logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi Q5 , nie resetuje adblue -

serwis.urz.biurowych 28 Paź 2018 15:27 48309 9
REKLAMA
  • #1 17523650
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    W Audi Q5 2,0 tdi z 2012 r po lifcie wyswietlało komunikat Awaria Systemu za 200 km nie będzie można uruchomić zapłonu. Dolałem na full 18 litrów ale komunikat nie zniknął. Doszło do zera i zaczęło piszczeć i wyświetlał się komunikat że awaria systemu adblue, po czym zaczęło wskazywać że awaria systemu i wskazuje że 50 kilometrów zostało pomimo że jest nalane na full.
    Pomoże ktoś o co tu chodzi?
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 17523823
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Masz w aucie FAP, więc po uzupełnieniu płynu należy do komputera wprowadzić informację o tym fakcie.
  • #3 17523844
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Staszek49 napisał:
    Masz w aucie FAP, więc po uzupełnieniu płynu należy do komputera wprowadzić informację o tym fakcie.

Nie trzeba nic resetować ani wprowadzać! Auto samodzielnie powinno wykryć dolanie AdBlue i zresetować liczbę kilometrów.

Dodano po 2 [minuty]:

serwis.urz.biurowych napisał:
    Dolałem na full 18 litrów ale komunikat nie zniknął.

Zbiornik AdBlue mieści max 24 litry, więc skoro zmieściło się 18l, to znaczy że jeszcze około sześć litrów było. Brak automatycznego resetu świadczy o awarii, być może to tylko czujnik poziomu.
  • REKLAMA
  • #4 17524090
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Czyli serwis i komputer?
  • #5 17524568
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    K3 - dla wyjaśnienia zarzutów pod moim adresem informuję, że posiadam Peugeota 308 hdi i mechanik (z tej firmy) oświadczył, iż po uzupełnieniu wspomnianego płynu należy urządzeniem diagnostycznym zresetować licznik, aby sterownik "widział" rzeczywistą jego ilość. Nie posądzam go o szukanie w ten sposób frajerów. Na ten temat (dot. silników PSA) jest kilka informacji na forach, które potwierdzają moją wypowiedź.

Być może, że jestem w błędzie, bo sprawa dot. Audi, ale faktem jest, że jego właściciel pewnie i tak będzie musiał skorzystać z urządzenia diagnostycznego, aby ustalić faktyczną usterkę w aucie.
  • #6 17524578
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    Jesteś w błędzie bo u ciebie nie dolewa się Adblu.
    Tu dolewamy i to wszystko. Reszta sama. Nie, to jest niesprawność. Czas na diagnozę co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #7 17524612
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Staszek49 napisał:
    K3 - dla wyjaśnienia zarzutów pod moim adresem informuję, że posiadam Peugeota 308 hdi i mechanik (z tej firmy) oświadczył, iż po uzupełnieniu wspomnianego płynu należy urządzeniem diagnostycznym zresetować licznik, aby sterownik "widział" rzeczywistą jego ilość. Nie posądzam go o szukanie w ten sposób frajerów. Na ten temat (dot. silników PSA) jest kilka informacji na forach, które potwierdzają moją wypowiedź.

Być może, że jestem w błędzie, bo sprawa dot. Audi, ale faktem jest, że jego właściciel pewnie i tak będzie

musiał skorzystać z urządzenia diagnostycznego, aby ustalić faktyczną usterkę w aucie.

Jesteś w błędzie. Układ Adblue to coś innego niż cZynnik eolis w grupie psa.
  • REKLAMA
  • #8 17524629
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Staszek49 napisał:

I Audi, i Peugeot mają po cztery koła. Co nie znaczy, że czynności diagnostyczne i serwisowe są identyczne.
    Jak już wcześniej wspomniano, AdBlue to co innego niż płyn Eolis.
    I to że na ten temat jest coś gdzieś napisane, nie znaczy że będzie identycznie w Audi. Znajdź sobie post o HDI, tam może się przydasz a nie tu.
  • #9 17568817
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    w serwisie zdiagnozowano awarię czujnika NOX.
    Po wymianie adblue działa poprawnie.
    Dziękuję kolegom za pomoc.
  • #10 17617961
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    czujnik NOX, diabelnie drogie cholerstwo !!!

Podsumowanie tematu

✨ W Audi Q5 2,0 TDI z 2012 roku po dolaniu AdBlue użytkownik napotkał problem z komunikatem o awarii systemu, który nie znikał mimo uzupełnienia płynu. Użytkownicy forum sugerowali, że system powinien automatycznie zresetować licznik po dolaniu, a brak resetu może wskazywać na awarię czujnika poziomu lub czujnika NOX. Po diagnozie w serwisie potwierdzono awarię czujnika NOX, a po jego wymianie system AdBlue zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA