logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa przepływ prądu w sieci TN-C-S? Rozdział PEN na PE i N

biedaczek 11 Gru 2018 22:00 1632 26
  • #1 17620831
    biedaczek
    Poziom 9  
    Dzień dobry. Męczy mnie od jakiegoś czasu sprawa przepływu prądu w instalacji mojego domu, sieć typu TN-C-S. Otóż zaczęło mnie drażnić, że tak słabo rozumiem prąd i ogólnie kwestie elektryczne. To znaczy wydawało mi się, że rozumiem ale jednak nie za bardzo. Ale do rzeczy. W skrzynce rozdzielczej przewód PEN jest rozdzielony na PE i N, miejsce rozdziału porządnie uziemione bednarką. Następne najbliższe uziemienie przewodu PEN jest w miejscu transformatora chociaż może jest jeszcze w skrzynce głównej na granicy posesji ale tego nie wiem. Pytanie mam do Was, którędy płynie prąd? Bo jak pamiętam ze szkoły, to prąd się rozdziela na równe części i każde uziemienie powinno być tak samo obciążone, czyli że 1/2 bieżącego obciążenie poleci do ziemi bednarką druga połowa poleci do transformatora i tam do ziemi. Dobrze mówię, czy powinienem znowu wrócić do szkoły? Byłbym wdzięczny za krótkie wytłumaczenie. Pozdrawiam.
  • #2 17620865
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3510
    Trzeba wrócić do szkoły.
    Bo jeżeli po drodze będzie sporo bednarek, to prąd do domu już nigdy nie dotrze.
    Zmarnuje się w ziemi :D
    Ale dobrze by było pouczyć się o obwodach prądu (niezależnie, czy stały, czy przemienny).
  • #3 17620907
    biedaczek
    Poziom 9  
    Jeśli wiesz to powiedz proszę którędy ten prąd płynie. Z transformatora przewodem fazowym do skrzynki rozdzielczej w domu, dalej przez urządzenie, przewodem N do skrzynki rozdzielczej i gdzie dalej? Jak zmienia się kierunek przepływu prądu to biegnie z ziemi (ale którędy dokładnie), dalej przewodem neutralnym, przez urządzenie do przewodu fazowego i nim do transformatora. Takie jest moje wyobrażenie :) Ma to ręce i nogi, czy całkiem nie tak?
  • #4 17620929
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Zróbmy inaczej.
    Weź sobie baterię płaską, żarówkę, połącz je razem ale biegun "-" połącz z ziemią.
    Następnie odłącz biegun "-" od ziemi i obserwuj jasność żarówki.
    Proste wyjaśnienie, ale powinno pomóc.
  • #5 17621000
    biedaczek
    Poziom 9  
    Jasne, że punkt rozdziału nie musi być uziemiony, opisywałem jak to u mnie wygląda. Nie rozumiem co kolega do mnie mówi , widocznie ja kompletnie nie rozumiem podstaw. Moje wyobrażenie o sieci w moim domu i jego okolicy jest takie: przewód PEN rozpoczyna się w ziemi przy transformatorze i kończy się bednarką w moim domu, czyli mamy taką pętle: ziemia przy trafo-skrzynka rozdzielcza w domu-ziemia przy bednarce. Od tej pętli odchodzą dwa przewody PE i N oba o tym samym potencjale wszak połączone są do tego samego przewodu, który z obu stron jest w ziemi. N to przewód aktywny/roboczy przez który cały czas płynie prąd, PE natomiast wisi sobie w powietrzu dopóki na obudowie odbiornika nie pojawi się potencjał inny niż na PE (wtedy jest potrzebny :)). Czy to moje wyobrażenie jest ok, czy już na tym etapie źle myślę? Przewód N ten od odbiornika do szyny N w rozdzielni to jasna sprawa płynie nim prąd raz w jedną stronę raz w drugą. Mam problem z tym prądem za punktem rozdziału, którędy on poleci i dlaczego. Kolega CYRUS2 pisze, że popłynie przewodem metalizowanym. Ale w którą stronę, przewodem metalizowanym w stronę trafo i tamtejszej ziemi, czy przewodem metalizowanym w stronę bednarki i tutejszej ziemi?
  • Pomocny post
    #6 17621016
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie, kolego, przewód PEN nie rozpoczyna się w ziemi.
    Takie myślenie Cię zgubi. Nie ma tu żadnej pętli ziemia - reszta.
    Są przewody, i tyle. Na razie daruj sobie tę ziemię, i pomyśl, jak zamyka się obwód elektryczny.
  • #7 17621034
    biedaczek
    Poziom 9  
    Mhm ok, czyli że PEN zaczyna się gdzie? Wychodzi z wewnątrz transformatora, czy leci już z elektrowni? W jaki sposób ma on potencjał ziemi jeśli nie zaczynałby się w ziemi? Szukam już długo informacji na ten temat ale nic nie mogę znaleźć. Wszelkie grafiki itp. pokazujące schematy sieci pokazują, że PEN zaczyna się w trafo i jest połączony z ziemią. Muszę to pojąć bo inaczej nie będę spał dobrze :)
  • #8 17621055
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ciepło, coraz cieplej.
    Jeszcze jakbyś wyszedł z domu i popatrzył na np. linie napowietrzną nN, to zobaczysz cztery druty, nie trzy.
    Cytat:
    PEN zaczyna się w trafo i jest połączony z ziemią. Muszę to pojąć bo inaczej nie będę spał dobrze
    No i zagadka rozwiązana, ale ...
    również N zaczyna się w trafo (układ TT)
  • #9 17621058
    biedaczek
    Poziom 9  
    elpapiotr napisał:
    Nie, kolego, przewód PEN nie rozpoczyna się w ziemi.
    Takie myślenie Cię zgubi. Nie ma tu żadnej pętli ziemia - reszta.
    Są przewody, i tyle. Na razie daruj sobie tę ziemię, i pomyśl, jak zamyka się obwód elektryczny.

Właśnie nie wiem jak się zamyka. Obwód wygląda tak: trafo, faza, odbiornik, neutralny, szyna neutralna, punkt rozdziału i pewnie dalej przewód PEN w stronę trafo ale dlaczego nie w stronę bednarki?
  • #10 17621065
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    No tak ... A później od bednarki ... gdzie ?
  • #11 17621066
    biedaczek
    Poziom 9  
    elpapiotr napisał:
    Ciepło, coraz cieplej.
    Jeszcze jakbyś wyszedł z domu i popatrzył na np. linie napowietrzną nN, to zobaczysz cztery druty, nie trzy.
    Cytat:
    PEN zaczyna się w trafo i jest połączony z ziemią. Muszę to pojąć bo inaczej nie będę spał dobrze
    No i zagadka rozwiązana, ale ...
    również N zaczyna się w trafo (układ TT)

Słysze, że dzwon bije ale nie wiem w którym kościele. Cztery druty, bo L1, L2, L3 i PEN. Zaczyna się w trafo ale żeby miał potencjał ziemi to musi być fizycznie z tą ziemią połączony, więc można powiedzieć, że zaczyna się w ziemi przy trafo. Tak czy jednak nie?
  • #12 17621070
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie.
    Dalej to już trzeba powałkować, co oznacza obwód elektryczny i jak się zamyka.
  • #13 17621074
    biedaczek
    Poziom 9  
    elpapiotr napisał:
    No tak ... A później od bednarki ... gdzie ?

Potem nigdzie, ziemia ma nieskończoną pojemność? Elektrownia tworzy podciśnienie i nadciśnienie (to takie moje rozumienie potencjału), elektrony są wzbudzane i następuje przepływ prądu, raz w jedną stronę, raz w drugą w zależności czy mamy aktualnie podciśnienie czy nadciśnienie :)
  • Pomocny post
    #14 17621093
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    biedaczek napisał:
    Nie rozumiem co kolega do mnie mówi , widocznie ja kompletnie nie rozumiem podstaw.
    Nie rozumiesz.
    biedaczek napisał:
    Moje wyobrażenie o sieci w moim domu i jego okolicy jest takie: przewód PEN rozpoczyna się w ziemi przy transformatorze
    Problem kolegi polega na tym,że miesza kolega ochronę przeciwporażeniową z zasilaniem.
    biedaczek napisał:
    i kończy się bednarką w moim domu
    Jak to wymyślileś ?
    Przewód PEN to żyła kabla ziemnego lub innego przewodu.
    Nie kończy sie bednarką tylko idzie dalej do budynku.
    Konczy sie dopiero w odbiorniku.
    Określenie PEN., N to tylko stwierdzenie do czego ten przewód używamy.
    To dalej ta sama żyła przewodu.

Niczego nie zrozumiesz na opowiadaniach o prądzie.
    Do określenia przebiegu prądów służą schematy ideowe.
    Służą schematy ideowe - nie "jednokreskowe".
    Bez schematów niczego nie zrozumiesz.

biedaczek napisał:
    Czy to moje wyobrażenie jest ok, czy już na tym etapie źle myślę?
    Wszystko od początku źle.
    biedaczek napisał:
    Kolega CYRUS2 pisze, że popłynie przewodem metalizowanym.
    Nie żadnym metalizowanym tylko metalicznym.
    Metalicznym = to znaczy wykonanym z metalu(Cu,Al) - bo metale dobrze przewodzą prąd.
    Żyły przewodów są z metalu.
    Prąd (awaryjny)może też płynąć ziemią -ale ziemia to nie jest połącznie metaliczne,bo ziemia metalem nie jest.
    Ziemia żle przewodzi prąd.
    Połączenie metaliczne - mówi się dla odróżnienia od połączenia przez ziemię.
    biedaczek napisał:
    Ale w którą stronę, przewodem metalizowanym w stronę trafo i tamtejszej ziemi, czy przewodem metalizowanym w stronę bednarki i tutejszej ziemi?
    Tam w ogóle prąd nie płynie.
  • #15 17621098
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Kolego dla Twoich rozważań na razie zapomnij o ziemi. Wtedy zobaczysz obwód w którym płynie prąd. O roli uziemienia napisał kolega w poście nr 5. Przewód N wychodzi z punktu połączenia początków uzwojeń wtórnej strony trafa ( druga strona tych uzwojeń to L1 L2 L3 ) i ten punkt jest uziemiany na trafostacji ale to uziemienie nie służy do przesyłania prądu.
  • #16 17621105
    biedaczek
    Poziom 9  
    Na przewodzie fazowym potencjał zmienia się od około 320 V do -320 V. W zależności od aktualnej fazy, po przyłożeniu do potencjału ziemi prąd płynie od przewodu fazowego do odbiornika do neutralnego, w fazie drugiej prąd biegnie od neutralnego przez odbiornik do przewodu fazowego. Jeśli ten przewód PEN byłby zawieszony w powietrzu to skąd brałby się prąd? Musi być podłączone nieskończone źródło elektronów, żeby przepływ prądu od neutralnego do fazowego był możliwy? Przepraszam jeśli za bardzo odjechałem ale takie mam wyobrażenie :)
  • Pomocny post
    #17 17621122
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5144
    biedaczek napisał:
    przewodem N do skrzynki rozdzielczej i gdzie dalej?
    Daleko w Świat :D. A nie wpadlo ci do łepetyny, że prąd sobie wraca przewodem N do transforamatora, by zamknąć obwód ? I że PE pelni funkcje wyłacznie bezpieczeństwa w przypadku wzrostu rezystancji na drodze przewodu N ?
  • Pomocny post
    #18 17621136
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    biedaczek napisał:
    Jeśli ten przewód PEN byłby zawieszony w powietrzu to skąd brałby się prąd?
    Już Ci kolego pisałem że PEN nie "wisi " w powietrzu jest podłączony do N trafa ( po uziemieniu tego N powstaje PEN ale na razie potraktuj to PEN jako "tzw "zero" a to jest fizyczny przewód a nie ziemia ) - jeszcze raz apeluję - na razie zapomnij o uziemieniach wtedy zobaczysz rzeczywisty obwód prądu. Uziemienia to kwestia BEZPIECZEŃSTWA a nie przepływu prądu.
  • #19 17621158
    CYRUS2
    Poziom 43  
    biedaczek napisał:
    Jeśli ten przewód PEN byłby zawieszony w powietrzu to skąd brałby się prąd?
    W uzwojeniu wtórnym transformatora prąd się jednak "bierze".
    Uzwojenie wtórne jest zawieszone w powietrzu - jest doskonale izolowane od otoczenia.

Kolego Biedaczek- za dużo chcesz rozumieć nie chodząc do szkoły.
    Bardzo źle trafiłeś na dziedzinę - w przewodzie prąd nie świeci na"różowo".
    Elektryka operuje abstrakcyjnymi pojęciami.
    A kolega na dodatek chce jednocześnie zrozumieć fizykę i elektrykę.
    W to wszystko jest jeszcze wmieszana gałąź wiedzy "teoria pola".
  • #20 17621173
    biedaczek
    Poziom 9  
    Ok, puzzle chyba powoli wskakują na swoje miejsca. Chodzi o to, że połączenie z ziemią, nie jest traktowane przez prąd poważnie (pozwólcie, że tak to ujmę) bo impedancja takiego połączenia jest zbyt duża i prąd zawsze wybiera przewód metaliczny, którego impedancja jest mała bo zamyka obwód w trafo. Tym samym obwód elektryczny to bez względu na to czy punkt rozdziału jest uziemiony, czy PEN w trafo jest uziemione, to zawsze jest faza-odbiornik-przewód N. Koniec i kropka. Uziemienia w normalnych warunkach są dla prądu niewidoczne. Teraz mogę iść spać. Dziękuje wszystkim za pomoc, każdy z Was wepchnął jakiegoś puzzla na swoje miejsce. :)

A i kolego CYRUS2.
    "Niczego nie zrozumiesz na opowiadaniach o prądzie.
    Do określenia przebiegu prądów służą schematy ideowe.
    Służą schematy ideowe - nie "jednokreskowe".
    Bez schematów niczego nie zrozumiesz."

Zrozumię, zrozumię. Jak ktoś to sam rozumie to potrafi tak przekazać, że i laik zrozumie. Nie mówię tu od razu o robieniu instalacji ale tylko o poprawnym wyobrażeniu sobie. Oglądasz czasem programy przyrodnicze lub takie powiedzmy "naukowe", np. o wulkanach itp.? Dlaczego oglądasz? Bo zapewne Ciebie to interesuje i chcesz mieć jakieś wyobrażenie jak to działa, czemu księżyc kręci się dookoła ziemi, czemu liście produkują tlen i w jaki sposób. Mnie zainteresowała elektryka i chciałem zrozumieć gdzie jest mój błąd w rozumowaniu tego. Teorie pola itp. wszystko masz racje ale mnie to niepotrzebne, nie ten level nie ta profesja. Chwała za to, że są tacy ludzie jak Ty, że to rozumieją i że ja nie muszę tego studiować :) I że Ty nie musisz zgłębiać tego co robię ja. Blade pojęcie zawsze warto mieć :) Ave.

A i napewno będę pytać dalej :)

Dobranoc!
  • #21 17621193
    maziar1000
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    biedaczek napisał:
    Słysze, że dzwon bije ale nie wiem w którym kościele. Cztery druty, bo L1, L2, L3 i PEN. Zaczyna się w trafo ale żeby miał potencjał ziemi to musi być fizycznie z tą ziemią połączony, więc można powiedzieć, że zaczyna się w ziemi przy trafo. Tak czy jednak nie?

Może ten obrazek Ci podpowie czemu PEN ma taki a nie inny potencjał
  • #23 17624630
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Cyrus2 napisał:
    Do określenia przebiegu prądów służą schematy ideowe. Służą schematy ideowe - nie "jednokreskowe".
    Bez schematów niczego nie zrozumiesz."
    biedaczek napisał:

Zrozumię, zrozumię. Jak ktoś to sam rozumie to potrafi tak przekazać, że i laik zrozumie.
    Wybij sobie z głowy te teksty.
    Napisałem jak prąd płynie, a kolega dalej "nie rozumie".

Któredy płynie prąd wynika tylko :
    1.Z narysowanego schematu ideowego.
    2.Za analizy układu w oparciu o 2 prawo Kirchhoffa - nie pierwsze.
    Jak myślisz kolego biedaczek ?
    Czy 2 prawo Kirchhoffa autor wymyślił sobie tylko dlatego, że mu się nudziło a gier komputerowych dla rozrywki jeszcze nie było ?

Elektryki bazując na opowiadaniach prozą nie zrozumiesz
    Prąd nie płynie przez ziemię - dlaczego tak jest wynika z 2 prawa Kirchhoffa.

Dodano po 25 [minuty]:

maziar1000 napisał:
    Może ten obrazek Ci podpowie czemu PEN ma taki a nie inny potencjał
    Powiedz kolego jaki potencjał ma PEN na tym obrazku ?
    Ten rysunek niczego nie wyjaśnia, autora tematu wprowadza w błąd.
    Że prąd płynie przez ziemię.

Wziąłeś ten rysunek z książki mało rozgarniętego pisarza elektrycznego.
    Należało ten rysunek zaczerpnąć za normy – byłby inny.

Najgorzej jest jak ten się bierze za wyjaśnianie kto się nie zna.
  • #24 17624707
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS2 napisał:
    Należało ten rysunek zaczerpnąć za normy – byłby inny.

Najgorzej jest jak ten się bierze za wyjaśnianie kto się nie zna.

Której normy ?
  • #25 17624725
    CYRUS2
    Poziom 43  
    PN IEC 60364_3.2000
  • #26 17624746
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS2 napisał:
    PN IEC 60364_3.2000

No dobrze, zlituję się :

PN-IEC 60364-3:2000 - wersja polska
    Norma wycofana
    Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych -- Ustalanie ogólnych charakterystyk
    Wprowadza: IEC 60364-3:1993 [IDT], IEC 60364-3:1993/AMD2:1995 [IDT], IEC 60364-3:1993/AMD1:1994 [IDT]

Cena :
    Bez VAT: 103,10 PLN
    Z VAT: 126,81 PLN
  • #27 17625583
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    No dobrze, zlituję się :

PN-IEC 60364-3:2000 - wersja polska
    Norma wycofana
    Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych -- Ustalanie ogólnych charakterystyk
    Czy po wycofaniu normy zasady i schematy połączeń się zmieniły ?
    Zlituj się kolego i zacznij myśleć.
    Budynki z instalacjami wg.tej normy nadal istnieją.

Ten schemat pasuje do tłumaczenia tego co kolega tłumaczył w poście #4.
    Ten drugi schemat z tłumaczeniem w poście #4 nie zgadza.

Ps.Przewidziałem to, że kolega się doczepi do tej normy.
    To że wartość prądu się trochę zmieni. to wcale nie znaczy, że okiem to zauważymy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przepływu prądu w instalacji elektrycznej typu TN-C-S, w szczególności rozdziału przewodu PEN na PE i N. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat kierunku przepływu prądu, roli uziemienia oraz funkcji przewodów. Wyjaśniają, że przewód PEN nie zaczyna się w ziemi, lecz w transformatorze, a jego potencjał jest związany z uziemieniem w transformatorze. Podkreślają, że prąd zamyka obwód przez przewód neutralny (N) i że uziemienia są istotne głównie dla bezpieczeństwa, a nie dla samego przepływu prądu. Wskazują na potrzebę zrozumienia schematów ideowych oraz zasad Kirchhoffa dla lepszego zrozumienia obwodów elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA