Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Komputer zacina się - Kmputer ładuje się do loga windowsa po czym się zacina

Blitz777 12 Gru 2018 20:23 183 8
  • #1 12 Gru 2018 20:23
    Blitz777
    Poziom 5  

    Witam.
    Specyfikacja:
    Procesor: Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB,
    Płyta główna: Gigabyte GA-B85M-D3H /intel B85,
    Pamięć RAM: 2xGoodRam 4GB 1600MHz CL9 Play Black
    Dysk twardy: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
    Karta graficzna: MSI Radeon R9 270X Hawk 2GB DDR5 256bit (1150/5600)
    Obudowa: Zalman Z3 Plus USB3.0 black
    Zasilacz: Antec VP-PC 500W 120mm
    Komputer ponad 4 letni, dziś podczas normalnego użytkowania (chrome + word + pdf), obraz na monitorze zaczął tak jakby falować po czym wracał do normalności. Powtórzyło się to z 3 razy i przy ostatnim "falowaniu" obraz na monitorze stał się biały. Po chwili monitor pokazał komunikat braku sygnału hdmi. Po restarcie, przy wyborze normalnego uruchomienia system dochodzi do loga windowsa po czym obraz staje się jednokolorowy (w tym wypadku szary) i słychać tak jakby wentylatory zwalniały. Po ponownym restarcie i wybraniu opcji uruchomienia awaryjnego system normalnie się ładuje, z tym że widoczne są takie jakby zielone delikatne paski. I teraz moje pytanie: czy to koniec karty graficznej czy coś innego się stało?
    Z góry dzięki za odpowiedź.

    0 8
  • #3 12 Gru 2018 21:07
    Blitz777
    Poziom 5  

    Odłączyłem kartę graficzną, włożyłem kabel hdmi w gniazdo karty zintegrowanej ale monitor wyświetla komunikat braku sygnału. Co robić?

    0
  • #4 12 Gru 2018 21:29
    Robert B
    Poziom 43  

    Blitz777 napisał:
    Co robić?

    Ustawić w BIOSie integrę jako pierwszą/jedyną.

    I po kiego zakładasz drugi temat o tym samym??
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14416647

    0
  • #5 12 Gru 2018 21:33
    Blitz777
    Poziom 5  

    Pewnie to głupie pytanie, ale wynika z mojej niewiedzy: Jak, skoro po ekran cały czas jest czarny po uruchomieniu? Po włączeniu monitor szuka sygnały przez kilka sekund po czym wyskakuje brak sygnału i przejście w stan spoczynku.
    Edit: tamten temat dotyczył innej sytuacji, zresztą wystarczyło spojrzeć na datę "08 Lut 2015 11:28". Wtedy karta została naprawiona na gwarancji i wszystko było ok.

    0
  • #6 12 Gru 2018 21:39
    Robert B
    Poziom 43  

    A wyjąłeś fizycznie kartę ze slotu?

    Blitz777 napisał:
    Wtedy karta została naprawiona na gwarancji i wszystko było ok.

    To trzeba było zamknąć temat ze stosowną informacją. Co możesz uczynić nawet teraz.

    0
  • #7 12 Gru 2018 21:45
    Blitz777
    Poziom 5  

    Tak, po czym podłączyłem hdmi od monitora do gniazda zintegrowanej i odpaliłem kompa - czarny ekran/brak sygnału.

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Gru 2018 21:49
    Robert B
    Poziom 43  

    CMOS zresetowałeś po wyjęciu karty? Monitor i kabel sprawne?

    0
  • #9 12 Gru 2018 22:45
    Blitz777
    Poziom 5  

    Ufff , pierwszy raz w życiu to robiłem ale się udało. Komputer elegancko śmiga na zintegrowanej karcie graficznej. Dedykowana karta graficzna zakończyła dziś swój żywot, czas poszukać następcy. Wielkie dzięki za pomoc, temat można zamknąć. Pozdrawiam.

    0