logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo 1.4 1990 – pęknięty zbiornik wyrównawczy chłodziwa, możliwe powody

kermitp 30 Sie 2005 19:46 1930 11
REKLAMA
  • #1 1778280
    kermitp
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam mam fiata tipo i dzisiaj gdy byłem na diagnostyce pękł mi zbiornik wyrównawczy od chłodziwa ,czy wiecie jaka może być tego przyczyna?
    Troche mnie to zaniepokoiło bo zaczeli mnie straszyć uszczelką pod głowicą ale olej w misce olejowej ma kolor normalny a i auto nie straciło na mocy, jak miał ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1778320
    cba
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Czas robi swoje. Poprostu zmęczenie materiału.
  • REKLAMA
  • #3 1778328
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Hm.... dziwne że straszyli Cie uszczelką, przecież zamknięcie zbiorniczka nie jest hermetyczne :!: Być może była jakaś wada materiałowa.
  • #4 1778332
    kermitp
    Poziom 13  
    Mam taką nadzieje bo pękło na łączeniu , no cóż jutro szukam "nowego" zbiorniczka.
  • REKLAMA
  • #5 1778334
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 1779039
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Cytat:
    Hermetyczne,co ty opowiadasz że nie,zamkniety nadciśnieniowy układ chłodzenia

Fakt, sorki za bardzo istotną pomyłke, wielki błąd z mojej strony :!:
  • #7 1779621
    kermitp
    Poziom 13  
    elektrowentylator włancza się adarzyło się to tuz po wyłączeniu się wentylatora chłodnicy. Jechałem nim jakies 2 kilometry do domu i zachowywał się normalnie dzisiaj jade do mechanika sprawdzić ciśnienie w silniku i szczelność zobaczymy co z tego wyjdzie. A korek od zbiorniczka ma od spodu jakąś dziuke nie do czego ona słuzy?
  • #9 1780433
    kermitp
    Poziom 13  
    To może przytkał się ten zawór i stąd ten bałagan no cóż jutro się okaże bo będe miał nowy abiorniczek.
  • #10 1848068
    kermitp
    Poziom 13  
    I tematu ciąg dalszy zbiorniczek jest razem z chłodnicą na stałe a to spory koszt i na razie go nie wymieniłem po prostu go skleiłem. W zbiorniczku wyrównawczym pojawiają mi się bombelki powietrza sugerowano mi uszczelkę pod głowicą, i tak zrobiłem wymienili uszczelkę,dałem głowice do szlifierza splanował ją wymienił uszczelniacze sprawdził szczelność i stwierdził że głowica jest dobra, po zmontowaniu niestety auto zachowuje się tak samo. Czy wie ktoś czy te bombelki w zbiorniczku to normalne ?
  • Pomocny post
    #11 1878376
    swrn
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Siemanko wszystkim.Masz zapowietrzony układ chłodzenia.Zrób tak w kabinie na maxa przekręć ogrzewanie odkręć zawór przy wejściu do kabiny (nagrzewnicy) odpowietrzający - jak nie masz to odkręć przy chłodnicy poczekaj jak zacznie wypływać tamtędy płyn chłodzący wtedy zamknij zaworek.Włącz silnik i przy odkręconym korku tego zbiorniczna wyrównawczego obserwuj czy ci idą bąbelki powietrza. czekaj , aż przesaną .Jeśli nie - powtórz tak z 2 - 3 razy .Zamknij korek od zbiornika wyrównawczego i będzie OK ( zdaża się - mi tylko raz , że miałem zapchany korek bezpiczeństwa - sprawdź) .Nareczka i powodzenia.
  • #12 1983920
    kermitp
    Poziom 13  
    Przyczyną był zaworek bezpieczeństwa w korku zbiorniczka wyrównawczego, korek zrobiłem zbiorniczek skliłem poksiliną,auto odpowietrzyłem i autko chula że cho cho dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat Tipo 1.4 z 1990 roku pękł zbiornik wyrównawczy chłodziwa, co mogło być spowodowane zmęczeniem materiału lub wadą materiałową. Dyskusja wyjaśniła, że układ chłodzenia jest nadciśnieniowy i korek zbiorniczka posiada zawór bezpieczeństwa, który może się zapchać, powodując nadciśnienie i uszkodzenie zbiornika. Objawem problemu były bąbelki powietrza w zbiorniku wyrównawczym, co sugerowało zapowietrzenie układu chłodzenia. Wymiana uszczelki pod głowicą nie rozwiązała problemu. Zalecane było odpowietrzenie układu poprzez odkręcenie zaworu odpowietrzającego przy nagrzewnicy lub chłodnicy oraz obserwację przepływu płynu chłodzącego. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się zaworek bezpieczeństwa w korku zbiorniczka, który został oczyszczony, a zbiornik sklejony poksiliną, co przywróciło prawidłową pracę układu chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA