logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór transformatora do wzmacniacza 2N3055 + JLH 1969 - jakie napięcie?

uraharu 31 Lip 2018 23:47 5634 10
REKLAMA
  • #1 17360448
    uraharu
    Poziom 8  
    Ocena: 26
    Zamówiłem zestaw DIY wzmacniacza audio opartego na tranzystorach 2N3055 i schemacie JLH 1969, na którym chciałbym zrobić prosty wzmacniacz stereo, jednak nasunęło mi się kilka pytań.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie ma konkretnie zdefiniowanego napięcia jakie ma zasilać tą płytkę. W opisie podany jest przedział - Operating voltage: DC 12V-35V (corresponding to 9-26V transformer).
    Czy to znaczy, że mogę użyć dowolnego transformatora o napięciu od 9-26V? Czy będzie miało znaczenie jak użyję 9V a nie 26V, np. w spadku mocy wzmacniacza?
    Jeżeli do 2 kanałów potrzebuje 2 takich zestawów, to znaczy, że muszę zaopatrzyć się w transformator np. 2x26V?

Sprzedawca polecił mi dokupienie stabilizatora napięcia (załączam zdjęcie), który pozwala podpiąć 2 takie zestawy, aby mieć stereo, jednak w opisie jest - Input voltage: AC35V below, skoro wymaga napięcia poniżej 35V AC, to na wyjściu może maksymalnie dać 2x17,5V czy 2x35V ?

Przepraszam, jeżeli pytania są głupie, ale próbuję zrozumieć ten schemat i sposób podłączenia.
    Załączam również obrazek takiego wzmacniacza, który chciałbym zbudować.
    Widać tu również potencjometr pozwalający regulować głośność, czy mogę prosić o podpowiedź jaki potencjometr byłby najlepszy?

prostownik + filtr:

Wzmacniacz:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17360494
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    To żaden stabilizator tylko mostek prostowniczy + filtracja (kondensatory).
    Obojętnie ile byś nie dawał końcówek napięcie zostaw takie samo. Wzrośnie natomiast zapotrzebowanie na prąd, więc ostatecznie moc transformatora musi być większa. Ogólnie jak masz napięcie zmienne, wyprostujesz dwupołówkowo i przefiltrujesz otrzymujesz napięcie Uwy=(Uwe-1.4)*pierwiastek(2).
    Napięcie zasilające ma ogromne znaczenie jeżeli chodzi o moc wyjściową wzmacniacza. Więc zazwyczaj maksymalna moc będzie dostępna w górnym zakresie napięć zasilających.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17362348
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2976
    Nie patrząc na to, że na pierwszy rzut oka schemat wzmacniacza jest prosty - 4 tranzystory, przy realizacji konstrukcji powstaną nie mało problemów. 1 ) Wzmacniacz klasa A - efektywność 20 - 25 odsetków . To oznacza, że przy wyjściowej mocy 10W wzmacniacz będzie brał od zasilacza 40-50W . W celu zmniejszenia wahań napięcia należy zabezpieczyć co najmniej 50 procentowy zapas mocy - 20-25W . Sumaryczno otrzymamy 60 - 75W . Efektywność transformatora 90 odsetków - 75/0.9= 83W. Takiej minimalnej mocy transformator potrzebny dla zasilania 1 kanału wzmacniacza przy wyjściowej mocy 10 - 12W. Dla 2 kanałów można wykorzystać 2 oddzielne transformatory, moc których nie mniej 80W czy 1 transformator nie mniej 160W, lecz z 2 oddzielnymi wtórnymi uzwojeniami. 2)Jeszcze jeden duży problem - odprowadzenie ciepła od koncowych tranzystorów, które bez dosyć efektywnego chlodzenia grzeją się bezlitośnie ! Dla każdego tranzystora rekomenduje się wykorzystać radiator z powierzchnią 1500 cm2. W celu zmniejszenia gabarytów radiatorów można wykorzystać dla odprowadzenia ciepła kuler . Na zdjęciu schemat wzmacniacza i tablica, w której wskazany zależność mocy wzmacniacza od obciążenia, a także nominałów niektórych elementów od napięcia zasilania.Jeśli nie masz doświadczenia, to ciebie czeka nie mało problemów z realizacją projektu, jednak życzę ci powodzenia! Wybór transformatora do wzmacniacza 2N3055 + JLH 1969 - jakie napięcie?
  • #4 17479136
    uraharu
    Poziom 8  
    Dziękuje wszystkim za pomoc :) Wzmacniacz jest już na ukończeniu - pozostało mi tylko wykonać jakąś obudowę na całość.

Mam tylko jeszcze jeden dylemat. Oba kanały stereo są odseparowane - tj na oddzielnych płytkach. Chciałbym zamontować dla nich jeden wspólny radiator i przykręcić obie płytki do niego.

Przez radiator do którego przymocowane są tranzystory 2N3055 płynie prąd (-) wynika to z konstrukcji tranzystora, w związku z tym jeżeli złącze oba kanały poprzez radiator, to czy nie spowoduje to jakiś problemów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17479153
    aksakal
    Tranzystory 2N3055 obowiązkowo należy izolować od wspólnego radiatora czy wykorzystać dla każdego tranzystora oddzielny radiator !!!
  • #6 17699575
    kserakses
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    uraharu napisał:
    Dziękuje wszystkim za pomoc :) Wzmacniacz jest już na ukończeniu - pozostało mi tylko wykonać jakąś obudowę na całość.

Mam tylko jeszcze jeden dylemat. Oba kanały stereo są odseparowane - tj na oddzielnych płytkach. Chciałbym zamontować dla nich jeden wspólny radiator i przykręcić obie płytki do niego.

Przez radiator do którego przymocowane są tranzystory 2N3055 płynie prąd (-) wynika to z konstrukcji tranzystora, w związku z tym jeżeli złącze oba kanały poprzez radiator, to czy nie spowoduje to jakiś problemów?

I jak, udało się doprowadzić projekt do konca?
    Jaka jest twoja opinia o tym wzmacniaczu?
  • REKLAMA
  • #7 17699825
    uraharu
    Poziom 8  
    Tak, wzmacniacz ukończyłem

z jakości dźwięku jestem bardzo zadowolony, gra zdecydowanie lepiej niż mój onkyo sr 444
    całość również nie jest jakoś prądożerna, pobierało max 70W przy największej głośności

Wybór transformatora do wzmacniacza 2N3055 + JLH 1969 - jakie napięcie? Wybór transformatora do wzmacniacza 2N3055 + JLH 1969 - jakie napięcie? Wybór transformatora do wzmacniacza 2N3055 + JLH 1969 - jakie napięcie?
  • #8 17700055
    aksakal
    Prądożernym wzmacniacz będzie przy testowaniu sygnałem czysty sinus, a przy realnym muzycznym sygnale pobor pradowy składa 30-40 odsetków .
  • #9 17705170
    kserakses
    Poziom 14  
    Jakość dźwięku na pewno będzie dobra, w końcu to klasa A.
    Dobry wzmacniacz w klasie AB nie jest łatwo zrobić, w klasie A jest to o wiele prostsze. Przymierzam się do budowy tego wzmacniacza ale na lepszych tranzystorach. W oryginale były zastosowane MJ480, chciałbym dać lepszy zamiennik czyli BDY23 Cemi, mam sporo tych tranzystorów, nie będzie problemu z dobraniem kilku par, są szybkie, dużo bardziej liniowe i trochę mocniejsze od MJ480.
    BDY23 to chyba najlepsze polskie tranzystory do audio, super liniowe, parametry SOA bardzo dobre, moc niezbyt duża, ale do tego projektu w sam raz.
    2N3055 mają słabe pasmo, słabą liniowość, duże pojemności Ccb, są na pewno dużo trudniejsze do wysterowania niż MJ480 czy BDY23.
    Fajny wzmacniacz jest też Sudgen a21 opracowany w latach 60 produkowany do dzisiaj w tej samej topologii, kosztuje też sporo kasy, a jest dość prosty do sklonowania. Problem tylko z PCB, bo z tego co widzę gotowego się nie kupi.
    Fajnie by było jakby się ktoś znalazł chętny do zaprojektowania PCB do Sudgen a21, to bardzo udana konstrukcja ponad czasowa.
  • #10 17707076
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6025
    -> kserakses często używasz słowa liniowość, ciekawe co powiesz na to:
    Charakterystyka przejściowa powyższego wzmacniacza bez pierwszego stopnia i bez sprzężenia zwrotnego wygląda tak:
    Niezależnie jakich użyjesz tranzystorów w stopniu końcowym, gorsza ani lepsza nie będzie, tranzystor od zawsze ma charakterystykę wykładniczą :)
    To sprzężenie zwrotne "robi" liniowość.
  • #11 17707129
    kserakses
    Poziom 14  
    jarek_lnx napisał:
    -> kserakses często używasz słowa liniowość, ciekawe co powiesz na to:
    Charakterystyka przejściowa powyższego wzmacniacza bez pierwszego stopnia i bez sprzężenia zwrotnego wygląda tak:
    Niezależnie jakich użyjesz tranzystorów w stopniu końcowym, gorsza ani lepsza nie będzie, tranzystor od zawsze ma charakterystykę wykładniczą :)
    To sprzężenie zwrotne "robi" liniowość.

Tak zgadzam się ze sprzężenie robi liniowość, ale jednak w tym układzie tranzystory też mają wpływ na końcowy wynik zniekształceń. Było gdzieś porównanie z różnymi tranzystorami końcowymi i sterującymi, różnice były całkiem spore. W tym wzmacniaczu jest tylko 4 tranzystory ich jakość ma znaczenie.
    Jednak ważniejsze jest pasmo przenoszenia tranzystora, wolne tranzystory wprowadzają opóźnienia co przekłada się na większe zniekształcenia inter modulacyjne.
    Zamówiłem PCB jak przyjdzie przetestuje układ z różnymi tranzystorami ale jestem przekonany że z szybszymi o większym wzmocnieniu jak BDY 23-25 będą lepsze wyniki w pomiarach. 2N3055 często mają wzmocnienie poniżej 40 przy 1,5A BDY 23-25 natomiast przeważnie powyżej 100 a niektóre egzemplarze ponad 200 do tego pasmo minimalne 10Mhz średnio podejrzewam ok 30-40 Mhz. Zaleta jest też, że nie ma podróbek naszych Cemi BDY23-25 w przeciwieństwie do 2N3055 gdzie tak naprawdę, przeważnie nie wiadomo, co w środku siedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wyboru transformatora do wzmacniacza audio opartego na tranzystorach 2N3055 i schemacie JLH 1969. Zastanawiał się nad odpowiednim napięciem zasilającym, które powinno wynosić od 9V do 26V, oraz nad mocą transformatora potrzebną do zasilania dwóch kanałów. Odpowiedzi wskazały, że napięcie zasilające ma kluczowe znaczenie dla mocy wyjściowej wzmacniacza, a dla uzyskania optymalnej wydajności zaleca się transformator o mocy co najmniej 160W dla dwóch kanałów. Użytkownik został również poinformowany o konieczności izolacji tranzystorów 2N3055 od wspólnego radiatora, aby uniknąć problemów z połączeniem. Po zakończeniu projektu użytkownik wyraził zadowolenie z jakości dźwięku wzmacniacza, który okazał się bardziej efektywny niż jego wcześniejszy sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA