Wkrótce zabieram się za projekt w którym wykorzystywać będę modem LTE i zastanawiam się, jaką kartę SIM pre-paid sobie zakupić. Generalnie nie mam praktycznie żadnych doświadczeń z kartami pre-paid, stąd pytanie (; Może ktoś ma jakieś zdanie na ten temat, więc oszczędziłby mi przeglądania setek ofert i analizy która bardziej tu pasuje. Zależy mi głównie na tym, aby karta miała długi czas ważności konta i pakietów danych. Przedmiotem projektu jest aplikacja telemetryczna, nie planuje na pewno wysyłania dużych ilości danych - bardziej właśnie zależy mi na tym, aby zabawy w doładowania konta jak najbardziej od siebie oddalić. Ciężko przewidzieć ilość danych która będzie przesyłana, ale nie sądzę abym był w stanie przemielić więcej niż 100 MB na miesiąc, więc zapewne wystarczą mi najmniejsze możliwe pakiety. Tyle że pakiety zwykle są tylko na miesiąc... Fajnie by też było, aby dało się tą kartą łatwo zarządzać bez potrzeby wkładania jej do jakiegokolwiek telefonu - czyli najlepiej przez jakiś panel on-line.
Wiem że finalnie do takiego produktu powinna być użyta specjalna karta typu M2M, ale mówimy tu o fazie prac nad prototypem, więc raczej nie jestem skłonny podpisywać jakiejś umowy na 24 miesiące z którymś z operatorów (; No chyba że zakup takiej karty z przeznaczeniem do komunikacji między jakimiś urządzeniami nie jest aż takim problemem jak mi się wydaje? Może da się kupić kartę pre-paid z przeznaczeniem właśnie do M2M, czyli bez żadnych pakietów rozmów, jedynie SMS + internet, ale najlepiej bez restrykcyjnych limitów doładowywania konta co jakiśtam (krótki) czas?
Wiem że finalnie do takiego produktu powinna być użyta specjalna karta typu M2M, ale mówimy tu o fazie prac nad prototypem, więc raczej nie jestem skłonny podpisywać jakiejś umowy na 24 miesiące z którymś z operatorów (; No chyba że zakup takiej karty z przeznaczeniem do komunikacji między jakimiś urządzeniami nie jest aż takim problemem jak mi się wydaje? Może da się kupić kartę pre-paid z przeznaczeniem właśnie do M2M, czyli bez żadnych pakietów rozmów, jedynie SMS + internet, ale najlepiej bez restrykcyjnych limitów doładowywania konta co jakiśtam (krótki) czas?