Cześć, chcę zbudować sobie regulator napięcia, który posłuży mi do ładowania akumulatora przez prostownik, oraz drugi egzemplarz do użytku w motorowerze. Sprawa wygląda tak, że mam prostownik starego typu. Ma on jedynie transformator, diody prostownicze i przełącznik 6/12V. Przy dłuższym ładowaniu akumulatora okazuje się, że przekraczane jest dopuszczalne napięcie ładowania akumulatora.
Czy z poniższego regulatora będę zadowolony? Wzorowałem się na załączonym schemacie ideowym , cytowanym tutaj wiele razy. Ewentualnie proszę o wskazanie innej, sprawdzonej konstrukcji.
Zaznaczam, że na schemacie PCB dioda Zenera widnieje jako zwykła dioda prostownicza. Mostek prostowniczy również będzie inny, nie sprawdziłem jeszcze jakich wymiarów mostek posiadam.
Czy z poniższego regulatora będę zadowolony? Wzorowałem się na załączonym schemacie ideowym , cytowanym tutaj wiele razy. Ewentualnie proszę o wskazanie innej, sprawdzonej konstrukcji.
Zaznaczam, że na schemacie PCB dioda Zenera widnieje jako zwykła dioda prostownicza. Mostek prostowniczy również będzie inny, nie sprawdziłem jeszcze jakich wymiarów mostek posiadam.