aero2. Za 2 zł masz 500MB ważne przez 30 dni. Za 12 miesięcy wyjdzie aż 24 zł. Oczywiście są też większe pakiety, ale ten jest najtańszy.

Karta SIM do modemów - z długim czasem ważności konta i pakietów danych (M2M)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru karty SIM pre-paid do modemów LTE, z naciskiem na długi czas ważności konta i pakietów danych. Wskazują na kilka opcji, takich jak Things Mobile i Global M2M SIM, które oferują elastyczne plany bez kontraktów. Z polskich operatorów polecane są oferty Orange, Play, Nju Mobile, Virgin Freemium oraz Aero2. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwość zarządzania kartą online oraz na niskie koszty doładowania i pakietów danych, co jest istotne w kontekście projektów telemetrycznych z minimalnym zużyciem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA