Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmniejszenie twardości wody

fan_r 20 Paź 2018 10:23 387 12
  • #1 20 Paź 2018 10:23
    fan_r
    Poziom 9  

    Mamy dosyć twardą wodę w domu z wodociągów miejskich. Tak twarda, że dosyć szybko niszczą się urządzenia sanitarne, już nie wspomne o herbacie, która zostawia na szklance osad nie do umycia. Macie jakieś sposoby na twardą wodę? Może jakiś dobry filtr, tylko jaki? Rodzina 2+1. Średniomiesięczne zużycie wody na poziomie 10 m3.

    0 12
  • #2 20 Paź 2018 10:29
    vodiczka
    Poziom 43  

    Od ponad dwudziestu lat są dostępne na rynku filtry o różnej wydajności, zmiękczające wodę. Do wyboru do koloru. Nie szukałeś w google? Może konkretny model podpowie ktoś kto używa go przynajmniej od trzech lat, wymieni jego zalety i wady.

    0
  • #4 21 Paź 2018 09:30
    vodiczka
    Poziom 43  

    Są "małe" filtry dla jednego punktu poboru wody. Spokojnie mieści się pod zlewozmywakiem.

    0
  • #6 28 Paź 2018 10:05
    fan_r
    Poziom 9  

    Bardziej myślałem o odwróconej osmozie.

    0
  • #7 28 Paź 2018 17:40
    g_egorz
    Poziom 13  

    Ja od 8 lat mam zestaw/model R07 z tego sklepu: https://sklep.osmoza.pl/, przy okazji zastępuje filtr w ekspresie do kawy Jura (miesięczny koszt filtrów do ekspresu ok. 50) więc zestaw zwraca się po roku, również w czajniku całkowity brak kamienia

    0
  • #8 28 Paź 2018 17:46
    Rezystor240
    Poziom 37  

    g_egorz napisał:
    również w czajniku całkowity brak kamienia


    To też nie dobrze, to popadanie ze skrajności w skrajność.

    0
  • #9 28 Paź 2018 17:50
    g_egorz
    Poziom 13  

    Rezystor240 napisał:
    g_egorz napisał:
    również w czajniku całkowity brak kamienia


    To też nie dobrze, to popadanie ze skrajności w skrajność.


    Zgadzam się z Tobą ale akurat ten zestaw ma "mineralizator" i nie piję "destylowanej" ta jest tylko do gotowania.

    0
  • #10 28 Paź 2018 18:41
    tadkli9743
    Poziom 21  

    Witaj

    Na stronie http://www.instalacjebudowlane.pl/8994-25-119...ag--oszczednosc-energii-troska-o-zdrowie.html przeczytałem na temat twardej wody i odwróconej osmozy.

    Poniżej zamieszczam fragment tego opisu

    ..." Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie :
    „....Twardość wody nie ma najmniejszego wpływu na tworzenie kamieni lub piasku w nerkach czy w woreczku żółciowym. Ich powstawanie wynika z zaburzeń metabolizmu i nie ma żadnego związku z zawartością wapnia i magnezu w diecie. Wapń, główny składnik wpływający na twardość nie ma żadnego szkodliwego wpływu na zdrowie. Ze względów sanitarnych, preferuje się raczej wodę względnie twardą…. Wody bardzo miękkie (poniżej 90 mg CaCO3/dm3) są szkodliwe dla człowieka. Z organizmu wypłukiwane są sole wapnia, co powoduje problemy z układem kostnym, zaburza prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego .......”


    Podobne informacje podają: Stacja Sanitarno-Epidemiologiczne w Gdyni
    „..Twarda woda traktowana jako zło przez producentów filtrów oraz zmiękczaczy do wody jest znacznie lepsza dla naszego organizmu niż woda miękka. ….Woda poddana procesowi odwróconej osmozy (OR) nie powinna być .. spożywana przez ludzi…”

    i Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne w Zgierzu, Zduńskiej Woli, Zamościu, itd., wodociągi w Poznaniu, Łodzi, Kielcach, Lublinie, Płocku, Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. prof. Juliana Aleksandrowicza ........ :

    ".......Im woda twardsza tym większa zawartość Ca 2+ i Mg 2+, a przecież obecność związków wapnia i magnezu w wodzie jest wskazana z uwagi na zdrowie człowieka. Szacuje się, że w typowej dziennej diecie przeciętnego Polaka brakuje 30 % tych bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu biopierwiastków. Ich niedobory w diecie można znacznie zniwelować pijąc wodę zawierającą te minerały. Ludzie korzystający z wody twardej mają na ogół niższe ciśnienie krwi, powolniejszy rytm serca oraz niższy poziom cholesterolu od konsumentów wody miękkiej. Wapń i magnez są niezbędne w diecie. Pierwiastki te są znacznie łatwiej przyswajalne z wody niż pożywienia. Magnez zawarty w wodzie wchłania się 30 razy lepiej niż zawarty w pożywieniu. Dodatkowo proces przetwarzania żywności (np. gotowanie) powoduje 30-75% utratę tego pierwiastka.

    Natomiast w lutym 2014 roku Polska Agencja Prasowa podała informację o badaniach wody z niską zawartością wapnia wykonanych przez uniwersytet w Michigan (USA) pt." Niedobór wapnia sprzyja rakowi jelita grubego" . Tytuł pracy amerykańskiej dostępnej w internecie: Zebrafish help decode link between calcium deficiency and colon cancer.

    Pozdrawiam

    0
  • #11 30 Paź 2018 19:44
    saskia
    Poziom 38  

    Nie chcial bym sie tu wymadrzac, ale nalezalo by zwrocic uwage na to ze sa dwa rodzaje twardosci wody, jedna to twardosc ogolna, a druga to twardosc weglanowa, onie czesto wyrazane w tzw. stopniach niemieckich.
    Obie twardosci wspolistnieja w kazdej wodzie z naturalnych zrodel, ale nie nie maj takiego samego wplywu na osadzanie sie kamienia na urzadzeniach sanitarnych czy czajnikach.
    Tak samo nie maja jednakowego wplywu na zdrowie i potrzeby organizmu na niektore mineralne skladniki.
    Woda o twardosci ogolnej 6-10 stopni niemieckich i 2-3 stopnie niemieckie twardosci weglanowej jest nie tylko zdrowa, ale i nie pozostawia tak duzo osadow na np. wannach i zaworach.
    Natomiast woda w wiekszosci wodociagow to woda glebinowa o twardosci ogolnej czesto przekraczajacej 24 stopnie niemieckie i 8-10 stopni weglanowej, co w rzeczywistosci daje 4-ro krotnie wieksze zuzycie proszkow do prania, mydel i szamponow w porownaniu z woda o twardosci 6-10 stopni.
    Poza tym organizm tez musi pozbyc sie nadmiaru tych jonow z organizmu gdy pijemy tak twarda wode.
    Czy ktos z was pil tzw. wode wapienna? albo rozcienczone szklo wodne?
    Bo tak wlasnie wyglada to co mamy w wodociagach tylko nieco bardziej rozcienczone.
    Woda o twardosci pow. 12 stopni niemieckich nie powinna byc dopuszczona jako woda pitna, a co najwyzej do podlewania ogrodka.

    0
  • #12 31 Paź 2018 12:53
    nspd
    Poziom 4  

    Ale są określone normy, które muszą być spełnione, bo w przeciwnym razie woda nie zostałaby dopuszczona do użytku. Oczywiście nie pisze o tych jednorazowych przypadkach, gdy woda jest czymś zanieczyszczona.
    W miejskich spółkach dostarczających wodę funkcjonują laboratoria, które na bieżąco dokonują badań laboratoryjnych pod względem obecności bakterii lub szkodliwych metali czy innych drobin.

    Ale rzeczywiście zbyt trwarda woda to problem, poza tym często tego typu woda ma jeszcze kiepski, nieprzyjemny zapach. To wszystko można zredukować do bezpiecznych poziomów przy pomocy różnego rodzaju filtrów czy zmiękczaczy do wody.
    Pytanie czy twarda woda szkodzi? To zależy. Tutaj https://ecowater.pl/blog/fakty-i-mity-o-wodzie/ można znaleźć kilka faktów i mitów na temat twardej wody oraz informacji o tym czy i w jakich sytuacjach jest szkodliwa.

    0
  • #13 31 Paź 2018 20:55
    Covul
    Poziom 16  

    Jeśli faktycznie tak bardzo przeszkadza Ci osad na szklankach, armaturze, etc. to wstawiaj zmiękczacz, obojętnie jaki. Jeśli chcesz przyoszczędzić na zużywanej przez niego soli, to bierz z głowicą objętościową, w takim wypadku unikaj głowic Runxin bo turbinka pomiarowa w nich wbudowana jest marna i przy małych przepływach nie zlicza. Jeśli chcesz wydać mniej, bierz głowicę czasową, wtedy Rx może być i pewnie tańszej nie będzie. Ja osobiście polecałbym z głowicą Autotrol, ale to subiektywna opinia. A i pilnuj, żeby ustawili Ci obejście tak, żeby twardość wyjściowa nie była niższa niż 3 do 4 °dH

    1