logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] D-Link DWR-116: Problemy z podziałem obciążenia między WAN a LTE

Roxex93 05 Lis 2018 14:56 528 5
REKLAMA
  • #1 17539951
    Roxex93
    Poziom 6  
    Witam Wszystkich

To będzie mój pierwszy post, więc za błędy przepraszam.

Opis problemu: W firmie posiadamy router d-link DWR-116
    Podłączyliśmy internet od lokalnego dostawcy internetu, jest to radiowy internet : Podstawowy WAN PPPoE
    Router ma możliwość obsługiwania sieci LTE, tak więc również podłączyliśmy modem sieci LTE od T-mobile.
    W tym momencie router jest ustawiony na tryb: Awaria czyli jeśli zabraknie internetu na wan, to powinien odpalić się router LTE.
    Problem pojawia się jeśli router ustawimy na podział obciążenia. Wtedy po godzinie niestety ale pada internet. W przeglądarce nie można nić odpalić. Jednakże według routera internet jest (dane wychodzące/przychodzące istnieją).

Problem polega na tym iż jeśli nasze dane są wysyłane, a niestety mamy tylko 1mb wysyłania, blokujemy całe pasmo.
    W tym czasie chcielibyśmy żeby internet lte odciążył ten radiowy.

Czy robię coś źle, czy może jednak nie da się tak zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17540658
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2522
    Ten router, to już trochę taki zabytek techniczny jest. Kartę SIM umieszczasz nie w modemie USB, tylko bezpośrednio w gnieździe w routerze.
    Natomiast z tego co kojarzę, to te urządzenia miały spore problemy i bardzo niestabilnie działały przy pracy jako load balancer. Zresztą nie ma się co dziwić, przy takiej specyfikacji sprzętowej i obecnych ilościach przesyłanych danych.
    Jak to zastosowanie firmowe a zależy Ci na stabilności, urządzeniu all-in-one i łatwej konfiguracji, to raczej rozglądanij się za Draytekami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17541659
    Roxex93
    Poziom 6  
    IC_Current napisał:
    Ten router, to już trochę taki zabytek techniczny jest. Kartę SIM umieszczasz nie w modemie USB, tylko bezpośrednio w gnieździe w routerze.
    Natomiast z tego co kojarzę, to te urządzenia miały spore problemy i bardzo niestabilnie działały przy pracy jako load balancer. Zresztą nie ma się co dziwić, przy takiej specyfikacji sprzętowej i obecnych ilościach przesyłanych danych.
    Jak to zastosowanie firmowe a zależy Ci na stabilności, urządzeniu all-in-one i łatwej konfiguracji, to raczej rozglądanij się za Draytekami.

Witam
    Dziękuje śliczne za odpowiedź. Akurat w tym routerze była możliwość podłączenia modemu do wejścia USB, które znajdywało się na "górnej części" urządzenia. W firmie z internetu korzystają 4 osoby. Maksymalnie jest to 6 osób co zdarza się niezwykle rzadko. Do pasma lanu jest podłączona kserokopiarka.
    Największy problem to internet radiowy u nas w firmie, którego na ten moment nie możemy zmienić.
    Rozejrzę się za takim urządzeniem, aczkolwiek czy jest coś godnego polecenia w niższej półce cenowej?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17541723
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    A dlaczego nie możecie zmienić wolnej radiówki na LTE dla firm bez limitu danych ? Oczywiście do niego współczesny sprzęt a nie DWR-116 + E3372. W obecnej sytuacji DWR-116 na OFW nie ma potrzebnej wam funkcji, ratuje go zmiana FW na OpenWRT i mwan3 na nim. Posiada potrzebne funkcje sieciowe .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17542244
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2522
    matek451 napisał:
    Rozejrzę się za takim urządzeniem, aczkolwiek czy jest coś godnego polecenia w niższej półce cenowej?

Draytek to najtańsze urządzenia ze średniej półki, które można bez obaw polecić. Są stabilne,, wydajne i łatwe w konfiguracji.

Można patrzeć też za:
    Mikrotikiem - niesamowicie funkcjonalne i bardzo tanie. Osobiście miałem z nimi problemy ze stabilnością i błędami w dokumentacji, co przy zaawansowanych konfiguracjach powodowało spore problemy. Jednakże sprzęt zazwyczaj działa.
    OpenWRT + zgodny sprzęt - bardzo tanio, jednak konfiguracja wymaga sporej wiedzy na temat sprzętu, działania sieci i protokołu IP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA