logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Mascot – jak podłączyć impuls prędkościomierza po demontażu tachografu?

karol_bin 26 Sie 2005 08:37 8497 6
REKLAMA
  • #1 1765452
    karol_bin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam taki probem. W renault mascot jest orginalnie zamontowane tacho a chce się go pozbyć tylko jak je odłącze to w liczniku nie działa prędkościomierz. Wiem gdzie jest impuls prędkościomierza w liczniku ale nie wiem gdzie go podłączyć? Może ma ktoś jakieś sugestie jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 1765811
    pnowak7
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ponioeważ jest to silnik od iveco to może być taka sytuacja ,jak w iveco ,że taco steruje predkościomieżem i żeby to opanować musi byc inny licznik,ale sam nie jestem pewien jak jest o w mascocie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1767751
    karol_bin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    pół instalacji?? mniej wiecej mozecie opisać co potrzebaby zrobić żeby to obejść? a impuls leci z czujnika na skrzyni biegów czy z ABS? Bo skoro tyle zachodu to zmoze to gra nie warta świeczki
  • REKLAMA
  • #5 1797221
    macki
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    Podejrzewam że masz trzy wtyki; biały(wtyk A), żółty(B) i brązowy(D). Wyjmij tachograf, i spróbuj podłączyć tak: A3 do B1, A6 do B2, B3 do D chyba 6(we wtyku D będzie raczej tylko 1 kabel). Wskazania mogą troche odbiegać od rzeczywistości, musiałbyś zaprogramować stałą w liczniku.
    Starość nie radość, mogę się mylić co do wyprowadzeń w gnieździe A, w każdym razie "strzelam", że A3 to "+" po stacyjce, A6 to masa.
    Ten "patent" był sprawdzony w Iveco.
  • #6 1798017
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Witam
    Mam taki problem w Nissanie Interstar, jest to samo co Renault Master, czy podobny francuz. Mam identyczne tacho, na którym jest przebieg, a w liczniku jest tylko dzienny, ale mniejsza z tym. Chodzi mi głównie o zmiane przebiegu jest ok. 210tyś, nie pamiętam dokładnie bo tacho jest rozebrane i zgrałem zawartość jako 16bit i 8 bit, zawsze tak robie dla pewności, robiłem to willemem, pamięć 93C66, nie wiem co trzeba zmienić, wydaje mi się, że 00 7F, ale nie jestem pewnien, czy są jakieś sumy kontrolne.

A druga sprawa to taka, żę samochód ma ograniczenie prędkości do 140km/h, jak prędkość przekracza 130, to tacho miga, a przy 140 dalej już się nie rozpędzi, gdzie może być ta blokda, w tachu, czy komputerze silnika?
    Pozdrawiam i proszę o pomoc dość pilna sprawa
    Załączniki:
    • Tacho.zip (727 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21570480
    bonzaj_pako88
    Poziom 1  
    Jeśli ktoś będzie miał problem z prędkościomierzem po zmianie silnika na zwykły, np. 2.8, to zapraszam na priv. Wiem, jak to opanować.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Mascot oryginalnie zamontowany jest tachograf, który steruje impulsem prędkościomierza. Po demontażu tachografu prędkościomierz przestaje działać, ponieważ impuls prędkościomierza jest generowany przez tachograf lub powiązany z nim układ. W przypadku silnika Iveco, na którym bazuje Mascot, konieczna jest wymiana części instalacji elektrycznej pod deską rozdzielczą, aby prędkościomierz działał poprawnie bez tachografu. Istnieje możliwość podłączenia impulsu prędkościomierza bez tachografu poprzez odpowiednie przełączenie przewodów we wtykach (biały, żółty, brązowy), jednak wymaga to programowania stałej w liczniku, a wskazania mogą odbiegać od rzeczywistości. Impuls prędkościomierza może pochodzić z czujnika na skrzyni biegów lub z systemu ABS. W przypadku zmiany silnika na inny model, np. 2.8, konieczne jest dostosowanie układu prędkościomierza, co można omówić indywidualnie. Dodatkowo, w podobnych pojazdach (np. Nissan Interstar, Renault Master) tachografy mają ograniczenia prędkości i specyficzne sposoby zapisu przebiegu, co może wpływać na działanie prędkościomierza i wymagać ingerencji w pamięć EEPROM (np. 93C66).
REKLAMA