logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ regulacji prądu w spawarce 3-fazowej z tyrystorem?

wan-es 18 Lis 2018 17:47 1434 15
REKLAMA
  • #1 17568372
    wan-es
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam posiadam trafo 3 fazowe i mostek prostowniczy 3 fazowy nie wiem w jak sposób zrobić układ regulacji. Można by regulować prąd tyrystorem podłączonym za mostkiem ? Proszę o przykładowe schematy prostej regulacji.
  • REKLAMA
  • #2 17568428
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Zobacz jak to robił bester w swoich SPD 400
  • REKLAMA
  • #4 17569012
    wan-es
    Poziom 11  
    Jak zbudować układ regulacji prądu w spawarce 3-fazowej z tyrystorem?
    Posiadam jeszcze taki tranzystor igbt może coś z tego by wyszło
  • #6 17587580
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    Tu masz w znośnej cenie gotowce regulatorów tyrystorowych w układzie mostka półsterowanego. Link
  • REKLAMA
  • #7 17589274
    wan-es
    Poziom 11  
    Ingerencja w mostek nie wchodzi w grę chce to zrębic bez przeróbek mostka regulator po stronie pierwotnej lub myślałem o zastosowaniu transduktora po stronie wtórnej tak jak to było w bester spb 315. Tylko nie wiem jaka przekładnia ile zwojów i jaki przekrój drutu uzwojeń sterowania . Prąd który będzie regulowany płynie drutem 4mm .
  • #8 17591197
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    wan-es napisał:
    Ingerencja w mostek nie wchodzi w grę chce to zrębic bez przeróbek mostka regulator po stronie pierwotnej lub myślałem o zastosowaniu transduktora po stronie wtórnej tak jak to było w bester spb 315. Tylko nie wiem jaka przekładnia ile zwojów i jaki przekrój drutu uzwojeń sterowania . Prąd który będzie regulowany płynie drutem 4mm .

Ale... przeczytałeś całą ofertę firmy designOFFICE? produkują również sterowniki triaków i tyrystorów do zastosowania po stronie pierwotnej transformatora.
    Link który zamieściłem w poprzednim poście dotyczył układów do PROSTOWNIKÓW, bo tak realizuje się to w spawarkach.
  • #9 17592189
    wan-es
    Poziom 11  
    Chciałem regulować prąd po stronie wtórnej za pomaca jedno tyrystora tylko nie wiem jaki układ sterowania do tego.
  • #10 17593240
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Narysuj sobie przebieg jaki powstanie po wyprostowaniu prądu w prostowniku sześciopulsowym, a następnie skonfrontuj to z własnościami sterowanej diody czterowarstwowej.
    I uzyskasz odpowiedź na własny pomysł.
    Negatywną.
    Aby łączyć tyrystorami prąd stały potrzeba układu gaszenia tyrystora - zawierającego kolejny tyrystor. Uzyskasz układ PWM który.... będzie wymagał dławika jak ,,mała wieś''.
    Moze prościej zrobić tak jak pisałem?
    Użyć połowy mostka jaki posiadasz, trzech tyrystorów i niewielkiego dławika do podtrzymania prądu przy minimalnych nastawach?
    Takie rozwiązanie jest prostsze i pewniejsze w działaniu.
  • #11 17596834
    wan-es
    Poziom 11  
    Posiadam 2 tyrystory mógł bym prosić schemat układu sterowania nimi ?
  • REKLAMA
  • #12 17596844
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    wan-es napisał:
    Posiadam jeszcze taki tranzystor igbt może coś z tego by wyszło
    Nic by nie wyszlo.
    wan-es napisał:
    Chciałem regulować prąd po stronie wtórnej za pomaca jedno tyrystora tylko nie wiem jaki układ sterowania do tego.
    Nierealne.
    wan-es napisał:
    Posiadam 2 tyrystory mógł bym prosić schemat układu sterowania nimi ?
    ,,O jeden tyrystor za mało" :cry:
  • #13 21243315
    gery_z1
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Temat dość stary ,ale powiem ci , że prądu stałego nie wyregulujesz za pomocą tyrystora
  • #14 21243441
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21243315 Błąd. Wyregulujesz. Istnieje coś takiego jak tyrystor wyłączalny. Ze względu na wysoką cenę i niską popularność nieosiągalny w normalnym handlu.
    Innym rozwiązaniem jest przekształtnik z gaszeniem wymuszonym. Wzory możesz znaleźć w starych dokumentacjach od wózków widłowych, tzw. ,,bułgarów''.
  • #15 21259440
    gery_z1
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    [To jeżeli taki tyrystor jest nie osiągalny no to bez niego nic nie zrobisz . Kilka lat temu budowałem migomat od podstaw i szukałem pomocy dokładnie na ten sam temat i wszyscy odpowiadali nie można
    >>21243441
  • #16 21259956
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21259440 Szukaj tyrystorów GTO Hitahi lub nowocześniejszego ich ekwiwalentu MCT. O procesie i możliwościach implementacji w praktycznych układach - publikacje materiałów aplikacyjnych Hitachi.
    Tyrystory asymetryczne GTO Link
    Kropla wiedzy na temat. Link
    I druga kropelka Link
    I jeszcze coś z bazy wiedzy [url=]http://t-net.com.pl/~lmservice/SSDdrives/ELEKTROTECHNIKA/teoria/energoelektronika_w_2.pdfLink[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie układu regulacji prądu w spawarce 3-fazowej z wykorzystaniem tyrystora. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym zakup gotowych modułów regulacyjnych oraz wykorzystanie tyrystorów GTO lub MCT. Wskazano na trudności związane z regulacją prądu stałego za pomocą tyrystora, jednak podano, że możliwe jest zastosowanie tyrystora wyłączalnego lub przekształtnika z gaszeniem wymuszonym. Użytkownicy dzielą się także schematami oraz doświadczeniami związanymi z budową regulatorów mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA