logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartość części z demontażu?

nicnierozumiem 18 Sie 2018 22:32 1440 17
  • #1 17391475
    nicnierozumiem
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich użytkowników elektrody, jest to mój pierwszy post który w końcu odważyłem się napisać na forum, a to z tego powodu że bardzo trudno jest mi ogarnąć zasady tu panujące. Nie raz miałem ochotę o coś zapytać na forum, lecz zawsze ogarniał mnie strach i przerażenie że posypią się gwizdy i będą sypały się pouczenia itp, itd. No ale stało się " Niech się dzieje wola nieba z nią się zawsze zgodzić trzeba" :) Biorę to na klatę bo udało mi się znaleźć dział HydePark gdzie jak sądzę nikt mnie na początku nie skarci żebym przejrzał zasoby elektrody zanim coś napiszę lub że nie w tym dziale zamieszczam post itd, itp. Choć muszę przyznać że dzięki Wam jest tutaj porządek. Chcę jeszcze nadmienić że nie jestem biegły w dziedzinie elektroniki (nawet nie raczkuję, uczę się dopiero siadać) ale ona zawsze od najmłodszych lat mnie fascynuje
    A więc przechodzę do tematu jak w tytule, czy w dzisiejszych czasach części z demontażu mają jakąś wartość i czy jest na to popyt? Trafiła mi się ostatnio na złomie okazja, została tam zezłomowana maszyna przemysłowa prawdopodobnie była to kopertownica szalało przy niej sporo amatorów ciekawych fantów ale i dla mnie też udało się coś zdobyć :) Zamieszczam kilka ze zdobyczy do obejrzenia i mam pytanie czy warto to rozmontować i sprzedać, czy jest szansa że znajdę na te podzespoły chętnych czy nie zawracać sobie tym głowy i sprzedać do skupu metali kolorowych?
    Załączniki:
    • Wartość części z demontażu? DSCN3155.JPG (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3154.JPG (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3152.JPG (3.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3146.JPG (3.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3144.JPG (3.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3143.JPG (3.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3142.JPG (3.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3141.JPG (3.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3139.JPG (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wartość części z demontażu? DSCN3137.JPG (3.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17391510
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1861
    Żeby to rozmontować , trzeba mieć rozlutownicę

Z elementów, które mająś jaką wartość: DRAM 41464, MC68000,EPROM 27Cxxx (z oczkiem)

Elementy RLC, pozostałe układy ULN, LS, HC, HCT, nie mają żadnej wartości.

Kondensatory tantalowe - wartość na odzysk tantalu.

Te płyty mają status "elektronika przemysłowa", jest ona droższa na skupie niż płyty komputerowe na procesory P3, P4
  • #3 17391590
    nicnierozumiem
    Poziom 8  
    Dzięki za info posiadam rozlutownicę i stacje lutowniczą hot-air więc zabieram się za demontaż wskazanych elementów. I też innych użytkowników proszę i wskazówki.
  • #4 17392526
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17392642
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1696
    Wbrew pozorom i układy TTL/CMOS mają swoją wartość dlatego że są coraz trudniej dostępne.
    Tak naprawdę każdy układ scalony na tego typu płytach ma wartość, problem jednak tkwi w znalezieniu kogoś, komu akurat taki układ będzie potrzebny.
    Zdecydowanie lepiej byłoby sprzedać te płyty w całości - to na pewno ktoś kupi, a wyjmiesz układ scalony, wystawisz go na sprzedaż i jak długo zamierzasz czekać aż trafi się klient?
    Idę o zakład, że w końcu te układy trafią do kosza.
  • #6 17392670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17392685
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1057
    Najlepiej dać ogłoszenie a jak będzie kupiec wtedy dopiero wylutować.
  • #8 17392711
    Artur k.
    Christophorus napisał:
    Ceny pojedynczych układów TTL/CMOS wahają się od około 1 zł nawet do kilku zł za pojedynczy układ, w zależności jaką pełni funkcję.

Nie tylko funkcja jest istotna. Jakiś czas temu szukałem 74F04. 7404 czy inne LS są na pęczki, ale wersji F się sporo naszukałem i musiałem zapłacić 8zł za niego jak już znalazłem.
    Na takich starych płytach jest mnóstwo układów, które są na dzień dzisiejszy trudnodostępne i w związku z tym mają jakąś konkretną wartość.
    Tylko niestety jak sam napisałeś - trzeba znaleźć na to klienta.
  • #9 17393125
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    No i pytanie - nie wiemy, czy w ogóle sprawne :)
  • #10 17394026
    katakrowa
    Poziom 23  
    Ocena: 854
    W Chinach i Indiach są firmy co robią to masową skalę można u nich kupić przeróżne układy, które już wyszły z produkcji. Układy są ładnie oczyszczone i sprawdzone. Takie "hurtownie" bez problemu znajdziesz w międzynarodowym serwisie aukcyjnym. Co Ciekawe po wpisaniu tranzystora TG5 widać, że Polacy też nie próżnują - każdy z takich użytkowników ma po kilka tysięcy produktów ...
    Jak zobaczysz skalę tej działalności to będziesz musiał zdecydować czy warto się bawić w demontaż 10 płyt ...
  • #11 17394809
    nicnierozumiem
    Poziom 8  
    Mam tych płyt dużo więcej, w całości ich nie chcę sprzedawać interesuje mnie tylko sprzedaż samych podzespołów z tych płyt. Mam odpowiedni sprzęt i umiejętności do demontażu, jak będzie ktoś zainteresowany to mogę udzielać gwarancji rozruchowej na kupione elementy. Na złom nie oddam tego z tego powodu że sam robię próby z odzyskiem metali szlachetnych, a tak z ciekawości zawiozłem kilka takich płyt na skup żeby zorientować się co mi zaproponują za nie i dowiedziałem się że po 20 zł za kilogram mogą mi zapłacić:(
    Jeszcze nie miałem czasu tego rozlutowywać, i zrobię to dopiero jak znajdę kupca na konkretny element jak słusznie zauważył to janek1815. Chociaż nie będzie problemu ze znalezieniem danego elementu jak będzie potrzebny:)) Jak odgrzebię resztę tych płyt to wstawię zdjęcia może kogoś coś zainteresuje? A co do tego że w Chinach i Indiach są firmy co produkują takie rzeczy to pewnie i tak, tylko ciekawe jakiej są jakości? A ta maszyna była sprawna gdy ją złomowano, a złomowano ją z tego powodu że była kupiona z dofinansowania UE i okres jej pracy miną, a firmie dofinansowano następną nowocześniejszą. Więc podejrzewam że podzespoły też są sprawne. Dziękuję wszystkim których zainteresował temat i wyrazili swój pogląd na moje pytanie wasze wypowiedzi są dla mnie ważne i pomocne, proszę też innych użytkowników o przejrzenie zdjęć może też coś ciekawego zauważą na tych płytach, w środę lub czwartek postaram się wrzucić fotki tych płyt które jeszcze mam.
  • #12 17395183
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Motorolki MC6800 to trzymaj, fani Amigi wykupią, a jak to jeszcze wersje wysoko taktowane to już całkiem ;)
  • #13 17395192
    Artur k.
    nicnierozumiem napisał:
    am odpowiedni sprzęt i umiejętności do demontażu

Hehe, w umiejętności nie śmiem wątpić, ale w sprzęt... Nie wiem czy zdołasz jedną płytę w całości rozlutować tą ZD-8915. :D
  • #14 17395268
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Artur k. napisał:
    nicnierozumiem napisał:
    am odpowiedni sprzęt i umiejętności do demontażu

Hehe, w umiejętności nie śmiem wątpić, ale w sprzęt... Nie wiem czy zdołasz jedną płytę w całości rozlutować tą ZD-8915. :D

Ja wątpię z mojego doświadczenia w "żywotność" takich scalaków po rozlucie. Na 95% nie przeżywają tego. Kilkanaście Amig przerobiłem bo ktoś transformatorówką próbował poprawić luty, ale zapomniał o polu elektromagnetycznym i przegrzaniach.

Powodzenia, ale ja bym tego nie kupił.

Mój znajomy który naprawia telewizory mówił mi zawsze, że części z demontażu to mam sobie w d... wsadzić - może będą działać...
  • #15 17395466
    Artur k.
    darts napisał:
    Ja wątpię z mojego doświadczenia w "żywotność" takich scalaków po rozlucie.

Moje doświadczenia są zupełnie inne. Jeśli się elementy wylutuje prawidłowo, to nie ma problemu.
    Natomiast jeśli używa się do tego celu niewłaściwych narzędzi albo nawet używając właściwych narzędzi nie ma się odpowiednich umiejętności, to istotnie - elementy można wyrzucić do kosza.
    Nawiasem mówiąc transformatorówką z powodzeniem lutowałem nawet elementy SMD i wszystko działało bez problemów.

darts napisał:
    Mój znajomy który naprawia telewizory mówił mi zawsze, że części z demontażu to mam sobie w d... wsadzić - może będą działać...

A to jest ciekawe stwierdzenie. Każdy doświadczony fachowiec (szczególnie od TV) powie Ci coś zupełnie innego. Powód jest prosty - w dobie wszechobecnych podróbek nigdy nie wiesz co kupujesz, a jak kupujesz sprawny element z demontażu i wiesz że na 99% zadziała.
    Dawniej nagminne były podróbki tranzystorów tzw "HOT" oraz układów scalonych odchylania pionowego - dlatego "starzy" fachowcy jednak woleli ten demontaż i do dziś wielu woli (ja często też).
  • #16 17398434
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    1-to zwykle płyty lutowane na fali lutowniczej.
    2-w tym przypadku luty są twarde i przy wylutowywaniu trzeba uważać na zmiękczenie spoiwa wokół nóżek...jest co robić .
    3-lepiej jest opisać co na tej płycie jest i wtedy deklarować ew. wylutowywanie ...
    w.g. potrzeb.
  • #17 17399002
    Artur k.
    To czy luty są twarde czy nie to kwestia drugorzędna w tym przypadku. Tutaj mamy płytę wielowarstwową, demontaż z takich płyt zawsze jest trudniejszy ze względu na metalizację otworów. W takich przypadkach zawsze należy nałożyć dużo świeżej cyny (najlepiej z ołowiem) i dopiero potem odsysać. Można próbować z samym topnikiem i często się to udaje, ale niestety dużo zależy od tego jaką cyną płyta była lutowana. Dlatego ja zawsze dokładam świeżej cyny.
  • #18 17399215
    nicnierozumiem
    Poziom 8  
    Ja też przy rozlutowywaniu prawie zawsze dodaje świeżą cynę bardzo ułatwia to pracę, na tych płytach robiłem próby jak to będzie szło i nie ma tragedii całkiem nieźle idzie cyna jest dość miękka. A tu kilka elementów z demontażu.
    Odgrzebałem resztę płyt i jak wspominałem wcześniej, wrzucam je do przeanalizowania pod kontem zawartości ciekawych i wartościowych elementów.
    Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?Wartość części z demontażu?
    Może przy okazji ktoś upatrzy sobie coś czego poszukuje?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wartości części elektronicznych z demontażu. Użytkownicy wskazali, że niektóre elementy, takie jak układy scalone DRAM 41464, MC68000 oraz EPROM 27Cxxx, mogą mieć znaczną wartość, podczas gdy inne, jak elementy RLC czy układy ULN, LS, HC, HCT, są mniej wartościowe. Zwrócono uwagę na trudności związane z demontażem, które mogą wpłynąć na jakość odzyskanych komponentów. Użytkownicy sugerowali, aby sprzedawać płyty w całości jako złom elektroniczny, co może być bardziej opłacalne niż wylutowywanie poszczególnych elementów. Wartość układów TTL/CMOS również wzrosła z powodu ich ograniczonej dostępności. Wskazano na możliwość sprzedaży elementów z demontażu z gwarancją rozruchową, a także na istnienie firm w Chinach i Indiach, które oferują podobne komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA