logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować transformatorem zgrzewarki punktowej przez optotriak i triak?

bartek5132 02 Gru 2018 22:41 1728 13
REKLAMA
  • #1 17601470
    bartek5132
    Poziom 10  
    Witam, napisałem ten post z powodu wątpliwości, otóż mam bardzo małe doświadczenie z prądem zmiennym, nie mam również oscyloskopu(transformator separacyjny by się znalazł), robię zgrzewarkę transformatorową punktową, jak by ktoś mógł zaglądnąć i podpowiedzieć co dodatkowo dołożyć/zmienić w sekcji ~230V, oczywiście bezpiecznik będzie na obudowie, nie jest on zaznaczony na schemacie. Oczywiście wszystko działa, no ale wiecie, dowiedziałem się, że obciążenia indukcyjne powinno załączać się w szczycie sinusoidy, ale nie wiem jak to zrealizować. Załączam schemat. Jak sterować transformatorem zgrzewarki punktowej przez optotriak i triak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17601565
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Wzięło się to stąd, że w obciążeniach indukcyjnych przy prądzie przemiennym, sinusoida prądu jest przesunięta o 90 st. względem sinusoidy napięcia, czyli w punkcie w którym sinusoida napięcia przechodzi przez zero, prąd jest największy :
    Jak sterować transformatorem zgrzewarki punktowej przez optotriak i triak?
    Jednak przy włączeniu transformatora, jest stan nieustalony, czyli napięcie i prąd wynosi 0. Oczywiście to się zmienia w czasie.
    Czyli odpowiedź brzmi nie, nie trzeba załączać transformatora w szczycie sinusoidy.
  • #3 17601576
    bartek5132
    Poziom 10  
    Dziękuje za wyjaśnienie, a masz jakieś sugestie co do schematu?, bo bym jutro chciał już na PCB Przenieść. :)
  • REKLAMA
  • #4 17601607
    kacpo1
    Poziom 33  
    Sam używałem takiego układu, i działał bez problemu. Myślę, że nie trzeba nic więcej zmieniać.
    Jeśli sam układ ma się znajdować niedaleko transformatora, to pamiętaj o jak najkrótszych ścieżkach oraz dobrym filtrowaniu zasilania.
    Co do samej ATmegi, to nie widzę kwarcu. Zamierzasz używać wewnętrznego oscylatora ?
  • #5 17601615
    bartek5132
    Poziom 10  
    Mam ustawiony wewnętrzny oscylator i taktowanie 8MHz, lepiej rezonator zewnętrzny według Ciebię?
  • REKLAMA
  • #6 17601623
    kacpo1
    Poziom 33  
    bartek5132 napisał:
    Mam ustawiony wewnętrzny oscylator i taktowanie 8MHz, lepiej rezonator zewnętrzny według Ciebię?

Niekoniecznie. Trzy dodatkowe elementy zewnętrzne, a efekt ten sam.
  • REKLAMA
  • #7 17601630
    bartek5132
    Poziom 10  
    Ok, jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc.
  • #8 17601644
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 329
    Witam
    A może zastosowanie optotriaka MOC3041 ,ma układ przełączania w zerze.
    Pozdrawiam
  • #9 17601648
    kacpo1
    Poziom 33  
    bajer1 napisał:
    A może zastosowanie optotriaka MOC3041 ,ma układ przełączania w zerze.

W celu ?
    Autor składa zgrzewarkę. Znaczy to tyle, że nie potrzebuje sterowania fazowego, tylko włączenie na określony czas.
  • Pomocny post
    #10 17601713
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    kacpo1 napisał:
    Wzięło się to stąd, że w obciążeniach indukcyjnych przy prądzie przemiennym, sinusoida prądu jest przesunięta o 90 st. względem sinusoidy napięcia, czyli w punkcie w którym sinusoida napięcia przechodzi przez zero, prąd jest największy :

Jednak przy włączeniu transformatora, jest stan nieustalony, czyli napięcie i prąd wynosi 0. Oczywiście to się zmienia w czasie.
    Czyli odpowiedź brzmi nie, nie trzeba załączać transformatora w szczycie sinusoidy.

Wcale nie taka jest przyczyna stosowania załączania w szczycie, jeśli pozostałość magnetyczna będzie w tym samym kierunku co strumień wytworzony przez pierwszą pół-sinusoidę po załączeniu, rdzeń się nasyci, przy załączaniu w szczycie nie ma takiego problemu.
    Skutki nasycenia rdzenia są takie że bardzo wzrasta prąd uzwojenia pierwotnego przez kilkanaście okresów napięcia sieciowego, niby krótko, ale transformator toroidalny 2000W bez trudu wyłącza nawet bezpieczniki 32A, transformatory EI mają ten efekt znacznie słabszy.
  • #11 17601720
    kacpo1
    Poziom 33  
    jarek_lnx napisał:
    transformatory EI mają ten efekt znacznie słabszy.

Może niewłaściwie, ale skoro zgrzewarka punktowa oraz konstrukcja amatorska, to od razu z góry założyłem przewinięty transformator z mikrofalówki.
  • Pomocny post
    #12 17602067
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    kacpo1 napisał:
    Może niewłaściwie, ale skoro zgrzewarka punktowa oraz konstrukcja amatorska, to od razu z góry założyłem przewinięty transformator z mikrofalówki.
    Pewnie tak jest i autor napisał że działa, jednak załączanie w szczycie w zgrzewarce nie jest pozbawione sensu, dlatego że w przyzwoicie działającym sprzęcie zgrzewanie trwa kilkadziesiąt-kilkaset ms, czyli mniej więcej tyle ile płynie prąd magnesowania nasyconego rdzenia, ten prąd działa mniej więcej tak jakbyśmy dodali do transformatora dodatkowe uzwojenie wtórne, które odbiera część mocy z obwodu zgrzewania, wystąpienie tego efektu lub jego brak zależy od fazy w jakiej włączymy co może powodować rozrzuty energii zgrzewania przy najkrótszych czasach załączania.

Podsumowując, jeśli działa bez zarzutu to można zostawić, ale jeśli autor będzie chciał rozbudować o dodatkowy detektor piku (właściwie prawie typowy detektor zera tylko z kondensatorem ).

Ponadto można by dodać układ gaikowy równolegle do triaka, żeby poprawić warunki wyłączania triaka.
  • #13 17602394
    bartek5132
    Poziom 10  
    tak transformator MOT z mikrofali, kolego Jarek powiesz jeszcze jak dobrać kondenstator mam optotriak załączany w zerze MOC3042. Można to na tym zrobić?
  • Pomocny post
    #14 17602717
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4214
    W jakiejś ładowarce do akumulatorów zastosowano taki system, że włączanie jest w zerze na cały okres, i zawsze przy przejściu przez zero w tę samą stronę. I to jest dobre do transformatorów, w których pozostaje duże namagnesowanie rdzenia. Przy małym najlepiej byłoby włączać w szczycie napięcia i bez pilnowania znaku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sterowania transformatorem zgrzewarki punktowej za pomocą optotriaka i triaka. Użytkownik zadał pytanie dotyczące załączania obciążeń indukcyjnych w szczycie sinusoidy, co wywołało szereg odpowiedzi. Wyjaśniono, że nie jest konieczne załączanie transformatora w szczycie, ponieważ w stanie nieustalonym napięcie i prąd wynoszą 0. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z układami, sugerując krótkie ścieżki i dobre filtrowanie zasilania. Zasugerowano również zastosowanie optotriaka MOC3041 do przełączania w zerze oraz omówiono kwestie związane z nasyceniem rdzenia transformatora. Wskazano na możliwość dodania detektora piku oraz układu gaikowego dla poprawy warunków wyłączania triaka. Użytkownik potwierdził użycie transformatora z mikrofalówki (MOT) i zapytał o dobór kondensatora do optotriaka MOC3042.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA