logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kamerę wybrać do monitoringu budowy bez dostępu do internetu?

elektronik74 02 Gru 2018 14:15 1179 7
  • #1 17600003
    elektronik74
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Od jakiegoś czasu zaobserwowałem, że ktoś "spaceruje" po mojej działce, gdzie aktualnie trwa budowa. Mimo ogrodzenia (siatka leśna) udało mi się kilka razy zauważyć, że ktoś wchodził na działkę (ślady, odcięty i później połączony kawałek siatki itp.). Mieszkam od miejsca budowy ok 150km, a to oznacza, że głównie jestem tam w weekend.
    Zacząłem się obawiać, że ktoś może szukać czegoś kosztowego itp, dlatego zdecydowałem się na zakup jakiegoś tymczasowego monitoringu.
    Oglądałem na internecie wiele małych kamerek, które z ukrycia mogłyby obserwować teren budowy - np. fotopułapka lub mini kamerka szpiegowska na wifi. Budżet, jaki mam przeznaczony to ok. 500zł (nie liczę routera itp, ponieważ to mam). Nie ma tam stałego dostępu do internetu, jednak mogę zainstalować router D-Link DWR-921 z kartą sim, dzięki czemu będę miał możliwość podłączenia się zarówno bezprzewodowo jak i przewodowo.
    Myślałem nad trzema rozwiązaniami tj. zwykła kamera IP, fotopułapka (ukryta na drzewie) lub mini kamerka szpiegowska (ukryta w puszce instalacyjnej). Fotopułapka wychodzi zdecydowanie najdrożej - patrzyłem na model HC-300M ze względu na dobre opinie. W cenie jednej fotopułapki mógłbym mieć 3 kamerki na wifi lub 2 zwykłe IP.
    Wychodzę z założenia, że najlepsze są kamery ukryte - w końcu co nam po drogiej kamerze ip, skoro złodziej może przyjść w kominiarce... :)
    Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Możecie polecić jakieś niedrogie kamerki/fotopułapki, które spełnią moje oczekiwania? Mile widziana podczerwień (najlepiej niewidoczna dla ludzkiego oka), ale jeśli nie będzie, to w ostateczności kupię reflektor led z czujką ruchu.
    Pozdrawiam
  • #2 17600033
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    elektronik74 napisał:
    Fotopułapka wychodzi zdecydowanie najdrożej - patrzyłem na model HC-300M ze względu na dobre opinie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2883712.html
    elektronik74 napisał:
    W cenie jednej fotopułapki mógłbym mieć 3 kamerki na wifi lub 2 zwykłe IP.

Kolega przemyśli i na budynku położy okablowanie pod przyszły system monitoringu - zamontuje kamery które mają obserwować teren - 2 nawet teraz to za mało.
    W tym budżecie na upartego zmieścisz się z budżetowym rejestratorem i jakimiś kamerami.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17600163
    elektronik74
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Kolega przemyśli i na budynku położy okablowanie pod przyszły system monitoringu - zamontuje kamery które mają obserwować teren - 2 nawet teraz to za mało.

Aktualnie od 2 stron jestem odgrodzony sąsiadami i od 2 stron siatką leśną - są to tylko 2 ściany, które trzeba w tej chwili zabezpieczyć, a przynajmniej jedną - od drogi.

sosarek napisał:
    W tym budżecie na upartego zmieścisz się z budżetowym rejestratorem i jakimiś kamerami.

Wszystko sie zgadza, z tym że jak ktoś chciałby przyjść i mi coś wynieść, to nie widząc kamer przyjdzie bez kominiarki, a jak będą widoczne kamery to w kominiarce. Skoro tabliczka ochrony i alarm nie odstraszają, no to cóż...

Jakieś fotopułapki/kamerki do ukrycia możecie polecić?
  • #4 17600172
    sosarek

Poziom 43  
    elektronik74 napisał:
    nie widząc kamer przyjdzie bez kominiarki, a jak będą widoczne kamery to w kominiarce

No tak, jasne - tylko nie wiem z jakiego filmu to zaczerpnąłeś.
    elektronik74 napisał:
    Jakieś fotopułapki/kamerki do ukrycia możecie polecić?

sosarek napisał:
    Kolega przemyśli i na budynku położy okablowanie pod przyszły system monitoringu - zamontuje kamery które mają obserwować teren
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17600189
    elektronik74
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Kolega przemyśli i na budynku położy okablowanie pod przyszły system monitoringu - zamontuje kamery które mają obserwować teren

Okablowanie mam już na przyszłość położone. Teraz tylko chciałem zamontować 1-2 ukryte kamerki, ale cóż...
    Jakie kamery IP do ok. 250-300zł jesteś w stanie polecić? Może zamiast IP bardziej opłaca się iść w inną technologię?
  • #6 17600200
    sosarek

Poziom 43  
    elektronik74 napisał:
    Teraz tylko chciałem zamontować 1-2 ukryte kamerki

Nie idź w tą stronę tylko zamontuj kamery które wykorzystasz w późniejszej instalacji.
    Co Ci po ukrytych skoro i tak każdy może podejść i w żaden sposób go to "nie odstraszy"?
    elektronik74 napisał:
    Jakie kamery IP do ok. 250-300zł jesteś w stanie polecić? Może zamiast IP bardziej opłaca się iść w inną technologię?

Za sztukę czy za dwie?
    Co do rozwiązań - jest wiele, chociaby CVi, AHD, TVI.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17600213
    elektronik74
    Poziom 2  
    sosarek napisał:
    Za sztukę czy za dwie?

Po około 250-350zł /szt.
  • #8 17600244
    sosarek

Poziom 43  
    Ok, teraz pozostaje zdecydować się na konkretne rozwiązanie - IP, CVI, AHD itp.
    Najlepiej jakbyś zamieścił plan terenu z naniesionymi odległościami i miejscami wyprowadzenia przewodów.
    Do cen kamer dolicz kosz rejestratora z dyskiem(nawet używane 500GB) który podepniesz do D-Linka i będziesz miał stały podgląd na teren.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kamery do monitoringu budowy, gdzie nie ma dostępu do internetu, z obawą o bezpieczeństwo terenu. Rozważa zakup fotopułapki lub mini kamerki szpiegowskiej, mając budżet około 500 zł. Wskazano na możliwość użycia routera D-Link DWR-921 z kartą SIM, co umożliwi podłączenie kamer. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby zamiast ukrytych kamer, zainwestować w system, który będzie można wykorzystać w przyszłości, proponując różne technologie, takie jak IP, CVI, AHD. Podkreślono również potrzebę uwzględnienia kosztów rejestratora oraz planu terenu przy wyborze kamer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA