Jestem pasjonatem górskich wspinaczek oraz długich marszy górskich. Przez wiele lat miałem takie zwykłe radio Walkie Talkie kupione z Lidla. Działały bez zarzutu można powiedzieć (przez ponad 7 lat) do czasu kiedy akumulatorki całkowicie padły i zastąpiłem je bateriami. Pracowały w różnych trudnych warunkach (śnieg, upadki, wilgoć). Przyszła powoli na nie pora aby je wymienić. Potrafią wyssać cały prąd z paluszków w ciągu jednodniowej, wycieczki albo też wyłączyć się w niespodziewanym momencie .... Kiedy były nowe miały jedną wadę, kiedy ktoś znajdował się na szczycie a druga osoba pod ścianą to łączność była dość utrudniona (wbudowana antena oraz jedynie 0.5w). Przeszukiwałem dość długo internet i nie znalazłem dobrej alternatywy. Radia powinny:
1. pracować w zakresie Walkie Talkie, tak abym mógł rozmawiać z ludźmi którzy będą mieli swoje radia
1a. PTT wymagane
2. mieć możliwość podłączenia do radia gruszki (wielkie ułatwienie - wymagane)
3. mieć solidną konstrukcję - plastik bombastik odpada !!!!
4. możliwość wkręcenia lepszej anteny
5. nadawanie w okolicach min.2w
6. jeżeli to możliwe ładowanie przez USB (ale to nie jest konieczne)
6a. ewentualną pracę na paluszkach - nie wymagane bo zakładam że bateria wystarczy na 12h
Znalazłem następujące modele:
Baofeng Walkie Talkie GT-3 Mark II Transceiver CTCSS/DCS Radio, Dual Band UHF/VHF, Two Modes, Speaker - Spełnia prawie wymagania ale bez szans jest za delikatne nic z tego nie będzie
Baofeng UV-9R Walkie Talkies, IP67 Waterproof and Dustproof 8W - prawie idealne ale nic nie wiem o zasięgu, domyślam się że mogę dodać do niego standardową gruszkę Baofeng
BaoFeng BF-888S - ewentualnie ten model ale z wyświetlaczem było by lepiej.
Z wielką uwagą wysłucham każdą opinię na ten temat. Dla mnie radio jest dość ważne, poprzednie były niezastąpione kiedy turysta spadł ze skał i trzeba było go ewakuować.
1. pracować w zakresie Walkie Talkie, tak abym mógł rozmawiać z ludźmi którzy będą mieli swoje radia
1a. PTT wymagane
2. mieć możliwość podłączenia do radia gruszki (wielkie ułatwienie - wymagane)
3. mieć solidną konstrukcję - plastik bombastik odpada !!!!
4. możliwość wkręcenia lepszej anteny
5. nadawanie w okolicach min.2w
6. jeżeli to możliwe ładowanie przez USB (ale to nie jest konieczne)
6a. ewentualną pracę na paluszkach - nie wymagane bo zakładam że bateria wystarczy na 12h
Znalazłem następujące modele:
Baofeng Walkie Talkie GT-3 Mark II Transceiver CTCSS/DCS Radio, Dual Band UHF/VHF, Two Modes, Speaker - Spełnia prawie wymagania ale bez szans jest za delikatne nic z tego nie będzie
Baofeng UV-9R Walkie Talkies, IP67 Waterproof and Dustproof 8W - prawie idealne ale nic nie wiem o zasięgu, domyślam się że mogę dodać do niego standardową gruszkę Baofeng
BaoFeng BF-888S - ewentualnie ten model ale z wyświetlaczem było by lepiej.
Z wielką uwagą wysłucham każdą opinię na ten temat. Dla mnie radio jest dość ważne, poprzednie były niezastąpione kiedy turysta spadł ze skał i trzeba było go ewakuować.