logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Powielanie mignięć diod LED kierunkowskazu motocykla za pomocą fotodiody

MaroWlk 07 Lis 2018 19:10 567 14
REKLAMA
  • #1 17544681
    MaroWlk
    Poziom 6  
    Witam, Proszę o pomoc w temacie:
    Potrzebuję powielić miganie diod LED ( kierunkowskazy motocykla) przy pomocy fotodiody czy fototranzystora, układ widzi mignięcia kierunkowskazu ok 3cm od niego na przeciw ma być foto element
    który powtórzy te mignięcia na następnym kierunkowskazie LCD .
    Dzięki za podanie schematu ideowego. https://obrazki.elektroda.pl/4176146200_1541370292_thumb.jpg https://obrazki.elektroda.pl/2120481600_1541370320_thumb.jpg
  • REKLAMA
  • #2 17544688
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Ten schemat nie zadziała. To jest fotorezystor a nie fototranzystor.
    Dlaczego chcesz użyć elementu optycznego, zamiast podpiąć się bezpośrednio do przewodów kierunkowskazu ? Rozwiązanie optyczne może wariować w dzień.
  • #3 17545029
    MaroWlk
    Poziom 6  
    Rysunek miał przedstawić mój problem, moja wiedza o elektronice jes znikoma, dlatego proszę o pomoc.
    Dlaczego sterowanie optyczne? Osłona do mojego HD jest szybko demontowana, i ma być bez wtyczek do instalacji . Dlatego zamieściłem zdjęcie mojego HD , kierunki są całkowicie zasłoniete czarną osłoną zaś między nimi jest 10 mm luzu gdzie chce zamontować optoelement który powtórzy ich migniecia na zestawie w osłonie.
  • REKLAMA
  • #4 17545059
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    W miejsce tego fotorezystora na schemacie należy wstawić fototranzystor lub fotodiod. Należy również pamiętać o polaryzacji (dioda przewodzi od anody (+) do katody (-), natomiast tranzystor od kolektora (+) do emitera (-)).
  • REKLAMA
  • #5 17545149
    MaroWlk
    Poziom 6  
    Może jakieś dane co do modelu fotoelementu układ ma być obciążony ok 5W .
  • REKLAMA
  • #7 17545199
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17545307
    MaroWlk
    Poziom 6  
    A może fotodioda sterująca tyrystorem? Jednak osoby obeznanego z teorią prosiłbym o pomoc w rozpisaniu tego na konkretne podzespoły,
    Dzięki Wszystkim.
  • #9 17545360
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    MaroWlk napisał:
    Osłona do mojego HD jest szybko demontowana, i ma być bez wtyczek do instalacji

To jak zamierzasz podłączyć zasilanie ?

Uważam że jedno złącze które zamiast dwóch styków będzie miało 4 nie zrobi różnicy a układ będzie pewny.

Jeśli jednak chcesz brnąć w optykę to proponuję dodać do tego fototranzystora normalny tranzystor np BC327

Powielanie mignięć diod LED kierunkowskazu motocykla za pomocą fotodiody

Rezystory dobrać.
  • #10 17545428
    MaroWlk
    Poziom 6  
    Dzięki, jak poskładam to opiszę jak działa.
  • #11 17545540
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 17545629
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    MaroWlk napisał:

Dlaczego sterowanie optyczne? Osłona do mojego HD jest szybko demontowana, i ma być bez wtyczek do instalacji

A optyka to wtyczek nie będzie wymagać? Całe zadanie przypomina mi próbę drapania lewej pięty sięgając dłonią poprzez prawe ramię.
  • #13 17546521
    MaroWlk
    Poziom 6  
    Na elektronice to Pan moderator się zna ale na motocyklach to ja się znam i tak pozostawmy.
  • #14 17546552
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @MaroWlk Wlasnie to zauwazyliśmy, prosze szanownego pana. Bo wyprowadzenie dodatkowego przewodu z oprawy lampy kierunkowskazu i obciązenie go LEDdowym dodatkiem, niemal nie wpłynie na czestotliwość pracy oryginalnego przerywacza.
  • #15 18942527
    MaroWlk
    Poziom 6  
    Poszło analogowo (wtyczka)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w powieleniu migania diod LED kierunkowskazów motocykla za pomocą fotodiody lub fototranzystora. Wskazano, że optyczne rozwiązanie może być problematyczne w ciągu dnia, a użytkownik preferuje to rozwiązanie ze względu na brak możliwości podłączenia do instalacji elektrycznej motocykla. W dyskusji zasugerowano użycie fototranzystora zamiast fotorezystora oraz omówiono kwestie polaryzacji i obciążenia układu. Pojawiły się również propozycje zastosowania tranzystora mocy zamiast przekaźnika oraz rozważano użycie fotodioda do sterowania tyrystorem. Użytkownik planuje zrealizować projekt i podzielić się wynikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA