logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przy włączeniu komputera jeden z dysków jest nie wykrywany

bartek_em 16 Wrz 2018 11:03 1128 11
  • #1 17442883
    bartek_em
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam,

Mam taki problem. Mam cztery dyski, trzy HDD i jeden SSD. Co jakiś czas podczas włączenia komputera jeden z HDD nie zostaje wykryty przez bios. Wtedy też znaczenie dłużej włącza się komputer. Sam restart nie pomaga. Należy komputer wyłączyć i włączyć jeszcze raz, wtedy zostanie wykryty. Myślałem, że może coś z płytą główną albo jakiś błąd w biosie tej płyty ale ostatnio wymieniłem części, w tym płytę i nadal pojawia się ten sam problem. Dzieje się to tak raz na 10 dni? Nie za często, może nawet rzadziej. Teraz to pisząc przyszło mi namyśl, że może kabel sata spróbować wymienić?

Dysk to WD 10EFRX ( RED 1TB). Obecna płyta to MSI Z370 SLI PLUS, z wgranym najnowszym biosem.
  • #2 17442946
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Zamiast wyłączyć komputer próbowałeś zrobić:"Skanuj w poszukiwaniu sprzętu".
    Znalazł czy nie znalazł w tedy ten dysk, daj znać.
  • #3 17442988
    isabelll
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Jak rozumiem, zawsze jest to ten sam dysk, niezależnie od płyty głównej.

w takim razie usterka tkwi albo w kabelku (sata lub zasilanie), albo w samym dysku.
  • #4 17443127
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    bartek_em napisał:
    podczas włączenia komputera jeden z HDD nie zostaje wykryty przez bios. Wtedy też znaczenie dłużej włącza się komputer. Sam restert nie pomaga. Należy komputer wyłączyć i włączyć jeszcze raz, wtedy zostanie wykryty.

Proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. będzie można coś bliżej powiedzieć.
  • #5 17443248
    PiotrK18
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Proponuję wymienić kabel łączący dysk z płytą na nowy. Jeżeli to nie rozwiąże problemu, lepiej skopiuj wszystkie dane z tego dysku bo najprawdopodobiej się już kończy. Ja miałem dokładnie to samo i na 4 dzień bios wyrzucił komunikat od SMART że dysk ma awarię i już "nie wstał". Aczkolwiek wcale nie musi tak być bo sam raz miałem np. taki przypadek ze z dnia na dzień , że SMART zaczął sypać błędami wskazującymi na awarię dysku twardego i po wymianie kabla na nowy, wszystkie błędy jakby się skasowały i status z dysku zmienił się z uwaga na zdrowy.
  • #6 17443332
    bartek_em
    Poziom 10  
    nie próbowałem skanować w windowsie, nie sądze zeby coś znalazł skoro w biosie go wtedy nie widać. Coś mi się wydaje ,że kabelki trzeba posprawdzać.

smart załączony. Jako jedyny dysk ma jakieś raw read error, reszta nie ma.
    Załączniki:
    • Przy włączeniu komputera jeden z dysków jest nie wykrywany smart.png (37.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17443372
    PiotrK18
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dysk się może kończyć. Raw read error rate to jest błąd, który może wskazywać na problem z samym talerzami, lub głowicami.
  • #8 17443403
    bartek_em
    Poziom 10  
    wymieniłem kabel, wszedłem do smarta i wartość się zmieniła na 1506.
  • #9 17443409
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    O przewodzie świadczy atrybut (C7) i jest OK.
    bartek_em napisał:
    wartość się zmieniła na 1506

Przydało by się wykonać test powierzchni np w MHDD 2xF4, ewentualnie podobnym programie najlepiej uruchomionym z bootowalnego nośnika.
    O S.M.A.R.T. - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • #10 17443837
    isabelll
    Poziom 9  
    jakość talerzy raczej nie ma nic do rzeczy, jeśli kabelek wymieniony i nadal będzie się to zdarzać, to albo złączówka dysku jest np. brudna, albo siada elektronika.

czy dysk startuje tak jak inne - słuchwaka przykładana do dysków i porównaj. Albo nasłuchuj tylko z jednym dyskiem podłączonym na raz.
  • #11 17461792
    bartek_em
    Poziom 10  
    Uznałem ,że trzeba się tego dysku pozbyć. Byłem na kupnie dysku ssd nvme, pierwotnie 256 gb , więc stwierdziłem ze kupie 512 i się powinienem zmieścić z danymi. Kupiłem Plextora bez radiatora i do tego osobno radiator. Po podłączeniu dysku przestał mi działać napęd DVD. Normanie tacka wychodzi, słychać go jak się włącza komputera ale w biosie go nie widać. Próbowałem zmienić kabel zasilający i kabel sata i inne gniazdo sata, nic to nie dało. Sprawdziłem na innym komputerze i normalnie działa. Hmm czy to możliwe aby jakieś spięcie robił ten dysk? albo jego radiator.. ?
  • #12 17472660
    isabelll
    Poziom 9  
    radiator do dysku SSD SATA ? rzeczywiście potrzebny ? No ale dysk działa, tylko DVD przestał, mimo, że nie był przełączany do innego gniazdka SATA. Czy tak? Mniejsza o późniejsze próby.

Nigdy nie widziałem problemów z rozpoznawaniem dysków SATA przez BIOS, chyba, że połączenia szwankowały. U ciebie zdarza się to nagminnie, zmiana płyt głównych, zmiana dysku, nie pomogła. Czy to nie daje Ci nic do myślenia?

Dysk może zawieszać procedurę biosu, jeśli nie odpowiada poprawnie. Czy bios działa, widać inne dyski i można chodzić po menu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wykrywaniem jednego z dysków HDD (WD 10EFRX) przez BIOS podczas uruchamiania komputera. Problem występuje sporadycznie, co 10 dni, a restart nie pomaga; konieczne jest ponowne włączenie komputera. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej (MSI Z370 SLI PLUS) lub błędy w BIOSie, mimo że ostatnio wymienił części. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana kabla SATA, sprawdzenie S.M.A.R.T. dysku oraz testowanie z innymi dyskami. Po wymianie kabla, wartość S.M.A.R.T. zmieniła się, co może wskazywać na poprawę. Użytkownik zdecydował się na zakup nowego dysku SSD NVMe (Plextor) i napotkał problemy z napędem DVD, który przestał być widoczny w BIOSie po podłączeniu nowego dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA