logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?

anwalt 03 Sie 2018 16:14 1188 5
REKLAMA
  • #1 17364815
    anwalt
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam kolegów. Mam problem z zasilaczem. Po rozkręceniu zauważyłem przepalony bezpiecznik. Po wymianie na identyczny i podłączeniu zasilacza do sieci spalił się o natychmiast. Gdzieś najprawdopodobniej jest zwarcie. Mam nadzieję, że nie jest to transformator. Czy któryś z kolegów mógłby doradzić co i jak wpierw sprawdzić, żebym nie musiał rozlutować pół zasilacza w poszukiwaniu usterki?

Załączam zdjęcia i z góry dziekuję za wszelką pomoc.
    Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?
  • REKLAMA
  • #2 17364949
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    W zasilaczach impulsowych zawsze warto sprawdzić po stronie wysokiego napięcia kondensator elektrolityczny, mostek prostowniczy i tranzystor kluczujący (ten na radiatorze).
  • REKLAMA
  • #3 17365429
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Bezpiecznik pada zwykle jako ostatni. Rozpoczęcie naprawy od jego wymiany, bez dokonania podstawowych pomiarów omomierzem nie ma sensu.

Zatem miernik do ręki i pomiary elementów.
    Zakładam się, że znajdziesz bądź uszkodzony mostek, bądź tranzystor kluczujący, bądź jedno i drugie. Do tego rezystor kontrolujący prąd umieszczony w obwodzie źródła lub emitera tranzystora kluczującego.

Układ jest dość przejrzysty więc byłoby miło gdybyś (może przy schłodzonej puszce piwa) narysował schemat ideowy w oparciu o rozkład elementów na płytce.
    Łatwiej będzie przeprowadzić Cię przez proces naprawy.
  • REKLAMA
  • #4 17366197
    anwalt
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Jako pierwszy wylutowałem to sprawdzenia tranzystor. Szukałem datasheet i chciałem się upewnić czy dobrze wyszukałem. Wychodzi na to że to tranzystor NPN.

Pomiary dokonane wg oznaczeń ze zdjęcia wyglądają następująco:

Pomiar multimetrem na ustawieniu badania diody:

Czerwony do bazy
    Czarny do kolektora : 0.040 V
    Czarny do emitera : 0.040 V

Czarny do bazy
    Czerwony do emitera : 0.040 V
    Czerwony do kolektora : 0.040 Vp
    Z tego pomiaru by wynikało, że jest uszkodzony?

Kolektor - emiter w obie strony 0 V

Jak naprawić przepalony bezpiecznik w zasilaczu HQ Power PSSMV2?
  • REKLAMA
  • #6 17366759
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    anwalt napisał:
    Z tego pomiaru by wynikało, że jest uszkodzony?

Tak, ale uszkodzeń będzie prawdopodobnie więcej.
REKLAMA