logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się wyłącza - PC w losowym czasie użytkowania się wyłącza

amarant18 27 Lip 2018 18:59 921 15
REKLAMA
  • #1 17353039
    amarant18
    Poziom 6  
    Witam.
    Mój problem jest następujący : co jakiś czas mój komputer wyłącza się. Niezależne jest to od tego czy jest pod obciążeniem czy wyłącznie używam go do przeglądania internetu. Wygląda to tak, że od czasu do czasu ( czasem kilka razy dziennie, czasem wcale) następuje tak jakby przerwa w pobieraniu prądu na sekundę albo dwie, jednostka się wyłącza, po czym po 2 sekundach uruchamia się ponownie.
    Komputer oczyściłem z kurzu, wymieniłem pastę termoprzewodzącą, jednak problem nie zniknął.
    Procesor się nie przegrzewa - w testach jego temperatury wynoszą pomiędzy 40 - 63 stopni.

Mój sprzęt :
    i5 4460
    GeForce GT220
    Zasilacz Corsair VS 550W
    płyta główna - MSI H81M-P33

W czym może być problem ? Czyżby zasilacz po upływie 2 lat zaczął szwankować ? Wcześniej ten problem nie występował.
    Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17353091
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3921
    Witam. Jak masz zasilacz na podmiankę to sprawdź na innym.
  • REKLAMA
  • #3 17353105
    amarant18
    Poziom 6  
    Mam jakiś zasilacz, na którym nie ma nawet nazwy firmy.
    Nie wiem czy podpinanie go do sprawdzenia jest dobrym pomysłem.
  • #4 17353109
    Pedros050
    Poziom 43  
    Jeśli nie znasz nazwy i mocy jego to raczej bym nie ryzykował.

Dodano po 4 [minuty]:

Może lepiej będzie jak sprawdzisz multimetrem czy zasilacz ma zaniki napięć.
  • #5 17353120
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    A może coś z obudową nie tak? Albo same wtyczki idące do płyty się luzują? Poruszaj delikatnie obudową i kablami zasilania w środku komputera na odpalonym komputrze.
  • #6 17353140
    amarant18
    Poziom 6  
    Spróbuję jutro wyjąć i od nowa poustawiać wszystkie kabelki w jednostce, może faktycznie coś się rozłącza.
    Czasem komputer potrafi się wyłączyć, gdy w domu jest za wysokie zapotrzebowanie na prąd ( w piwnicy mam pompę), ktora jak się włączy to jest połowa szansy, że przy okazji wyłączy komputer. Ale ten problem nigdy wcześniej nie występował.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 17353155
    Pedros050
    Poziom 43  
    A może masz duże spadki napięć gniazdku też by to pasowało sprawdzić.
  • #9 17353175
    amarant18
    Poziom 6  
    Właśnie w tym przypadku wyłącza się tylko jednostka. Z jednego gniazdka korzysta - jednostka,monitor oraz router.Pewnie dlatego, że to ona pobiera najwięcej prądu.
  • #10 17353229
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    Bez obciążenia to pobiera tyle co monitor więc powinien dać radę. A widać na włączonym świetle migania podczas takiego spadku i wyłączeniu komputera? Lampke podpiąc na normalną żarówke do tej samej listwy co komputer podpięty.

Choć zakładam że coś nie tak z obudową, kablami lub możę nawet płytą główną (wygięta).
  • #11 17358132
    amarant18
    Poziom 6  
    Ponowne poustawianie kabli w jednostce niewiele pomogło - czyli pewnie zasilacz.
    Zauważyłem ostatnio dziwną tendencję - komputer potrafi chodzić bez wyłączenia 1h - 2h, ale gdy już się raz wyłączy to wtedy zaczyna się wyłączać co kilkanaście minut
  • #12 17358150
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    amarant18 napisał:
    Mam jakiś zasilacz, na którym nie ma nawet nazwy firmy.

Zamieść foto. Coś musi być.
  • #13 17368040
    krzych
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Warto sprawdzić kondensatory w zasilaczu, które mogą być spuchnięte.
  • #14 17375770
    amarant18
    Poziom 6  
    Witam.Problem przez krótki czas nie występował.Dzisiaj nie jestem w stanie uruchomić systemu (Linux) . Wygląda to tak : mija ekran płyty głównej,odpala się bootloader,a następnie ładuje się Kernel,ale środowisko graficzne już nie rusza bo następuje wyłączenie komputera.co może być nie tak ?
  • #15 17384090
    amarant18
    Poziom 6  
    Żaden kondensator ani w zasilaczu ani na płycie nie jest spuchnięty.Problem jest o tyle dziwny że ostatnio żaden system nie chce się uruchomić bo komputer się wyłącza, natomiast instalacja systemu przechodzi bez żadnych wyłączeń.Tak samo komputer nie wyłącza się gdy jestem na ekranie uefi.jednak przy bootowaniu systemu następuje odcięcie prądu.Czasem komputer chodzi godzinę bez wyłączania, ale gdy raz się wyłączy to nie można już uruchomić ani windowsa ani Linuxa.odpalanie systemu z pendrive ( live USB Linuxa) również nie powoduje wyłączenia.Oby to nie była płyta główna
  • #16 17385520
    amarant18
    Poziom 6  
    Dzięki wszystkim za umieszczone odpowiedzi :

Wymiana dysku rozwiązała problem losowych wyłączeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który losowo się wyłącza, niezależnie od obciążenia. Po oczyszczeniu sprzętu i wymianie pasty termoprzewodzącej, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa zasilacz Corsair VS 550W, który może być uszkodzony po dwóch latach użytkowania. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie zasilacza na podmiankę, pomiar napięcia multimetrem oraz kontrola kabli i połączeń wewnętrznych. Po dalszych testach i wymianie dysku, problem z losowymi wyłączeniami został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA