Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Migająca żarówka, gdy zapalam światło

Kobison1 27 Sep 2018 08:23 1119 19
    Kobison1
    Level 4  
    Witam,
    Stworzyłem projekt, w którym sterowanie oświetleniem odbywa się poprzez aplikacje w tablecie bądź poprzez głos. Do tego używam mikrokontrolera arduino nano jednakże problem nie znajduje się tutaj. Chciałem zrobić aby ładowanie zarówno arduino który jest zasilany z powerbanka jak i tabletu odbywało sięw momencie, gdy światło jest zapalone. Cały układ znajduje się w miejscu zwykłego włącznika światła. Aby to zrobić dołączyłem w szereg z przekaznikiem pełniącym rolę przełącznika gniazdko do którego jest podłączona ładowarka do telefonu. Całość znajduje się w obwodzie żarówki. Problem jest w tym, że gdy zapalam światło żarówka mryga dość szybko jednak jest to widoczne i strasznie denerwujące. Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać? Ewentualnie moglobybyc ładowanie na stałe z sieci jednakże kłucie w ścianie odpada oraz jakieś przewody na wierzchu też odpadają. Nie mam zupełnie pomysłu jak to zrobić. Pomocy.
    Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam
    cpkpiotr
    Level 13  
    Mam pomysł - wrysuj schemat połączeń elektrycznych (nie Twoja zabawka, tylko światło).
    Niestety, sterowanie światłem na klatce schodowej może mieć parę wersji - zależnych głównie od liczby przełączników. Musisz dokładnie wiedzieć jak to wygląda, żeby kombinować gdzie się wpiąć, no i też żeby tutaj ktokolwiek mógł pomóc.
    Kobison1
    Level 4  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mamy tu doczynienia ze światłem schodowym tylko zwykłym oświetleniem w pokoju. Zupełnie nie mam pomysłu jak to zrobić.
    PS. Przepraszam za taki rysunek ale aktualnie jestem w pracy i nie mam dostępu do jakiegokolwiek programu graficznego.

https://obrazki.elektroda.pl/2747418600_1538031935.jpg

Poprawiam rysunek. Nie uwzględniłem gniazdka:

https://obrazki.elektroda.pl/1553277800_1538032321.jpg
    cpkpiotr
    Level 13  
    Proponuję nie patrzeć na drugi schemat z gniazdkiem :-)

Patrząc na pierwszy schemat:
    Zakładamy, że to co opisałeś jako przekaźnik, to styk wykonawczy jakiejś czarnej skrzynki, w którą nie wnikamy, tak (arduino)?
    W takim razie należałoby wypiąć arduino (sterowany przez arduino przekaźnik rozumiem będzie odwzbudzony). W tej sytuacji obwód jest otwarty i nie ma prawa świecić żarówka.
    Kobison1
    Level 4  
    Wszystko się zgadza. Tylko nie wiem w jaki sposób zasilac to wszystko bez używania powerbankow i tym podobnych. Ewentualnie żeby owe powerbanki ładowały się przy zapalonym bądź zgaszonym świetle. Chciałem użyć gniazdka jak w drugim schemacie żeby ładowanie odbywało się przy załączonym świetle jednakże gdy podpialem układ w owy sposób żarówka mrugala. Wiecie jak inaczej mozna to rozwiązać?

Dodano po 1 [minuty]:

I ciekawi mnie dlaczego żarówka mruga. Do gniazdka wpinam ładowarkę do telefonu.
    Rafikusa
    Level 18  
    Quote:
    Cały układ znajduje się w miejscu zwykłego włącznika światła. Aby to zrobić dołączyłem w szereg z przekaznikiem pełniącym rolę przełącznika gniazdko do którego jest podłączona ładowarka do telefonu.

Jeżeli przy twoim włączniku masz tylko dwie żyły, to nie masz jakiejkolwiek możliwości podłączenia tam gniazdka 230V.
    Jeżeli gniazdko 230V podłączasz w szereg do włącznika, to przy użyciu żarówki 60W (lub więcej) możesz zasilić jakąś małą ładowarke, ale żarówka będzie się tylko trochę grzała.
    Jeżeli u ciebie żarówka miga, to wychodzę z założenia, że to lampa LED.
    Kobison1
    Level 4  
    Rzeczywiście jest to lampa led. A czemu ona mryga ? A wie ktoś w jaki inny sposób można rozwiązać ten problem? Jakieś równolegle połączenie z diodą prostownicza bądź cokolwiek?
    teskot
    Level 35  
    Nie możesz łączyć gniazda szeregowo z czymkolwiek. To jest pozbawione sensu. Jest możliwość pozyskania niewielkiej ilości energii w takim układzie, ale wymaga to zastosowania dodatkowych elementów w obwodzie i najlepiej wymiany lampy na tradycyjną, żarową. A jeśli nie to wprowadzenie modyfikacji również w oprawie oświetleniowej. Podaj parametry zasilania Twojego układu: napięcie, natężenie. Co jest elementem wykonawczym? Przekaźnik?
    Kobison1
    Level 4  
    Tak elementem wykonawczym jest przekaznik sterowanie sterowanie odbywa się przez arduino czyli na zlączu cyfrowym (sterującym przekaznikiem) jest około 4,8V prądu dokładnie nie pamiętam i do tego jest dołączony moduł bluetooth zasilany 5V. Da się jakoś rozwiązać ten problem?
    teskot
    Level 35  
    Da się, ale prąd trzeba znać. Przekaźnik może pobierać zarówno 20mA jak i 150mA więc podaj choć jego typ. Ponadto potrzebna będzie moc zainstalowanego oświetlenia: obecna, maksymalna możliwa i minimalna możliwa. Aha, i skoro jest sterowanie z tabletu bądź smartfona to zapewne jest jakiś moduł Bluetooth lub WiFi. A one trochę mogą pobierać. Musisz więc dokonać pomiarów lub podać jakąś specyfikację użytych elementów.
    cpkpiotr
    Level 13  
    O! Więc rzeczywiście podpiąłeś gniazdko szeregowo!

Musi być tak -
    1. gniazdko wyprowadzasz do L i drugi koniec do N
    2. styk wykonawczy z arduino wg schematu pierwszego.

I to wszystko. Nic nie będzie migać. Żarówka migała, bo szeregowo do niej podpiąłeś przetwornicę zasilającą arduino - tak nie wolno :-)

Dalej nie rozumiem jednak tego, bo skoro styk wykonawczy arduino jest otwarty, to szeregowo gniazdko już nie ma znaczenia (przecież nie ma energii w zasilaczu, bo styk jest otwarty)! Musiało być podpięte inaczej!
    teskot
    Level 35  
    Tylko autor nie ma w tym miejscu dostępnego najprawdopodobniej przewodu N. Ale przy niewielkich mocach temat jest do ogarnięcia, tylko trzeba znać więcej szczegółów. Póki co mogę powiedzieć, że zasilanie żarówki będzie poprzez 2 diody zenera połączone anodami szeregowo. W oprawie też będzie potrzebna modyfikacja.
    Kobison1
    Level 4  
    Żarówka miga tylko przy załączonym przekazniku.

Jeżeli chodzi o przekaznik pobór prądu wynosi około 20mA jeżeli chodzi o żarówkę to dziś wieczorem to będę wiedział.
    Kobison1
    Level 4  
    Przepraszam za opóźnienie. Żarówka jest 6W a pobor prądu wynosi 55mA
    Anonymous
    Anonymous  
    Kobison1
    Level 4  
    Dziękuję za pomoc. Jeżeli do wieczora nie pojawią się inne rozwiązania to zamykam temat. Pozdrawiam.
    teskot
    Level 35  
    Przesyłam schemat (przetestowany w naturze) zasilania wziętego ze spadku napięcia na diodach zenera połączonych szeregowo z obciążeniem. Wartości elementów trzeba będzie pewnie jeszcze dobrać w zależności od lokalnych uwarunkowań. Jeśli chodzi o kondensatory C1 i C2 to koniecznie muszą być one klasy X2, czyli dostosowane do pracy z napięciem sieciowym. Rezystor R1 będzie się nieco grzał, kiedy światło będzie zapalone toteż trzeba mu zapewnić możliwość odprowadzenia ciepła. Diody zenera 6V8 dobrane dla uzyskania zasilania o napięciu około 5V. Migająca żarówka, gdy zapalam światło
    teskot
    Level 35  
    C1 stanowi dla prądu zmiennego szeregową reaktancję zależną właśnie od jego pojemności. Słowem ogranicza prąd płynący w obwodzie, a jednocześnie zapewnia jego przepływ przy otwartym styku przekaźnika załączającego oświetlenie. C2 i R1 podobnie, z tym, że ich wypadkowa rezystancja zastępcza jest znacznie niższa. Chodzi o to, żeby napięcie na lampie LED nie przekroczyło napięcia jej zapłonu. Zaletą tego rozwiązania jest to, że zasilanie zapewnione jest niezależnie od tego, czy żarówka świeci czy nie. Oczywiście jeśli zastosujemy klasyczne, żarowe źródło światła to R1 i C2 stają się zbędne, ale może się okazać, że trzeba zastosować większej mocy diody zenera.