logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować

Pe_Ka 04 Lis 2018 23:01 16167 15
  • #1 17539000
    Pe_Ka
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dzię dobry
    Próbuję swoich sił z IOT wg, zdawało by się, gotowca:
    http://flytomcio.pl/raspberry-pi/pomiar-zuzyc...ektrycznej-z-wykorzystaniem-diody-w-liczniku/
    Wszystko szło jak z płatka do momentu kiedy trzeba było skomunikowac ze sobą ESP i Domoticza. Autor pisze "Następnie wybieramy port GPIO, oraz pozostałe ustawienia, w tym IDX urządzenia w Domoticzu" no właśnie mój problem dotyczy chyba tych pozostałych...
    Podsumowując: co i gdzie trzeba podać w ESP i Domoticzu, gdzie jakie IP, porty, loginy, passwordy i inne żeby to zaczęło działać?
  • #3 17539201
    Pe_Ka
    Poziom 10  
    Powyższy artykuł widziałem i jeżeli:
    - Controller IP to IP komputera z Domoticz
    - IDX to wartośc z pierwszej kolumny listy urządzeń
    to tak mam. Pytanie co to jest Unit nr ?
    A jak należy skonfigurować Domoticza? Tam też w zakładce konfiguracja jest kilka okienek do wypełnienia.
    Czy to może być kwestia ustawień mojej sieci w domu?
    Posiadam ESP-01 czy mam wgrywać soft dla 1024?
  • #4 17539624
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Ocena: 73
    Witam
    Soft 1024 to ESP musiał by mieć 8Mbit flash.
    ESP01 standardowo ma chyba 4Mbit flash więc soft 512k.
    Ja mam w lampie sufitowej zrobione na ESP01.
    Tu masz screeny z moich ustawień:
    DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurowaćPrzechwyty..ie1.PNG (17.24 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurowaćPrzechwyty..ie2.PNG (18.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurowaćPrzechwyty..ie3.PNG (13.02 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurowaćPrzechwyty..ie4.PNG (15.61 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurowaćPrzechwyty..ie5.PNG (15.53 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Controller IP to ip domoticza.
  • #5 17539697
    Pe_Ka
    Poziom 10  
    A jest szansa na screen z konfiguracji Domoticza?
  • #6 17539710
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurowaćdomoticz-d..ces.PNG (39.28 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17539889
    Pe_Ka
    Poziom 10  
    Nie chcę nadużywać uprzejmości, ale chodziło mi o zakładkę ustawienia/konfiguracja. Tam gdzie są hasła, loginy, IP, porty, mnóstwo suwaków na dole itp
  • #8 17539977
    ekrzychoooo

Poziom 17  
    Myślę że na początek zostaw tam wszystko tak jak jest domyślnie ustawione.
    Może parametr Sieci lokalne (bez hasła/loginu):
    127.0.0.*;192.168.0.*
    Jeśli twoja sieć lokalna jest typu 192.168.1.xxx to :
    127.0.0.*;192.168.1.*
    Ja mam w raspberry ekran lcd więc lokalnie 127.0.0.* mam dostęp bez logowania.
  • #9 17539988
    Pe_Ka
    Poziom 10  
    OK. To wieczorem kolejne podejście ;)

Dodano po 7 [godziny] 48 [minuty]:

nie bangla, tak to wygląda na screenach

DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować DOMOTICZ / ESP8266 / ESPEASY jak skonfigurować
    ESP-01 soft v0.9.5.2 -> ESPEasy R120 512
    IP kompa z Domoticzem 192.168.0.101
    macie pomysł co robię źle?
    I jeszcze jedno. Jak zainstalowac na nowo domoticza tak żeby nie pamiętał wprowadzonych danych, haseł, urządzeń? Czyszczenie Program Files i Chroma nie przynosi efektu
  • #10 17541558
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Kolego, masz adresy IP z różnych podsieci, ESP ma 192.168.1.21 a Domoticz 192.168.0.101 - bez routera nie pójdzie. Zmień adres IP ESP na np. 192.168.0.105 i sprawdź. Druga sprawa to Controller User i Controller Password na ESP, masz puste, podczas gdy na DOmoticz ma ustawioną autentykację.
    Zacznij od standardowej konfiguracji Domoticza (domyślnej) bez zabezpieczeń itp. i ustaw prawidłowe adresy IP na ESP, musi zadziałać.

Pozdr
  • #11 17541669
    Pe_Ka
    Poziom 10  
    ooooo pacz!!!! aż wstyd!! ale sie człowiek czasem tak zakręci
    zrobiłem porządek z IP, tzn. zalogowałem się do tego samego routera do którego na kablu jest podpiety komputer. teraz ESP z automatu dostało IP 192.168.0.104, komp ma 192.168.0.101 i wprowadzilem to oczywiście do ESP
    Przeinstalowałem Domoticza, ale z automatu wskakuje tam hasło (zabezpieczenie WWW) jakiś mega długi ciąg znaków. Okienko użytkownik puste. Wkleiłem ten ciąg znaków do ESP i też lipa.
    Sieci lokalne (bez hasła/loginu) mam 127.0.0.*;192.168.0.*
    nie wiem....
    wieczorem spróbuję na innym kompie

Dodano po 12 [godziny] 51 [minuty]:

ciekawostka, zadziałało na Firefox'ie, na Chrome'ie nie działa....
  • #12 17760704
    benon75
    Poziom 10  
    Potrzebuję Waszej pomocy. Pacjent Domoticz + styczniowe wydanie EasyESP wgrane do Wemos D1 mini. Zapętla się "Rules" jeśli szybko naciśnie się switch odpowiadający za zmianę stanu gpio przekaźnika. W rules mam standardową regułkę on.. do.. endon. Podczas naciskania z odstępem minimum 2 sekund wszystko działa OK. Jeśli czas skrócę do ok 1s. to już loteria, natomiast przy szybszym naciśnięciu zapętla się program i w sposób niekontrolowany zmienia stan gpio odpowiadające za sterowanie przekaźnikiem. Włącza i wyłącza bez końca, pomaga jedynie reset modułu D1.
    Wewnętrzny pullup dla switcha mam włączony, kombinowałem też z 10k do Vcc i nic to nie zmieniało. Kombinowałem też z timerami w rules ale nie pomagają.
    Pomóżcie bo od 2 dni z tym walczę i waham się czy ioT stawiać na Domoticzu czy nie pójść w Suplę, choć ta druga ma wiele do nadrobienia. Na wiosnę zaczynam budowę budynku 1000m2 i chciałbym już przygotować się do wdrożenia jakiegoś rozwiązania ioT.
  • #13 17786624
    credens
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    benon75 napisał:
    Potrzebuję Waszej pomocy. Pacjent Domoticz + styczniowe wydanie EasyESP wgrane do Wemos D1 mini. Zapętla się "Rules" jeśli szybko naciśnie się switch odpowiadający za zmianę stanu gpio przekaźnika. W rules mam standardową regułkę on.. do.. endon. Podczas naciskania z odstępem minimum 2 sekund wszystko działa OK. Jeśli czas skrócę do ok 1s. to już loteria, natomiast przy szybszym naciśnięciu zapętla się program i w sposób niekontrolowany zmienia stan gpio odpowiadające za sterowanie przekaźnikiem. Włącza i wyłącza bez końca, pomaga jedynie reset modułu D1.
    Wewnętrzny pullup dla switcha mam włączony, kombinowałem też z 10k do Vcc i nic to nie zmieniało. Kombinowałem też z timerami w rules ale nie pomagają.
    Pomóżcie bo od 2 dni z tym walczę i waham się czy ioT stawiać na Domoticzu czy nie pójść w Suplę, choć ta druga ma wiele do nadrobienia. Na wiosnę zaczynam budowę budynku 1000m2 i chciałbym już przygotować się do wdrożenia jakiegoś rozwiązania ioT.

Ustaw De-bounce na 200 albo na 250, u mnie pomogło. Stan przekaźnika prawdopodobnie zapętla się w komunikacji z domoticzem, gdyż po odhaczeniu 'Send to controler' wszystko działa jak należy z 'De-bounce' równym 0 ms.
  • #15 17786652
    credens
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    xury napisał:
    Ostatnio wydania developerskie ESPeasy są bardzo niestabilne. Polecałbym albo skorzystanie z wcześniejszych (wrzesień -październik 2018) albo przejść na Tasmota.

To fakt. Najnowszy espeasy przy dużej częstotliwości odświeżania danych z czujników i2c sam mi włączał żarówki;)

A co do firmware spróbuję wydań z okresu o którym mówisz, szczerze nie chciało mi się wgrywać każdej dostępnej kompilacji i skończyłem na wydaniach listopadowych, które również nie działały stabilnie, a problemy rozwiązywałem półśrodkami.

EDIT:

Zmieniłem espeasy mega na stabilną wersję esp R120 i problem zniknął.
  • #16 20456341
    gregores-1
    Poziom 8  
    >>17541669
    Witam. Czy mógłby Kolega przybliżyć jakie ostatecznie ustawienia zadziałały bo mam podobny problem z przesyłem danych z ESP do Domoticza?

Dodano po 6 [godziny] 1 [minuty]:

Witam. Może kolega przybliżyć jakie ostatecznie ustawienia powinny być w Domoticzu i ESP aby się poprawnie komunikowały? Mam podobny problem i nie mogę go rozwiązać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik stara się skonfigurować komunikację między modułem ESP-01 a systemem Domoticz w kontekście IoT. Problemy dotyczą ustawień IP, portów oraz IDX urządzenia. Wskazówki obejmują konieczność dopasowania adresów IP w tej samej podsieci oraz poprawne wprowadzenie danych logowania do Domoticza. Użytkownicy sugerują, aby na początku pozostawić domyślne ustawienia w Domoticzu oraz zwrócić uwagę na parametry sieci lokalnej. Dodatkowo, poruszono problemy z niestabilnością oprogramowania ESPEasy, zalecając użycie starszych wersji lub przejście na Tasmota. W przypadku problemów z zapętlaniem się "Rules" w ESPEasy, sugerowano ustawienie de-bounce na 200-250 ms.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA